Δεξιός εμφύλιος για το προσφυγικό

Δεξιός εμφύλιος για το προσφυγικό

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, οι εκλεκτοί της Ν.Δ. στην τοπική αυτοδιοίκηση αρνούνται να στηρίξουν τα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία νέων κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες. Ακόμα και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της κυβερνητικής γραμμής, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, μπροστά στην πίεση από τις τοπικές κοινωνίες, ανέκρουσε πρύμναν και με τη σειρά του αρνείται να στηρίξει τα ανακοινωθέντα μέτρα για το προσφυγικό.

Μοιραία λοιπόν, και παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, η απόρριψη των σχεδίων αυτών υπήρξε ομόφωνη και από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ακόμα μια φορά πάντως η Δεξιά ήρθε σε σύγκρουση με τον ακροδεξιό εαυτό της, αφήνοντας να φανούν όλες οι αντιφάσεις που τη διαπερνούν, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Αρη Χατζηκομνηνό, εκφραστή της πλέον ακροδεξιάς τάσης στον συνδυασμό Μουτζούρη, που ακόμα και την ύστατη ώρα προσπαθούσε να πείσει για το ορθό της κυβερνητικής επιλογής, ώστε να δημιουργηθούν πόλεις-φυλακές για πρόσφυγες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Φυλακές θέλαμε, φυλακές για λαθρομετανάστες» τόνισε χαρακτηριστικά, υπερασπιζόμενος την πολιτική της Ν.Δ. Τοποθέτηση που είχε προηγηθεί και στο Δ.Σ. Μυτιλήνης, με τον ίδιο να αποδοκιμάζεται άγρια από το ακροδεξιό τμήμα του ακροατηρίου, το ίδιο που λίγο αργότερα τον επευφημούσε, όταν συνθηματολογούσε αναπαράγοντας τα ακροδεξιά στερεότυπα, φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει για «συντελούμενη γενοκτονία των Ελλήνων».

Δεσμευμένοι λοιπόν στη σκληρή γραμμή «να φύγουνε, να πάνε αλλού», οι δεξιοί αιρετοί αρχίζουν τώρα να συνειδητοποιούν, ο ένας μετά τον άλλον, το αδιέξοδο της μισαλλοδοξίας που εντέχνως έσπερναν όλο το προηγούμενο διάστημα και να εισπράττουν βέβαια τα επίχειρα αυτής της πολιτικής, όπως άλλωστε και η ίδια η κυβέρνηση σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στην ίδια στενωπό και ο Κώστας Μουτζούρης που, βλέποντας το αδιέξοδο, προσπάθησε να μπαλώσει τη μέχρι και χτες θετική του στάση στα κυβερνητικά μέτρα, δηλώνοντας τα εξής: «Εφόσον μεσολάβησε η αρνητική απάντηση από τους Δήμους Ανατολικής Σάμου, Χίου και Μυτιλήνης και εφόσον οι ροές δεν μειώνονται, τότε φαίνεται πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, άρα δεν βλέπω πώς μπορούμε να επιμείνουμε σε αυτό το σχέδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι πέντε δήμαρχοι

Χαρακτηριστική των αντιφάσεων της «δεξιάς πολυκατοικίας» και η κοινή ανακοίνωση των δημάρχων πέντε νησιών -Χίου, Μυτιλήνης, Ανατολικής Σάμου, Λέρου και Κω- που αρνούνται τη στήριξη των σχεδίων της κυβέρνησης.

Στην κοινή τους δήλωση οι δήμαρχοι των νησιών αναφέρουν: 1. Δεν αποδεχόμαστε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με τον προγραμματισμένο σχεδιασμό που πρόσφατα ανακοίνωσε. 2. Ζητάμε την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της για το παραπάνω ζήτημα. 3. Να σεβαστεί η κυβέρνηση τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων μας. 4. Να αποσυμφορήσει άμεσα και μαζικά τα νησιά. 5. Να προβεί στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.

Παράλληλα, διαψεύδουν ακόμα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είχαν σχετική ενημέρωση, ζητούν τη συμπαράσταση του συνόλου των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δηλώνουν ότι «σε κάθε περίπτωση, ενωμένοι και με ομοψυχία, θα αντιμετωπίσουμε το κρίσιμο αυτό πρόβλημα που αφορά την ασφάλεια και την ευημερία» των νησιών.

πηγή:efsyn.gr

40

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση