Για σκάνδαλο διαφθοράς αποπέμφθηκε υφυπουργός της Λέγκας στην Ιταλία

Για σκάνδαλο διαφθοράς αποπέμφθηκε υφυπουργός της Λέγκας στην Ιταλία

(AP Photo/Michel Euler)

Σε σκάνδαλο διαφθοράς εμπλέκεται το υψηλόβαθμο στέλεχος της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Αρμάντο Σίρι, γεγονός που προκάλεσε την αποπομπή του (σήμερα, Τετάρτη) από το υφυπουργείο Μεταφορών της κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε, στην Ιταλία.

Ο τέως υφυπουργός φέρεται να δωροδοκήθηκε με 30.000 ευρώ για να ευνοήσει μια εταιρεία του τομέα της αιολικής ενέργειας.

Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση ανάμεσα στην ακροδεξιά Λέγκα και το συγκυβερνών κίνημα των Πέντε Αστέρων, απειλώντας να διαλύσει τη συμμαχία, εν όψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν αυτό τον μήνα, καθώς η Λέγκα συνεχίζει να υποστηρίζει τον αξιωματούχο της.

Ο Αρμάντο Σίρι, υφυπουργός Μεταφορών και οικονομικός σύμβουλος του επικεφαλής της Λέγκας και υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, τέθηκε υπό έρευνα τον περασμένο μήνα, επειδή φέρεται να δωροδοκήθηκε από τον επιχειρηματία και Σικελιανό φυγόδικο μαφιόζο, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο. Τόσο ο Σίρι όσο και ο Ντενάρο αρνούνται πως έπραξαν οτιδήποτε επιλήψιμο.

Ο Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε ότι έπρεπε να παραμείνει στην κυβέρνηση μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του στο δικαστήριο, ωστόσο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν θα μπορούσε να δεχθεί κάτι τέτοιο δεδομένης της ρητορικής του ενάντια στη διαφθορά που έχει αναδείξει εκ νέου κατά την προεκλογική περίοδο.

Το τελευταίο διάστημα, οι σχέσεις ανάμεσα στα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα έχουν επιδεινωθεί, με τα δύο κόμματα να ενεργούν περισσότεροι ως πολιτικοί αντίπαλοι παρά ως κυβερνητικοί σύμμαχοι.

Οι εντάσεις έχουν οδηγήσει στην αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας με τη διαφορά στις αποδόσεις των ιταλικών έναντι των γερμανικών ομολόγων να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδό της σε περισσότερους από δύο μήνες.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αποφάσισε την αποπομπή του Σίρι, ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, είπε πως είναι «πολύ υπερήφανος για την απόφαση» και επέμεινε πως ο συνασπισμός πρέπει να παραμείνει στην εξουσία για άλλα τέσσερα χρόνια παρά τις εσωτερικές διαφωνίες.

«Δεν είναι μια νίκη για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αλλά για τους Ιταλούς», είπε ο Ντι Μάιο, ο οποίος πρόσθεσε πως η μετωπική καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί «επείγουσα εθνική ανάγκη».

Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από τον Σαλβίνι, ωστόσο πηγή της Λέγκας δήλωσε πως το κόμμα επανέλαβε την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό Κόντε, αν και διαφώνησε με την απόφαση να αποπεμφθεί ο Σίρι.

Πηγή:https://www.efsyn.gr

43

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση