«Αλληλεγγύη στον Cihan Erdal!»

«Αλληλεγγύη στον Cihan Erdal!»

Την κράτηση του Cihan Erdal, που προφυλακίστηκε με άγνωστες προς το παρόν κατηγορίες στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Παρασκευή, και ακόμα 81 πολιτικών, ακαδημαϊκών και ακτιβιστριών καταδικάζουν ελληνικές συλλογικότητες και οργανώσεις.

Στο κείμενό τους ζητούν την απελευθέρωση του Erdal, LGBTQ+ ακτιβιστή κι υποψήφιου διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας και Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Carleton του Καναδά, όπως την ασφαλή επιστροφή στη χώρα που επέλεξε να μεταναστεύσει.

Όπως έγινε γνωστό από τις τουρκικές αρχές οι συλλήψεις σχετίζονται με διαδηλώσεις του Οκτωβρίου 2014 στην Τουρκία, κατά της κατάληψης της κουρδικής-συριακής πόλης Kobane από τον ISIS. Οι διαδηλώσεις τότε κατεστάλησαν βίαια από την τουρκική αστυνομία και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 37 πολιτών.

Οι οργανώσεις τονίζουν πως ο «Ο Cihan είναι ένας queer ακτιβιστής και πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του αριστερού φιλοκουρδικού πολιτικού κόμματος, HDP. Μετανάστευσε στον Καναδά το 2017 για να ολοκληρώσει το διδακτορικό του. Είχε επιστρέψει πρόσφατα στην Τουρκία για να επισκεφθεί την οικογένεια του και να πραγματοποιήσει έρευνα στο πεδίο στο πλαίσιο της διδακτορικής του μελέτης.

»Ήταν προγραμματισμένο να επισκεφτεί την Αθήνα και να παραμείνει στην χώρα για ένα χρονικό διάστημα, καθώς η επιστημονική του έρευνα αφορούσε μελέτη των στάσεων των νέων σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο Cihan επίσης πρωτοστάτησε στο κύμα αλληλεγγύης από την Τουρκία κατά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και αποτέλεσε το σημείο επαφής των LGBTQ+ κοινοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία».

Την έκκληση προσυπογράφουν οι Justice For Zak/Zackie, Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Feminist Autonomous Centre for Research, Athens, ΛΟΑΤ ΑμεΑ, ΟΛΚΕ – Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας, Proud Seniors Greece (Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ηλικίας 50+), και Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης.

 

Πηγή:efsyn.gr

31

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση