Απαιτούμε Δικαιοσύνη για την δολοφονία του Ζακ/της Zackie

Απαιτούμε Δικαιοσύνη για την δολοφονία του Ζακ/της Zackie

Έχουν ήδη συμπληρωθεί 2 χρόνια από το λιντσάρισμα/τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Στις 21 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν 2 χρόνια, χωρίς τη παραμικρή απονομή δικαιοσύνης. Δεν δολοφονήθηκε απλώς ένα μεσημέρι, αλλά διασύρθηκε εξαιτίας των ταυτοτήτων που έφερε και υποβαθμίστηκε η σημασία της ζωής του, ακριβώς για αυτές. Συγκέντρωνε στο πρόσωπο του τόσες ταυτότητες που δεν χωρούσαν στη «κανονικότητα». Όλες/οι/α είδαμε από το βίντεο που διέρρευσε, το μίσος που τον χτυπούσαν, ενώ αδιαμφισβήτητα δεν αποτελούσε απειλή. Υποστήριξαν πώς η Zackie κρατούσε μαχαίρι, ωστόσο στην ιατροδικαστική εξέταση δεν βρέθηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα, παρά μόνο ίχνη DNA από το αίμα της. Στα περισσότερα ΜΜΕ ακούσαμε πώς ήταν χρήστης ουσιών, κάτι που συνέδεσαν οι νοικοκυραίοι στα social media με όλα τα σχετικά στερεότυπα, αναδεικνύοντας πώς η τοξικοφοβία (ρατσισμός απέναντι σε ανθρώπους που κάνουν ναρκωτικά), καλά κρατεί.

Ο κοσμηματοπώλης, όχι απλά δικαιολόγησε τον εαυτό του, υποστηρίζοντας πώς «ο Ζακ ήταν χρήστης ουσιών και αποσκοπούσε στο να τον ληστέψει», δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την υποτίμηση, ακόμα και του δικαιώματος στη ζωή, των ανθρώπων που αποκλίνουν από τη «κανονικότητα», αλλά καθάρισε όλο τον χώρο λίγο μετά τη δολοφονία, ατάραχος,  καταστρέφοντας αποδεικτικά στοιχεία, με την πλήρη κάλυψη της αστυνομίας. Ο μεσίτης- δηλωμένος ακροδεξιός- παρά τα όσα συνέβησαν, δεν παρουσιάστηκε άμεσα στις αρχές, αλλά μέσω ψεύτικων λογαριασμών στα social media, διέσυρε τον Ζακ και προϊδέαζε σε σχέση με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 21/9. Οι 9 αστυνομικοί, παρά την Ένορκη Διοικητική Εξέταση, συνεχίζουν να δουλεύουν κυρίως γραφειοκρατικά και δεν υπήρξε αποπομπή τους από το σώμα, ενώ μεγάλα ερωτηματικά υπάρχουν και για το ρόλο των διασωστών του ΕΚΑΒ.

Όλοι όσοι συνέβαλαν στη δολοφονία του Ζακ, είναι ελεύθεροι και εδώ και 2 χρόνια βλέπουμε μια προσπάθεια συγκάλυψης αυτής της δολοφονίας από τα ΜΜΕ, την αστυνομία και το κράτος. Προσπάθεια αποτυχημένη, όμως, γιατί σκόνταψε στην αγανάκτηση της ΛΟΑΤΚΙΑ κοινότητας, στον κόσμο του κινήματος και σ’ ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που αρνείται να αποδεχτεί την «κανονικοποίηση» της βίας. Δεν θα συμβιβαστούμε όμως με κάτι λιγότερο από την απονομή δικαιοσύνης και από τη πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων που έλαβαν χώρα εκείνο το μεσημέρι στην Ομόνοια. Είναι χρέος όλων μας να παλέψουμε και να απαιτήσουμε το αυτονόητο: Να αντιμετωπίζονται όλες οι ζωές με την ίδια αξία.

Ως Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό και ως Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, θεωρούμε πώς η δολοφονία του/της Ζακ/Zackie, μια πράξη ακραίας βίας και έλλειψης σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή, έλλειψης αποδοχής του διαφορετικού, μία πράξη που υποδεικνύει φασίζουσες αντιλήψεις και συμπεριφορές, ρατσιστικές και ομοφοβικές, δεν πρέπει να γίνει κοινωνικά αποδεκτή.  Αρνούμαστε να δεχτούμε μια «κανονικότητα» που αξιολογεί την ανθρώπινη ζωή ως κατώτερη από τα υλικά αγαθά. Ακόμα και οι ισχυρισμοί περί «ληστείας», που δεν είναι αληθινοί και έχουν καταρρεύσει από τα στοιχεία που ήρθαν στο φώς, δεν θα ήταν ποτέ αποδεκτοί. Όλες οι ζωές έχουν αξία.

Καλούμε όλες/ους/α, σε συγκέντρωση, στην πρώτη δικάσιμο, στις  21/10, 9 πμ, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, Πρωτοδικείο Αθηνών, Δέγλερη 4.

Οι άνθρωποι των κινημάτων (ΛΟΑΤΚΙ αντιφασιστικό, φεμινιστικό κλπ) αλλά και κάθε άνθρωπος που ασπάζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, οφείλει να πάρει θέση απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα. Να μην τους επιτρέψουμε να τον ξαναδολοφονήσουν, διασύροντάς τον. Να απαιτήσουμε την τιμωρία όλων των υπεύθυνων. Να μην αποδεχτούμε την κανονικότητα του ρατσισμού του σεξισμού, της τοξικής αρρενωπότητας, της βίας. Να μην αποδεχτούμε συμπεριφορές που οδηγούν στον εκφασισμό της κοινωνίας.

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ

Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό»

300

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση