Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εν μέσω αντικατάστασης του Ιρακινού πρωθυπουργού

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εν μέσω αντικατάστασης του Ιρακινού πρωθυπουργού

Το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας στη Βαγδάτη διαπραγματεύονται οι πολιτικοί στο Ιράκ, την ώρα που οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και βίαια επεισόδια ξέσπασαν ξανά στην Κερμπάλα και τη Νατζάφ.

Παράλληλα, τα πολιτικά κόμματα συναντώνται για να βρουν τον αντικαταστάτη του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι, ενώ οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων εξετάζουν έναν νέο εκλογικό νόμο οποίος θα προωθήσει περισσότερο τους νέους πολιτικούς.

Όμως, οι διαδηλωτές δεν αρκούνται στην αλλαγή των προσώπων και ζητούν την κατάργηση του συστήματος βάσει του οποίου οι υψηλόβαθμες θέσεις στην κυβέρνηση κατανέμονται βάσει του δόγματος. Καταγγέλλουν επίσης το σύνολο της πολιτικής τάξης και τη διαφθορά εξαιτίας της οποίας έχει κατασπαταληθεί από το 2003 ποσό διπλάσιο του ΑΕΠ του Ιράκ.

Από την 1η Οκτωβρίου και το λαϊκό ξεσηκωμό στο Ιράκ, οι δυνάμεις της τάξεις έχουν επιδοθεί σε επίδειξη αστυνομικής καταστολής. Συνολικά πάνω από 420 έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με απολογισμό του AFP μέσω ιατρικών και αστυνομικών πηγών.

Στη Νατζάφ, η οποία εισήλθε στον κύκλο των βίαιων επεισοδίων μετά την πυρπόληση την Τετάρτη του προξενείου του Ιράν, διαδηλωτές εξακολουθούσαν να συγκεντρώνονται στη διάρκεια της νύχτας μπροστά από το μαυσωλείο του ιμάμη Αλί.

Άνδρες με πολιτικά πυροβόλησαν εναντίον του πλήθους που πυρπόλησε ένα μέρος του κτιρίου  και έριξαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Εδώ και πολλές ημέρες επικεφαλής των φυλών στη Νατζάφ προσπαθούν να διαπραγματευθούν μία λύση στην κρίση, ενώ ο κυβερνήτης της επαρχίας ζήτησε τη βοήθεια της Βαγδάτης για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων, τα οποία οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας εμφανίζονται ανίκανες να περιορίσουν.

Σήμερα οι επικεφαλής των φυλών ζήτησαν από τον Μοκτάντα Σαντρ και τους μαχητές του της ταξιαρχίας της Ειρήνης να παρέμβουν, επεσήμανε το γραφείο του σιίτη ηγέτη. Μέχρι στιγμής ο Σαντρ, ο οποίος είχε βγάλει στους δρόμους της Βαγδάτης τον Οκτώβριο ένοπλους άνδρες του με την υπόσχεση να «προστατεύσουν» τους διαδηλωτές, δεν έχει απαντήσει.

Στην Κερμπάλα, πιο βόρεια, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στη διάρκεια της νύκτας μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση πραγματικών σφαιρών και δακρυγόνων.

Αλλού στο νότιο Ιράκ οι διαδηλωτές συμμετείχαν σε νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική εξουσία και το Ιράν, που στηρίζει την ιρακινή κυβέρνηση, με τον ισχυρό Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί να βρίσκεται αυτή την περίοδο στο Ιράκ.

Τέλος, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν χθες σοκαριστικό και αποτρόπαιο το πρόσφατο ξέσπασμα βίας στην περιοχή Νασιρίγια, με συνέπεια το θάνατο 29 ανθρώπων και κάλεσαν την κυβέρνηση στην Βαγδάτη να διεξάγει έρευνα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για την υπερβολική χρήση βίας.

πηγή:efsyn.gr

27

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση