Σε Ελλάδα και Τουρκία κοινός αγώνας εναντία στα ορυχεία χρυσού

Σε Ελλάδα και Τουρκία κοινός αγώνας εναντία στα ορυχεία χρυσού

Μάχη για να σωθεί η ζωή!
του Στρατή Μπαλάσκα
Χιλιάδες Τούρκοι διαδηλώνουν στο όρος Ίδη απέναντι από τη Λέσβο, για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και τη χρήση κυανίου για την εξόρυξη χρυσού που υποθηκεύει την οικολογική ισορροπία στην περιοχή
Χιλιάδες Τούρκοι, διαδηλώνουν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή της μικρής πόλης Κιραζλί της επαρχίας του Τσανάκαλε, για τη λειτουργία ορυχείων χρυσού και την εξόρυξη του πολύτιμου μεταλλεύματος με τη χρήση κυανιούχων αλάτων, στην περιοχή του όρους Ίδη απέναντι από τη βόρεια Λέσβο.
Η εξόρυξη γίνεται από την εταιρεία Dogu Biga Mining, θυγατρική στην Τουρκία της Alamos Gold Inc με έδρα το Καναδά. Σύμφωνα με τα όσα οι ακτιβιστές που έχουν κατασκηνώσει στο δάσος και πραγματοποιούν πορείες προς τα πεδία εξόρυξης των χρυσορυχείων υποστηρίζουν ότι ήδη έχουν κοπεί 195.000 δέντρα αντί των 46.000 που προβλέπονταν από την κατατεθείσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Σημειώνουν επίσης ότι η χρήση κυανιούχων αλάτων θα έχει καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αφού η ανασκευασθείσα λίμνη κυανίου βρίσκεται πάνω στο σεισμικό ρήγμα της περιοχής με συχνές σεισμικές διεργασίες. Δίπλα σε φράγμα νερού, Ενώ υποθηκεύει το περιβαλλοντικό μέλλον της περιοχής για τα επόμενα χρόνια.
Μόλις χθες Δευτέρα η διαδήλωση περιλάμβανε πορεία άνω των 5.000 ατόμων με περιβαλλοντικά και αντικυβερνητικά συνθήματα. «Μπορούμε να κάνουμε χωρίς το χρυσό, δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς το Καζ Νταγ (σ.σ. την Ίδη» έλεγε το κεντρικό τους σύνθημα. «Το ορυχείο θα βλάψει την οικολογική ισορροπία μιας δασική περιοχή στο όρος Ίδη το οποίο παράγει τεράστιες ποσότητες οξυγόνου και φιλοξενεί ποικίλη χλωρίδα και πανίδα που πρέπει να διασωθούν» δήλωσε στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης ο Ρεμπιγιές Ουνουβάρ Αντιδήμαρχος του Τσανάκαλε ο οποίος συμμετείχε στη διαδήλωση καλώντας σε συστράτευση όλους τους φορείς της περιοχής.
Ας σημειωθεί ότι οι διαδηλώσεις οργανώνονται και από οργανώσεις που συμμετείχαν το 2013 σε διαμαρτυρίες για την κατεδάφιση του γκεζί πάρκ της Κωνσταντινούπολης, που εξελίχθηκαν σε εθνική αντικυβερνητική αναταραχή που κατεστάλη βίαια με εκατοντάδες συλλήψεις.

Πηγή: stonisi.gr

 

77

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση