Προσωπικά Δεδομένα: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 είπαν «ναι» στο… φακέλωμα των εργαζομένων

Προσωπικά Δεδομένα: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 είπαν «ναι» στο… φακέλωμα των εργαζομένων

Χθες, στη Βουλή, με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και με «επείγουσες» διαδικασίες, υπερψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο για «προστασία των προσωπικών δεδομένων». Μέσα από αυτό, οι εργοδότες, όπως έχει καταγγείλει το ΜΕΤΑ, αποκτούν… ανακριτικές δικαιοδοσίες, ενώ διευκολύνεται η διαβίβαση και ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στις αρχές ασφαλείας, στις κατασταλτικές αρχές, εγχώριες και μη, κτλ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Τσιάρας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη σπουδή και να κρύψει τον πραγματικό χαρακτήρα του αντιδραστικού νομοσχεδίου (σ.σ.: να μπουν νέα εμπόδια στους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες και να… φακελωθούν οι «ταραξίες»), χαρακτήρισε «δεδομένη, αδήριτη, αναγκαία και αυτονόητη τη ψήφιση του νομοσχεδίου και τη συμμόρφωση της χώρας μας με το κοινοτικό δίκαιο», ενώ κατάθεσε την αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κινδυνεύει με την επιβολή προστίμων ύψους 22.169 ευρώ για κάθε μέρα παράβασης της χώρας μας μέχρι τη συμμόρφωση της με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος αναγνώρισε τη συναινετική διάθεση που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάνοντας δεκτές όπως είπε, πολλές προτάσεις που κατατέθηκαν τόσο από το κόμμα του όσο και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Υπερψηφίζουμε επί της αρχής του το νομοσχέδιο, δηλώνουμε παρών στη ψήφιση των άρθρων 17, 22, 24, 27, 28, 31-34 και 41 και εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας και καταψηφίζουμε το άρθρο 12 για τις ανεξάρτητες αρχές», ξεκαθάρισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι γίνεται με το νέο νόμο, πλέον, για την «προστασία» των προσωπικών δεδομένων; Όπως προαναφέρθηκε: φακέλωμα ατόμων και προσωπικών δεδομένων ακόμα και των «ευαίσθητων», που αφορούν, π.χ., πολιτικά φρονήματα, συνδικαλιστική δράση, θρησκευτικές πεποιθήσεις, βιομετρικά δεδομένα, φυλετική ή εθνοτική καταγωγή και ποινικές καταδίκες. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «εξαιρέσεις» που βάζει ο νόμος στους «κανόνες» περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ωστόσο, είναι τοις πάσι γνωστό -και διαφαίνεται και από πρόσφατα γεγονότα- με πόση ευκολία «τυλίγουν» οι κρατικές αρχές έναν πολίτη σε μια κόλλα χαρτί, ακόμη και εάν δεν είναι ύποπτος, για χάριν… της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, του νέου δόγματος της κυβέρνηση της ΝΔ «νόμος και τάξη».

Πηγή: http://ergasianet.gr

30

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση