Ετοιμάζουν νομοσχέδιο ευτελισμού της διαδικασίας ασύλου

Ετοιμάζουν νομοσχέδιο ευτελισμού της διαδικασίας ασύλου

Νέα δριμεία επίθεση στα δικαιώματα όσων ζητούν άσυλο και στις εγγυήσεις της διαδικασίας ασύλου σχεδιάζει η κυβέρνηση μόλις πέντε μήνες μετά τον σαρωτικό νόμο Χρυσοχοΐδη για τη διεθνή προστασία και λίγο μετά την πρωτοφανή αναστολή της Συμβασης της Γενεύης τον Μάρτιο, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων διεθνώς και στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το νομοσχέδιο που έχουν εξαγγείλει επανειλημμένα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή και κινείται σε παρόμοια κατεύθυνση, επιχειρώντας να αφαιρέσει και εκείνα τα λεπτά στρώματα συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο που έχουν παραμείνει, όσο προσχηματικά και αν είναι.

Αν πραγματοποιηθούν οι σχεδιασμοί του υπουργείου, οδηγείται σε περαιτέρω υποβάθμιση, μέχρι το σημείο του ευτελισμού, η διαδικασία ασύλου, στο όνομα της διευκόλυνσης και πολλαπλασιασμού των απελάσεων με κάθε κόστος, σύμφωνα με την ξενοφοβική ακροδεξιά ατζέντα που υλοποιεί στο προσφυγικό η κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών των σχεδιασμών, που ανοίγουν διάπλατα την πόρτα σε αυθαίρετες και προσχηματικές αποφάσεις, βρίσκονται τα εξής:

● Αν κάποιος, πριν από τον ερχομό του στην Ελλάδα, έχει παραμείνει για περισσότερο από δύο μήνες σε άλλη χώρα χωρίς να έχει απειληθεί με ατομική δίωξη λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, τότε συνάγεται ότι απολαμβάνει επαρκή προστασία στη χώρα αυτή και μπορεί να απελαθεί από την Ελλάδα, καθώς το αίτημά του για άσυλο κρίνεται απαράδεκτο στην Ελλάδα.

● Το αίτημα ασύλου απορρίπτεται ως αβάσιμο αν κριθεί προφανές από τις περιστάσεις ότι αυτός που το υποβάλλει βρίσκεται στη χώρα για οικονομικούς λόγους ή για να αποφύγει μια γενική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

● Για να έχει νομική βοήθεια όποιος προσφεύγει στον δεύτερο βαθμό εξέτασης, πρέπει να τη ζητήσει μέσα σε δύο ημέρες από την επίδοση της πρωτοβάθμιας απόφασης και να εξεταστεί η αίτηση του από τον πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής. Νομική βοήθεια θα δοθεί μόνο αν ο πρόεδρος κρίνει πιθανό ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα για τον πρόσφυγα η δευτεροβάθμια εξέταση του αιτήματος. Η έλλειψη νομικής βοήθειας δεν συνιστά λόγο αναβολής της εξέτασης του αιτήματος σε δεύτερο βαθμό, εκτός αν κρίνει η Επιτροπή ότι προκαλείται ανεπανόρθωτη βλάβη στον προσφεύγοντα και κριθεί πιθανό το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

● Σε περίπτωση απόρριψης σε δεύτερο βαθμό, ο εξεταζόμενος κρατείται σε κέντρο κράτησης μέχρι να απελαθεί ή μέχρι να ολοκληρωθεί τελεσίδικα η διαδικασία, χωρίς τη δυνατότητα να αφεθεί ελεύθερος αν καταθέσει αίτηση ακύρωσης της απόφασης ή αναστολής της απέλασης.

Τέλος, το νομοσχέδιο μειώνει σε περισσότερο από το μισό τον χρόνο εξέτασης και έκδοσης απόφασης σε δεύτερο βαθμό, εισάγοντας νέες προθεσμίες που θεωρούνται εκτός πραγματικότητας: ένας μήνας για απόφαση σε δεύτερο βαθμό έναντι τριών που προέβλεπε ο νόμος Χρυσοχοΐδη, είκοσι ημέρες για απόφαση με την ταχύρρυθμη διαδικασία που εφαρμόζεται στα σύνορα έναντι 40 ημερών που ισχύει σήμερα, δέκα ημέρες από τη συζήτηση της προσφυγής αν βρίσκεται σε κράτηση ο εξεταζόμενος.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

68

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση