To διαχωρισμό των γυναικών από τους άντρες στα λεωφορεία “για το καλό τους” υπερασπίζεται ο υφυπουργός μεταφορών του Ισραήλ

To διαχωρισμό των γυναικών από τους άντρες στα λεωφορεία “για το καλό τους” υπερασπίζεται ο υφυπουργός μεταφορών του Ισραήλ

Η ιστορία για το διαχωρισμό των λεωφορείων σε εβραϊκά και “μόνο για Παλαιστίνιους” έχει αρκετό χρονικό βάθος στο Ισραήλ, λιγότερο γνωστό είναι ότι σε μια χώρα που επιχειρεί να παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα “φιλελεύθερο” και “δικαιωματικό” προσωπείο, διαρκείς είναι οι προσπάθειες να επιβληθεί ο διαχωρισμός αντρών και γυναικών σε συγκεκριμένες λεωφορειακές γραμμές χρησιμοποιούμενες από υπερορθόδοξους Εβραίους.

Η πρακτική αυτή, που έχει συναντήσει σοβαρές κοινωνικές και δικαστικές αντιδράσεις, βρήκε υπερασπιστή στο πρόσωπο του υφυπουργού μεταφορών του Ισραήλ, Γιούρι Μάρκλεφ, ο οποίος μιλώντας σε υπερορθόδοξο εβδομαδιαίο έντυπο την, υποστήριξε ως ο διαχωρισμός “δεν αποκλείει τις γυναίκες, αλλά αντίθετα τις ωφελεί”. Παρά την προφανή συνηγορία του υπέρ του να κάθονται οι γυναίκες στο πίσω μέρος των λεωφορείων, ο ίδιος δηλώνει αδυναμία “δυστυχώς” να περάσει νομοθετικά μια τέτοια παρέμβαση ώστε να επανεισαχθούν τέτοιου είδους γραμμές. Αντ’ αυτού προτρέπει ουσιαστικά τους οπαδούς αυτής της αντίληψης να δράσουν από μόνη τους με αυτό τον τρόπο.

Αυτό είναι κάτι εξάλλου που ήδη συμβαίνει άτυπα σε κάποιες λεωφορειακές γραμμές σε περιοχές ή πόλεις με μεγάλα ποσοστά υπερορθόδοξων κοινοτήτων. Ο “εθελοντικός” διαχωρισμός είναι νόμιμος, βάσει και της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας το 2011, που ωστόσο απαγόρευσε τον υποχρεωτικό διαχωρισμό που είχε ξεκινήσει σε κάποια λεωφορεία.

Ο Μακλέφ, μέλος του υπερσυντηρητικού κόμματος Ενωμένο Κόμμα Εβραϊσμού της Τορά, που συμμετέχει στην κυβέρνηση Νετανιάχου, προσπαθώντας μάλλον να “παρηγορήσει” τους ψηφοφόρους του, πρόσθεσε πως θα προσπαθήσει να προωθήσει το διαχωρισμό των φύλων στα μαθήματα ασφαλούς οδήγησης. “Πρέπει να κάνουμε αλλαγές σε αναρίθμητες περιοχές σε αυτό το θέμα. Κάθε μικρό επίτευγμα είναι σημαντικό. Είναι σημαντικό για μένα να αλλάξω τις συνειδήσεις του κόσμου και την άποψή τους για τις ανάγκες των υπερορθοδόξων, και θέλω να επενδύσω πολλά σε αυτό”, είπε ο υφυπουργός. Όλα αυτά λίγες βδομάδες αφότου το ίδιο το υπουργείο του εξήγγειλε πως θα καταργούσε τα μαθήματα ασφαλούς οδήγησης με φυλετικό διαχωρισμό, αλλά και θα απείχε από την έμμεση προώθηση τέτοιων διαχωρισμών, ως μέρος του συμβιβασμού που επετεύχθη δικαστικά μεταξύ ισραηλινού κράτους και γυναικείων οργανώσεων που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Παρόμοια απαγόρευση είχε επιχειρήσει να επιβάλει πέρσι ο γενικός εισαγγελές του Ισραήλ Αβιχάι Μέντελμπλιτ, επιτρέποντας ωστόσο ρητά σε “ανεξάρτητες ομάδες” να ζητούν τέτοια μαθήματα διαχωρισμένα κατά φύλο.

πηγή:katiousa.gr

190

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση