[Σαράγεβο, Βοσνία & Ερζεγοβίνη] Αντιφασιστική πορεία χιλιάδων ενάντια στη λήθη

[Σαράγεβο, Βοσνία & Ερζεγοβίνη] Αντιφασιστική πορεία χιλιάδων ενάντια στη λήθη

Πάνω από 5.000 αντιφασίστες βρέθηκαν στο κέντρο του Σαράγεβο το πρωί του Σαββάτου.

Ο λόγος ήταν η απόφαση της Καθολικής Εκκλησίας της Βοσνίας να φιλοξενήσει σε κεντρικό σημείο στην πόλη λειτουργία εις μνήμην των θυμάτων του Bleiburg της Αυστρίας κατά το τέλος του 2ου παγκόσμιου πόλεμου.

Τον Μάιο του 1945, όταν οι Κροάτες φασίστες (Ustashe) εκδιώχθηκαν από τις δυνάμεις των ανταρτών από τα Βαλκάνια, προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο περνώντας στην Αυστρία, στην πόλη του Bleiburg. Οι αντιφασίστες όμως δεν δέχθηκαν την παράδοση τους και πέρασαν τα σύνορα σκοτώνοντας χιλιάδες. Η πράξη αυτή θεωρείται από τους Κροάτες εθνικιστές ως ένα από τα «εκγλήματα του κομμουνισμού» και αποτελούσε για χρόνια θέμα ταμπού στην Γιουγκοσλαβία. Η Κροατική κυβέρνηση χρηματοδοτεί κάθε χρόνο εκδήλωση μνήμης στην Αυστριακή πόλη, παρ’όλα αυτά φέτος, λόγω της επιδημίας του κορονοιού, αναγκάστηκε να μεταφέρει την λειτουργία στο Σαράγεβο.

Οι χιλιάδες αντιφασίστες τελείωσαν την πορεία μπροστά από το μνημείο της αιώνιας φλόγας (Vječna vatra) στο Σαράγεβο, ένα μνημείο αφιερωμένο σε όσους έχασαν την ζωή τους στην αντίσταση ενάντια στο φασιστικό καθεστώς των Ustashe και τους Ναζί.

Πηγή:https://athens.indymedia.org

67

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση