Ταλαιπωρία δίχως τέλος

Ταλαιπωρία δίχως τέλος

Update:

Εγκλωβισμένοι στον ιστό της ξενοφοβικής πολιτικής του Ματέο Σαλβίνι είναι οι μετανάστες και το πλήρωμα του ιστιοφόρου «Alex». Το πλοίο της ιταλικής ΜΚΟ Mediterranea, μετά από δύο ημέρες στη θάλασσα, έδεσε το απόγευμα του Σαββάτου στο λιμάνι της Λαμπεντούζα αψηφώντας την απαγόρευση εισόδου στα ιταλικά χωρικά ύδατα όμως η αστυνομία δεν επιτρέπει την αποβίβαση των διασωθέντων.

Το ιστιοφόρο, το οποίο μεταφέρει 46 μετανάστες (και 11 μέλη πλήρωμα) είχε αρνηθεί προσφορά της Μάλτας να το υποδεχθεί, καθώς η Mediterranea υπογράμμισε πως ένα τόσο μακρύ ταξίδι θα ήταν επικίνδυνο για τους επιβαίνοντες «δεδομένων των αφόρητων συνθηκών υγιεινής στο πλοίο».

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου έδεσε στην ίδια αποβάθρα στην οποία μια εβδομάδα νωρίτερα η γερμανίδα καπετάνισσα του SeaWatch 3 έσπασε τον αποκλεισμό των κλειστών λιμένων που εφαρμόζει ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

«Οι μετανάστες πρέπει να αποβιβαστούν αμέσως και να τους φροντίσουν», έγραψε στο Twitter η ΜΚΟ Mediterranea.

Όμως ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε πως η Ρώμη «δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό».

«Δεν δίνω την άδεια σε ανθρώπους που αψηφούν τους ιταλικούς νόμους και βοηθούν λαθρέμπορους ανθρώπων να αποβιβαστούν», έγραψε στο Twitter ο Σαλβίνι, αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας.

Ο Σαλβίνι πρόσθεσε πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, οι ιταλικές αρχές φέρανε φορτηγά με τρόφιμα και νερό προκειμένου να φορτωθούν στο πλοίο για να αποχωρήσει. «Μιλάμε για ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος αναψυχής που κανονικά έχει άδεια πλόων για 18 άτομα και αυτοί θέλουν να μας στείλουν στη θάλασσα να κάνουμε άλλα 100 μίλια με 57 ανθρώπους πάνω ενώ είμαστε ήδη σε ασφαλές σημείο» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Έλληνας διασώστης Ιάσωνας Αποστολόπουλος που βρίσκεται στο ιστιοφόρο.

«Αρνήθηκαν το νερό ώστε να μπορέσουν να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης … δεν θα μας εκφοβίσουν», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter προσθέτοντας πως η Λέγκα θα προτείνει να αυξηθεί σε ένα εκατομμύριο ευρώ το πρόστιμο για τις ΜΚΟ που παραβιάζουν την απαγόρευση ελλιμενισμού και να καταστεί ευκολότερη η κατάσχεση σκαφών.

Το «Alex» συνοδεύτηκε στη Λαμπεντούζα από ένα σκάφος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα περιπολικό ενώ δεκάδες αστυνομικοί περίμεναν στην αποβάθρα αποτρέποντας την αποβίβαση των μεταναστών και του πληρώματος.

«Ντρέπομαι μ’ αυτά που ακούω, όμως η μεγάλη χαρά μου τώρα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ασφαλείς», δήλωσε η εκπρόσωπος της Mediterranea Αλεσάντρα Σιούρμπα, χωρίς να γνωρίζει την ταλαιπωρία που θα ακολουθήσει.

Πηγή: efsyn.gr

84

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση