Το πρόγραμμα του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ «Παύλος Φύσσας» στο Παλιό Στρατόπεδο Πτολεμαΐδας.

Το πρόγραμμα του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ «Παύλος Φύσσας» στο Παλιό Στρατόπεδο Πτολεμαΐδας.

Σάββατο 29 Ιουνίου

11πμ-2μμ: Δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία παιδιών.

Παιχνίδι με κλόουν, ξυλοπόδαρο και εθελοντές-ντριες που έχουν αρκετή εμπειρία από παιδική απασχόληση, φύλαξη παιδιών, πάρτυ κλπ. Το πρόγραμμα παιχνιδιών ανάπτυξης συναισθηματικής νοημοσύνης συντέθηκε και θα συντονιστεί από την Ελένη Ελληνίδου, βασίζεται σε αρχές παιδοψυχολογίας, εκφραστικής θεραπείας και children coaching και αποτελείται από 5 παιχνίδια που συνδυάζουν μουσική, έκφραση και κίνηση, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη της καλύτερης αναγνώρισης του συναισθήματος των παιδιων, της πιο ολοκληρωμένης έκφρασης του, της ενσυναίσθησης, δηλαδή της ικανότητας να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και να τα νιώθουν μπαίνοντας στη θέση τους και της έκφρασής της ως μέσο κατανόησης, της συνεργασίας με διαφορετικούς ανθρώπους, της συναισθηματικής τους αυτοπεποίθησης και όλα αυτά μέσω της διασκέδασης και του παιχνιδιού.

5-6.30μμ Ιστορικό Σεμινάριο για τον φασισμό.

Τι είναι ο φασισμός, πώς γεννήθηκε, πώς συγκροτείται, ποιος είναι ο ρόλος του, πώς αντιμετωπίζεται. Ιστορικά παραδείγματα πετυχημένων και αποτυχημένων μεθόδων αντιφασιστικής πάλης, διερεύνηση θετικών και αρνητικών χαρακτηριστικών τους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Συμπεράσματα για το σήμερα.

6.30-8μμ Ανοιχτή συζήτηση για τον Κοινωνικό Κανιβαλισμό.

Ή αλλιώς για το «διαίρει και βασίλευε». Είναι βασικό συστατικό της στρατηγικής ελέγχου των απλών ανθρώπων από την καπιταλιστική εξουσία και τους κρατικούς θεσμούς. Προσπαθούν συστηματικά να στρέψουν τη μια μερίδα των καταπιεσμένων απέναντι στην άλλη για να μένουν πάντα στο απυρόβλητο οι καταπιεστές. Ο φασισμός εκπροσωπεί την πιο ακραία εκδοχή του κοινωνικού κανιβαλισμού, τον δρόμο όμως στον φασισμό τον ανοίγει ο καπιταλισμός που μοιράζεται μαζί του αυτή τη στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε». Ποια η απάντησή του αντιφασιστικού κινήματος;

Ποίηση-Απαγγελία:
Τα ποιήματα που θα απαγγελθούν ανήκουν στην ανέκδοτη ποιητική συλλογή «Ίσα και Ανόμοια» και έχουν γραφτεί από την Ελένη Ελληνίδου. Έχοντας κυρίως υπαρξιακό και ψυχολογικό υπόβαθρο υπάγονται σε μια ευρύτερη ιστορία: της Σελήνης και τού Κόσμου, 2 οντοτήτων που παίρνουν διάφορες μορφές στο χωροχρόνο και αλληλεπιδρούν με ασυνήθιστους τρόπους. Ο λόγος: δεν είναι ετερώνυμα που έλκονται, είναι Ίσα και Ανόμοια. Σχηματίζουν έτσι ένα απομονωμένο ζεύγος, το απόλυτο δυναμικό καθώς έλκονται και απωθούνται ταυτόχρονα. Στη Συλλογή βλέπουμε στο πρώτο μέρος τα γεγονότα πριν έρθει ο Κόσμος στο προσκήνιο: την απόρριψη της Σελήνης την αποξένωση, τη μοναξιά, την αναζήτηση του εαυτού και της φύσης της, και στο δεύτερο τα βλέπουμε αφού έρθει ο Κόσμος, το πώς αλληλεπιδρούν σε γαλήνη και ένταση, το πώς αλληλοσυμπληρώνονται, απωθούνται διαστροφικά, δημιουργούν το περιβάλλον που θα ήθελαν ή και το καταστρέφουν, σταθερά το πώς αποδέχονται και κατανοούν ο ένας τον άλλο και εν συνεχεία τελικά τους εαυτούς τους και τον κόσμο τους με κ μικρό.

Ενημέρωση για τα αδέσποτα
Οι ECO-FRIENDLYHANDMADESTUFF είναι μια εθελοντική ομάδα που φτιάχνει κοσμήματα στοχεύοντας στην ιατρική περίθαλψη των αδέσποτων ζώων της περιοχής, τις στειρώσεις και τις υιοθεσίες τους. Είναι αρκετά εμφανές ότι η Πτολεμαΐδα είναι μια πόλη γεμάτη αδέσποτα, πράγμα που ενοχλεί αρκετούς κατοίκους. Λύση δεν είναι οι φόλες, αλλά οι στειρώσεις τους.

Στον χώρο θα υπάρχει η δυνατότητα Ανταλλαγής ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης. Επίσης θα υπάρχει Bazar βιβλίου και κοσμημάτων από τις ecofriendlyhandmadestaff, όχι για κερδοσκοπικούς λόγους, αλλά για την ενίσχυση του φεστιβάλ, του αντιφασιστικού κινήματος, τις ανάγκες της εθελοντικής ομάδας για τα αδέσποτα ζώα κλπ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εφόσον καλυφθούν τα έξοδα του Φεστιβάλ, τα έξτρα έσοδα θα διατεθούν στους 14 διωκόμενους αντιφασίστες (που δικάζονται άδικα για τις κινητοποιήσεις του 2013 στην Κοζάνη, μετά τη δολοφονία Φύσσα από τη ναζιστική εγκληματική συμμορία των χρυσαβγιτών ) ως ένδειξη αλληλεγγύης, για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων. Στην εκδήλωση θα ανακοινωθεί κείμενο από κάποιους από τους διωκόμενους αντιφασίστες. Κανένας-καμία μόνος του/μόνη της απεναντι στην κρατική καταστολή και τους φασίστες!

8μμ-1πμ Συναυλία για όλα τα γούστα με τους:
Σολαχίδη (Έντεχνο)
Cousins (Acoustic Covers)
Sween Means Conscious (Hip Hop)
Χάλια Μαύρα (Hip Hop)
Adreeft (Grunge Alternative)
Άδειες Μέρες (Rock)
Aptallica Psycho Version (φολκλόρ garage-πάντρεμα με ρεμπέτικο)
Στράφι (Punk)

Κυριακή 30 Ιουνίου

11πμ-12.30μμ Συζήτηση με την ΑΡΣΙΣ Κοζάνης

Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης είναι μια σπουδαία εθελοντική ομάδα που πρωταγωνιστεί στο κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης στην Κοζάνη. Απαρτίζεται από δεκάδες πολίτες, δουλεύει και παίρνει αποφάσεις μέσα απο συνελεύσεις, χρηματοδοτείται μέσα από τις ίδιες τις δράσεις της (παζάρια, συναυλίες, δωρεές κ.α.) και όχι από κρατικούς φορείς. Οργανώνει δωρεάν διδασκαλία ελληνικών, ξένων γλωσσών και πληροφορικής, στηρίζει συστηματικά πρόσφυγες, μετανάστες και Ρομά, οργανώνει την ανταλλαγή και επανάχρηση ειδών πρώτης ανάγκης, προσπαθεί να λύσει απλά καθημερινά προβλήματα των φτωχών ανθρώπων (όταν δεν έχουν τη δυνατότητα να τα λύσουν αλλιώς, ενώ το κράτος συνήθως αδιαφορεί), συμμετέχουν ενεργά στο αντιφασιστικό αντιρατσιστικό κίνημα της Κοζάνης και άλλα πολλά για τα οποία θα έχουμε την χαρά και την τιμή να μας ενημερώσουν στο Φεστιβάλ.

12.30-2μμ Συζήτηση με εκπροσώπους της ΒΙΟΜΕ
Η ΒΙΟΜΕ (Bιομηχανική Μεταλλευτική) είναι εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη που έκλεισε το 2011 με απόφαση του εργοστασιάρχη, ο οποίος μάλιστα άφησε τους εργαζόμενους απλήρωτους για καιρό. Έκλεισε είπαμε; Ψέματα. Οι 70 εργαζόμενοι ξεκίνησαν απεργίες, αποφάσισαν μέσα από συνελεύσεις την αυτοδιαχείριση και επαναλειτουργία του εργοστασίου και μέχρι σήμερα τα έχουν καταφέρει, με τη συμπαράσταση του ελληνικού και διεθνούς κινήματος και της τοπικής κοινωνίας. Το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο παράγει προϊόντα καθαρισμού. Θα έρθουν εργάτες-εκπρόσωποι της ΒΙΟΜΕ, θα μας μιλήσουν για τις εμπειρίες τους και θα μας διαθέσουν τα προϊόντα τους.

2-5μμ Συλλογική Κουζίνα και λαϊκό γλέντι

Θα φέρει ο καθένας κι η καθεμιά φαγητό από το σπίτι του/της και θα φτιάξουμε έναν πλούσιο μπουφέ για να φάμε όλοι μέχρι να σκάσουμε! Πρόσφυγες από το Πακιστάν, που διαμένουν στον ξενώνα Αιανής με τη στήριξη της ΑΡΣΙΣ, θα έρθουν για να μας προσφέρουν να δοκιμάσουμε ασιατικό fast food! Παράλληλα θα υπάρχει άφθονο ποτό. Το φαγητό δεν θα έχει υποχρεωτικό αντίτιμο (όποιος πεινάει τρώει ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του!), αλλά θα ζητάμε προαιρετική ενίσχυση για τα έξοδα του φεστιβάλ, με ελεύθερη συνεισφορά. Την ίδια ώρα πραγματοποιηθεί ρεμπέτικο-λαϊκό γλέντι με τους Ιάκωβο Μωυσιάδη και Γιάννη Παληό.

5-6μμ Εργαστήριο Φυσικής Καλλιέργειας
Φιλοσοφική ανάλυση της Φυσικής Καλλιέργειας, Εργαστήρι παρασκευής σβώλων, κλάδεμα και φύτεμα δέντρων.

6-7.30μμ Παράσταση αφήγησης παραμυθιών με συνοδεία μουσικής
Ο τίτλος της παράστασης αφήγησης: »Σαν το στάρι σπέρνεται στον κόσμο η αλήθεια κι απ’ τον καθάριο σπόρο του φυτρώνουν..παραμύθια»
Αφήγηση-Διασκευή Παραμυθιών : Μαριάννα Γκουσδουβά
Η Μαριάννα Γκουσδουβά (Παραμυθία) Είναι δέκα χρόνια στην αυτοοργανωμένη θεατρική ομάδα Facta Non Verba, στην οποία έχει παρακολουθήσει μαθήματα Θεατρικού Εργαστηρίου (Υποκριτική, Ιστορία Θεάτρου, Ενεργοποίησης Φωνής και Σώματος), έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις της ομάδας ως ερασιτέχνης ηθοποιός . Η αγάπη της για τη φροντίδα της παιδικής ματιάς σε κάθε στάδιο της ανθρώπινης ύπαρξης , την οδήγησε σε μονοπάτια που συνδέουν και αποσυνδέουν την τέχνη με τη θεραπεία. Κάποιο από αυτά είναι η αφήγηση ιστοριών , μύθων και παραμυθιών .Πραγματοποιεί Παραστάσεις Αφήγησης Παραμυθιών για Μικρά και Μεγάλα παιδιά , σε σχολεία, θεατρικούς χώρους , φεστιβάλ , σε παρέες και γιορτές.

260

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση