Έπεσε ο πλάτανος των γιαγιάδων της Συκαμιάς

Έπεσε ο πλάτανος των γιαγιάδων της Συκαμιάς

«Το μπουρίνι έριξε το δένδρο σύμβολο της Λέσβου της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στο διάστημα 2015 – 2016»

Ο γέρικος πλάτανος στη Σκάλα της Συκαμιάς, το σύμβολο της αλληλεγγύης του λαού της Λέσβου αλλά και γενικότερα του κινήματος αλληλεγγύης σε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που πέρασαν στη Λέσβο το διάστημα 2015 – 2016, χτυπήθηκε άγρια προχθές Τετάρτη προς Πέμπτη το βράδυ από το δυνατό μπουρίνι και τον βοριά που το συνόδευσε.

Υπεραιωνόβιος ο γεροπλάτανος δεν άντεξε το δυνατό βοριά και ένα μεγάλο μέρος του έσπασε. Γνωστός σε όλο τον κόσμο από την δομή των αλληλεγγυών που βαφτίστηκε με το όνομα του «platanos refugee solidarity» και λειτούργησε επί πολλούς μήνες στη σκιά του, φιλοξένησε στη σκιά του χιλιάδες φυγάδες από τον πόλεμο στη Συρία στο δρόμο τους για την Ευρώπη. Αλλά και χάρισε τη σκιά του στις εμβληματικές γιαγιάδες της Συκαμνιάς, υποψήφιες για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης, στο παγκάκι δίπλα από τη ρίζα του, όπως μας λέει η κάτοικος της Συκαμιάς Ελένη Μαρμαρινού που μετέδωσε μέσω της σελίδας της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τις σχετικές φωτογραφίες.

Ας σημειωθεί ότι ο πλάτανος της Σκάλας Συκαμιάς εκτός από τη «συμμετοχή» του στο κίνημα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες το διάστημα 2015 – 2016 έχει μια εμβληματική αξία για όλη την περιοχή με το όνομα του να έχει γίνει τοπωνύμιο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου αλλά και της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου ας σπεύσουν. Εάν το δένδρο αυτό μπορεί να σωθεί, όσο μπορεί να σωθεί, ας το κάνουν.

*Αλιευμένο από το Νησί.

Πηγή:https://3pointmagazine.gr

23

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση