Πόσο κοστίζουν οι επιχειρήσεις στον Έβρο

Πόσο κοστίζουν οι επιχειρήσεις στον Έβρο

Από το ρεπορτάζ του tovima.gr

Σε μαζική προμήθεια δακρυγόνων κι άλλων χημικών προχωρά η ΕΛ.ΑΣ μετά τη διαπίστωση ότι κάθε ημέρα στον Έβρο ρίχνονται 700-1000 τέτοιου είδους υλικά από τις 30 περίπου διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται στην παραμεθόριο περιοχή της Θράκης.

Ηδη παρατηρούνται σχετικές ελλείψεις στα αποθέματα της ΕΛ.ΑΣ και ήδη έχουν ξεκινήσει οι ταχύρυθμες διαδικασίες για την αγορά δεκάδων χιλιάδων δακρυγόνων από εταιρείες από το Ισραήλ, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ αλλά και τη Βραζιλία, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν.

Ακόμη διερευνάται να δοθούν χημικά κι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν στις αποθήκες τους. Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη της χρήση δακρυγόνων από τα ΜΑΤ στον Έβρο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο μέσος όρος χημικών που ρίχνονται από την ΕΛ.ΑΣ σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας δεν ξεπερνούν τα 100 με 200 ενώ σε ορισμένες εκτεταμένες συγκρούσεις στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης είχαν χρησιμοποιηθεί, μερικές ημέρες, περίπου 600-800.

Η ρίψη περισσοτέρων δακρυγόνων στον Εβρο αποδίδεται στο γεγονός ότι η χρήση τους γίνεται σε ανοικτούς, αγροτικούς χώρους κι έτσι μειώνεται η δραστικότητα κι η «αποτελεσματικότητά» τους.

Πάντως, εντυπωσιάζουν τα στοιχεία για το κόστος των ενεργειών, κυρίως της ΕΛΑΣ.

Κι αυτό με το δεδομένο ότι η τιμή των δακρυγόνων, των χειροβομβίδων κρότου- λάμψης κι άλλων υλικών είναι περίπου 60-90 ευρώ το «κομμάτι» κι η χρήση τους σε μία μόνο ημέρα κοστίζει στον φορολογούμενο πολίτη στα 80.000 με 100.000 ευρώ.

Επιπλέον τα έξοδα της παραμονής των 2500 περίπου αστυνομικών (από ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ, υπηρεσίες ασφαλείας κλπ) στην περιοχή του Εβρου υπολογίζονται σε 150.000 ευρώ ημερησίως.

Δηλαδή το κόστος αυτών των επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ προσδιορίζεται στα 300.000-400.000 ευρώ κάθε ημέρα…

402

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση