Ψυχολογικός πόλεμος τα ήξεις αφήξεις του ισραηλινού στρατού για χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα;

Ψυχολογικός πόλεμος τα ήξεις αφήξεις του ισραηλινού στρατού για χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα;

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χερσαίες και εναέριες δυνάμεις του επιτέθηκαν σε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι κάτοικοι ανέφεραν ισχυρούς βομβαρδισμούς, εν μέσω φόβων για μαζική στρατιωτική εισβολή στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Το επιτελείο σε λακωνικό ανακοινωθέν του μετά τα μεσάνυχτα ανέφερε ότι «η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και χερσαίες δυνάμεις διεξάγουν αυτή τη στιγμή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας» αλλά δύο ώρες αργότερα ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν στρατεύματα στο έδαφος και ότι έγιναν αεροπορικές επιδρομές. 

Όταν ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο του στρατού, Τζόναθαν Κόνρικους, να εξηγήσει σε τι οφειλόταν η σύγχυση, απάντησε πως υπήρξε «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας» και ότι χερσαίες δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά από το ισραηλινό έδαφος. Ωστόσο, προκύπτει το εύλογο ερώτημα εάν πρόκειται πράγματι για ένα απλό λάθος, για ψυχολογικό πόλεμο ή δοκιμή των αντανακλαστικών του εχθρού;

Παρά τα ήξεις αφήξεις του στρατού, οι επιθέσεις σηματοδοτούν μια σημαντική κλιμάκωση στις χειρότερες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών μετά από τον πόλεμο του 2014. Συνολικά τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ άλλοι 620 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιδρομές, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σοκαρισμένοι πολίτες ξύπνησαν πανικόβλητοι από τις εκκωφαντικές εκρήξεις ακούγονταν στα περίχωρα της πόλης της Γάζας, ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα. Ο στρατός του Ισραήλ υποστήριξε πως οι κάτοικοι έως και 4 χιλιόμετρα γύρω από τα σύνορα θα έπρεπε να κατευθυνθούν σε καταφύγια.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν από τα πλήγματα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Ο ισραηλινός ανέφερε επίσης πως τουλάχιστον 1.750 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον πόλεων του Ισραήλ τις τελευταίες τέσσερις ημέρες και ότι στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν επτά Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν άλλοι 523.

«Σε αντίδραση», οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «έπληξαν πάνω από 650 θέσεις των τρομοκρατών στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εκτόξευσης ρουκετών και δέκα υπόγειων στοών που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις», ενώ «σκότωσαν πάνω από 100 μαχητές της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ», πρόσθεσε.

Ο στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, από όπου είχε αποσύρει τις δυνάμεις του μονομερώς το 2005. Χθες το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έδωσε το πράσινο φως για να κληθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, χιλιάδες έφεδροι. Ήδη στάλθηκαν φύλλα πορείας σε 9.000 χθες Πέμπτη. Την Τρίτη είχαν κληθεί 5.000.

«Οποιαδήποτε χερσαία εισβολή σε οποιαδήποτε περιοχή της Λωρίδας της Γάζας θα δώσει ευκαιρία να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών και των αιχμαλώτων στις τάξεις του εχθρού», είχε προειδοποιήσει από την πλευρά του ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, που συνεχίζει τη νύχτα να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του νότιου Ισραήλ.

AP Photo/Khalil Hamra

Σημειώνεται ότι λίγο μετά την αρχική ανακοίνωση του στρατού ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter πως «η τελευταία λέξη δεν ειπώθηκε και αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται».

«Δεν υπάρχει πλέον μεγαλύτερη απειλή από τα πογκρόμ και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αποκαταστήσουμε το νόμο και την τάξη με αποφασιστική χρήση βίας» είχε δηλώσει νωρίτερα μετά από επίσκεψη στην πόλη Λοντ, όπου σημειώθηκαν επεισόδια και κάηκαν αυτοκίνητα.

Βία με εμπρησμούς, ξυλοδαρμούς, μαχαιρώματα και πυροβολισμούς έχει αναφερθεί σε ολόκληρη τη χώρα, από την πόλη Μπερσέμπα στο νότιο Νεγκέβ έως την Τιβεριάδα και τη Χάιφα στα βόρεια. Ένας τηλεοπτικός δημοσιογράφος δέχτηκε επίθεση στο Τελ Αβίβ.

Ο Νετανιάχου, λοιπόν, επιτίθεται στους Παλαιστινίους τόσο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει να πλήττει πολυώροφα κτίρια σκοτώνοντας αμάχους, όσο και στις πόλεις με μεικτό πληθυσμό, όπου μαίνονται άγριες συγκρούσεις μεταξύ Αράβων και Εβραίων πολιτών.

Πάντως, ο διπλός πόλεμος συμφέρει πολιτικά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, καθώς τον κρατάει στην «καρέκλα» που τελευταία είχε αρχίσει να τρίζει.

Πηγή: efsyn.gr

29

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση