Κρατούμενος στη ΓΑΔΑ μέχρι να οδηγηθεί στον ανακριτή

Κρατούμενος στη ΓΑΔΑ μέχρι να οδηγηθεί στον ανακριτή

Ο Δημήτρης Λιγνάδης θα οδηγηθεί την Τετάρτη ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή.

Στoν 7ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής κρατείται ο Δημήτρης Λιγνάδης, μετά την προθεσμία που πήρε για να απολογηθεί την Τετάρτη. Βρίσκεται αντιμέτωπος με το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή.

Για να αποφύγει την προφυλάκισή του ο ηθοποιός-σκηνοθέτης εμφανίστηκε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ το απόγευμα του Σαββάτου -την ώρα που φούντωναν οι πληροφορίες για έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του- και δήλωσε στις Αρχές τη διεύθυνση φιλικού προσώπου του όπου διέμενε τις τελευταίες μέρες.

Όπως γράφει η «Εφ.Συν.» στο σημερινό της φύλλο, με τον τρόπο αυτό θα προβάλει τον ισχυρισμό ότι δεν είναι ύποπτος φυγής αλλά αυτό δεν αρκεί, αφού προσωρινή κράτηση μπορεί εντούτοις να επιβληθεί αν η αποδιδόμενη στον κατηγορούμενο πράξη τιμωρείται με κάθειρξη άνω των 15 ετών ή το έγκλημα τελέστηκε κατ’ εξακολούθηση ή υπάρχει μεγάλος αριθμός παθόντων ή αν κρίνεται αιτιολογημένα ότι είναι πολύ πιθανό ο κατηγορούμενος να διαπράξει και άλλα εγκλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένταλμα κάνει λόγο για μεθοδική και συστηματική προσέγγιση θυμάτων σε ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία, στα οποία ο κατηγορούμενος καλλιεργούσε κλίμα εμπιστοσύνης εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική ιδιότητά του και σημειώνει ότι προκύπτει άσκηση βίας ή κακοποίηση με τα θύματα σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας. Επίσης, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή αλλά και ότι ο κατηγορούμενος έχει σχεδιάσει και άλλες παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων, κυρίως αλλοδαπών, ενώ προκύπτει εμμονή για εγκληματική ροπή για πολλά έτη.

Εν αναμονή νέων μαρτυριών

Σήμερα ενδέχεται να προκύψουν κι άλλα στοιχεία, καθώς αναμένεται να καταθέσουν στον εισαγγελέαΚώστα Σπυρόπουλο δύο νέοι, πάνω από 20 ετών, που φέρονται να σχετίζονται με τη μηνυτήρια αναφορά του 40χρονου σήμερα Βασίλη, ο οποίος είναι ο πρώτος που μήνυσε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό για σεξουαλική κακοποίηση. Στη δική του περίπτωση το φερόμενο αδίκημα έχει παραγραφεί, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα δύο αγόρια και εάν έχουν διαπραχθεί αδικήματα -πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα- σε βάρος τους, αυτά δεν έχουν παραγραφεί.

Αύριο αναμένεται να καταθέσει και ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος έχει κληθεί να παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό όσες καταγγελίες ή στοιχεία έχει συλλέξει στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται εντός του ΣΕΗ και αφορούν τον Δ. Λιγνάδη, καθώς και σε βάρος άλλων ηθοποιών και σκηνοθετών. Το υλικό που θα παραδώσει στον εισαγγελέα ο κ. Μπιμπίλας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την εξέλιξη της έρευνας όσον αφορά το λεγόμενο me too στον καλλιτεχνικό χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣΕΗ σε προχθεσινή ανακοίνωση επέμεινε στο θέμα της τοποθέτησης του κ. Λιγνάδη ως καλλιτεχνικού διευθυντή του «Εθνικού Θεαάτρου» ζητώντας εξηγήσεις για το ποιος εισηγήθηκε τον απευθείας διορισμό του, ενώ αναφερόμενο στηνσυνέντευξη της Λίνας Μενδώνη, που προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις στον πολιτικό και τον καλλιτεχνικό χώρο, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για επιχείρηση αποπροσανατολισμού και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Οι προηγούμενες καταγγελίες για βιασμούς

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του σκηνοθέτη και ηθοποιού εστιάζεται σε δύο υποθέσεις βιασμού, οι οποίες επίσης φέρονται να μην έχουν παραγραφεί.

Η πρώτη έχει χρόνο τέλεσης το 2010 και καταγγέλθηκε την Παρασκευή, με μήνυση στην εισαγγελία από έναν 25χρονο, ο οποίος τότε ήταν μόλις 14 ετών. Η δεύτερη υπόθεση έχει πιο πρόσφατο χρόνο τέλεσης, πιθανόν το 2015 ή το 2016, και προέκυψε επίσης από την αναφορά του Βασίλη. Επίσης, οι εισαγγελικοί λειτουργοί έλαβαν μαρτυρικές καταθέσεις από πρόσωπα που φαίνεται να έδωσαν ισχυρά στοιχεία για την ποινική αποτύπωση των πράξεων που αποδίδονται στον κατηγορούμενο, με ιδιαίτερα κρίσιμη την κατάθεση γυναίκας που φέρεται να γνώριζε πολύ καλά κάποια γεγονότα.

Mετά την απολογία του Δ. Λιγνάδη, ανακρίτρια και εισαγγελέας θα κρίνουν εάν θα προφυλακιστεί ή όχι, ως ύποπτος φυγής ή ως ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων.

Πηγή: efsyn.gr

35

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση