Μια ιστορική αναδρομή στη δημιουργία των ΜΑΤ

Μια ιστορική αναδρομή στη δημιουργία των ΜΑΤ

Η ιδέα της δημιουργίας των ΜΑΤ, ΜΕΑ, ΟΠΚΕ ή όπως αλλιώς ονομάζονται αυτές οι κρατικές συμμορίες των ανθρωποειδών, ανήκε στον χουντικό πρωθυπουργό Σπ. Μαρκεζίνη και υλοποιήθηκε από τον Εθνικό Τενεκέ και Α’ Πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης Κων. Καραμανλή το 1976 με Υπουργό Δημόσιας Τάξης τον ακροδεξιό, αντικομμουνιστή και πρώην ΚΥΠατζή Αναστάσιο Μπάλκο.

Ιδρυτής αυτών των μονάδων ήταν ο Ηλίας Ψυχογιός, εκπαιδευμένος στις Η.Π.Α σε θέματα ελέγχου και καταστολής των μαζικών διαδηλώσεων. Να θυμίσω ότι το 1980 ο Παντελής Πέτρου, υποδιοικητής των ΜΑΤ και το μαντρόσκυλό του Σωτ. Σταμούλης εκτελέστηκαν το 1980 στο Παγκράτι από την Ε.Ο 17 Ν. Ενέργεια εμβληματική με σαφές μήνυμα που χαροποίησε μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων, πολιτών και των νέων που είχαν δοκιμάσει στο κορμί τους και στα κεφάλια τους το βαρύ χέρι του κράτους.

Η αλλαγή της διακυβέρνησης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ το 1981 δεν επικύρωσε, δεν σφράγισε την διατυπωμένη θέση του αλλά και την παλλαϊκή απαίτηση για την κατάργηση αυτών των μονάδων. Αντίθετα, επί των ημερών του την 10ετια του ’80, τριπλασιάστηκαν αρχικά, πολλαπλασιάστηκαν στη συνέχεια και εξοπλίστηκαν τόσο που εδραιώθηκαν ως η αιχμή του δόρατος της κρατικής καταστολής και αυθαιρεσίας.Τί να πρωτοθυμηθεί κανείς! Την προκλητική παρουσία των μπάτσων στους χώρους δουλειάς, το χτύπημα των λαϊκών κινητοποιήσεων, τις καθημερινές προσαγωγές νέων από τα Εξάρχεια, στην ασφάλεια της Μπουμπουλίνας πρώτα, και στην Αλεξάνδρας αργότερα, κι αυτά στο όνομα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας.

Οι παλαιότεροι θυμόμαστε πολύ καλά τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης Σκουλαρίκη, Δροσογιάννη, την «Επιχείρηση Αρετή», τον Μποσινάκη, τον Αττικάρχη Νίκωνα Αρκουδέα και το σαρκαστικό σύνθημα των διαδηλωτών: «Συγκέντρωση δεν γίνεται χωρίς τον Αρκουδέα – Αυτός δεν είναι άνθρωπος, είναι μια ιδέα». Θυμόμαστε, όμως, πολύ καλά και την δολοφονία του 15χρονου (τότε) Μιχ. Καλτέζα από τον μπάτσο των ΜΑΤ Αθ. Μελίστα που τον πυροβόλησε στα 20μ. πισώπλατα. Τον δολοφόνο αυτόν που καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 2,5 χρόνια με αναστολή, για να αθωωθεί στο Εφετείο το 1990. Θυμόμαστε τους «συνδικαλιστές» της ΠΑΣΚΕ μεταμφιεσμένους σε «αγανακτισμένους» πολίτες σε συμμαχία με φασιστικές ομάδες κι άλλα ακροδεξιά αποβράσματα να επιτίθονται μαζί με τα ΜΑΤ στους διαδηλωτές και τους καταληψίες του Ε.Μ.Π.

Στην περίοδο του γερμανόφιλου Σημίτη, ως επιστέγασμα της προσφοράς του ΠΑΣΟΚ κι όλου αυτού του λαϊκίστικου συρφετού, στην υπεράσπιση των συμφερόντων της μεγαλοαστικής τάξης της χώρας, εκτός από την εκχώρηση δημόσιας περιουσίας, το ξεπούλημα των Δημοσίων Οργανισμών και πλήθος οικονομικών και φορολογικών διευκολύνσεων, φυτεύεται στο Υπουργείο Προ.Πο αυτό το αμόρφωτο γίδι, ο αμερικανόδουλος Χρυσοχοΐδης. Αυτός ο τύπος που είχε τη στήριξη από το μηντιακό κατεστημένο, τα τσιράκια μεγαλοδημοσιογράφους και άλλους πληρωμένους κονδυλοφόρους και μυστικοκονδυλοφάγους.

Θυμόμαστε πολύ καλά την …»κίνηση των θυμάτων της τρομοκρατίας ΩΣ ΕΔΩ» που προπαγανδίστηκε αρκούντως από αυτούς και τους Αμερικανούς συμβούλους τους λίγους μήνες πριν σκάσει η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού. Αυτός ο τύπος, που αργότερα, στα χρόνια των μνημονίων, τα ψήφιζε χωρίς να τα διαβάζει όπως χωρίς ίχνος ντροπής δήλωνε, για να αποτελεί σήμερα το ακριβότερο προικιό του ΠΑΣΟΚ στον γάμο του με την Δεξιά και την Ακροδεξιά.

Στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ, βέβαια, βάδισε και ο (Πρώτη Φορά Αριστερά) ΣΥΡΙΖΑ. Στις προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις κι αυτός με τη σειρά του, διατύπωνε θέσεις για την κατάργηση των κατασταλτικών μηχανισμών και την ανάγκη αποκοπής των σχέσεων αυτών με φασιστικές και άλλες ακροδεξιές οργανώσεις και ομάδες. Αλήθεια, τί λένε οι σημερινοί οπαδοί του για αυτό; Κι αν όχι οι σημερινοί ψηφοφόροι του, τί λένε τα παλιότερα στελέχη και μέλη του για την αθέτηση αυτών των υποσχέσεων μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης; Το κεφάλαιο Πανούσης είναι ανεξάντλητο.

Ας μην αναμένει κανείς θεόσταλτους και κομματικούς σωτήρες. Η αστυνομοκρατία και η καταστολή αντιμετωπίζεται χωρίς πάτρωνες, νταβατζήδες των κινημάτων και των εξεγέρσεων. Θα αντιμετωπιστεί με την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και το πάθος για ελευθερία.

Όσο υπάρχουν γονείς που κατεβαίνουν στο δρόμο και γίνονται ασπίδα για τα 15χρονα παιδιά τους μπροστά σ’ αυτά τα ανθρωπόμορφα κτήνη, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι!
Όσο υπάρχουν δάσκαλοι που κατεβαίνουν στο δρόμο να υπερασπιστούν τους μαθητές τους, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι!

Όσο υπάρχουν 50ρηδες που κατεβαίνουν στο δρόμο για να βροντοφωνάξουν: ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι!

πηγή: fb Giorgos Grillias

184

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση