Θύμα της φασιστικής επίθεσης στο Ν.Ηράκλειο: «Μας χτύπησαν άγρια, οργανωμένα και χαιρέτησαν ναζιστικά»

Θύμα της φασιστικής επίθεσης στο Ν.Ηράκλειο: «Μας χτύπησαν άγρια, οργανωμένα και χαιρέτησαν ναζιστικά»

Έχω καλύψει τη δίκη της Χρυσής Αυγής και έχω μάθει καλά πως δρούνε. Η χθεσινή επίθεση μου θύμισε ακριβώς αυτά που έβλεπα στα έγγραφα και άκουγα από τις μαρτυρίες στη δίκη. Ήταν τάγμα εφόδου» λέει στο tvxs.gr η Αφροδίτη Φράγκου, δημοσιογράφος της «Εργατικής Αλληλεγγύης» και δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου, η οποία ήταν ανάμεσα σε αυτούς που δέχτηκαν την επίθεση στο Νέο Ηράκλειο.

Πράγματι. Ο 30χρονος, που συνελήφθη για την επίθεση εναντίον μελών της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) στο Νέο Ηράκλειο και φέρεται ως επικεφαλής της ομάδας που επιτέθηκε, είναι γνωστός στην αστυνομία για τη δράση του. Δηλωμένος φασίστας, αντιεμβολιαστής και μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης Propatria που είναι «αδερφάκι» της Χρυσής Αυγής.

Πως έδρασαν στο Νέο Ηράκλειο…

Όπως περιγράφει η Αφροδίτη Φράγκου στο tvxs.gr…

«Εμείς πήγαμε γύρω στις 6 στο θεατράκι του ΗΣΑΠ Αμαρουσίου για να προετοιμάσουμε την εκδήλωσή μας την αντιφασιστική, ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου το Σάββατο στην Ομόνοια για τον ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής αλλά και τη συνέχεια του αγώνα, καθώς βλέπουμε ότι η φασιστική απειλή είναι ακόμη εδώ. Είχαν προηγηθεί εν τω μεταξύ και τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης. Την εκδήλωση όπως πάντα την είχαμε ανακοινώσει κανονικά, κ.λπ.

Καθώς ετοιμαζόμασταν λοιπόν για την εκδήλωση, εμφανίστηκαν 15-20 μαυροντυμένοι, με το παρουσιαστικό και τον τρόπο δράσης που γνωρίζουμε από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Δηλαδή εμφανίστηκαν, παραταχθήκανε γρήγορα, απλώσανε μια σημαία με ναζιστικό σύμβολο και συντονισμένα μας επιτέθηκαν. Κυνηγούσαν ανθρώπους ακόμη και μεγάλης ηλικίας, μας ρίχνανε κάτω, μας χτυπούσανε, καταστρέφανε ό,τι είχαμε, βιβλία, αφίσες, κ.λπ.

Το φοβερό ήταν ότι είχαν βάλει κάτω δυο άντρες μεγάλης ηλικίας και τους χτυπούσανε επαναλαμβανόμενα και με μανία. Χτυπούσανε τους ευάλωτους και τους χτυπούσανε άγρια. Κάποια στιγμή ο επικεφαλής τους, όπως έδωσε το παράγγελμα να ξεκινήσουν, έδωσε και την εντολή να σταματήσουν. Είναι αυτός που συνελήφθη σήμερα. Μετά την εντολή του λοιπόν για τέλος, αποχώρησαν επίσης οργανωμένα και συντεταγμένα, όπως κάνουνε τα τάγματα εφόδου. Καθώς φεύγανε, αυτός ο επικεφαλής, σταμάτησε για μια στιγμή, γύρισε προς εμάς, χαιρέτησε ναζιστικά και έφυγε».

► Έχεις ξαναζήσει στα χρόνια που είσαι ενεργό μέλος της Κίνησης τέτοια επίθεση;

«Τέτοιου μεγέθους επίθεση δεν την έχω ξαναζήσει προσωπικά. Έχω καλύψει τη δίκη της Χρυσής Αυγής και έχω μάθει καλά πως δρούνε. Η χθεσινή επίθεση μου θύμισε ακριβώς αυτά που άκουγα και έβλεπα από τις μαρτυρίες στη δίκη. Προσωπικά, το 2019 δέχτηκα επίθεση με γροθιά στο πρόσωπο από τον μεσίτη, τον έναν από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, επειδή αφαίρεσα από τα ρολά του κοσμηματοπωλείου αφίσες ακροδεξιού περιεχομένου, που σκέπαζαν γκράφιτι αφιερωμένο στη μνήμη του Ζακ. Όμως τέτοια οργανωμένη επίθεση τάγματος εφόδου δεν είχα ξαναζήσει, δεν είχα ξαναδεί μπροστά μου. Με όλα τα χαρακτηριστικά μιας οργανωμένης φασιστικής επίθεσης».

► Απευθυνθήκατε στη Δικαιοσύνη και ζητήσατε την ποινική δίωξη των δραστών…

«Βέβαια. Έχουμε προσκομίσει ιατρικές εξετάσεις από το νοσοκομείο που πήγαμε μετά τα γεγονότα, φωτογραφίες, βίντεο, κ.λπ. Ζητάμε μεταξύ άλλων να συλληφθούνε όλοι όσοι συμμετείχαν. Πέρα από τον ποινικό δρόμο πάντως, καλούμε και τον κόσμο για μαζική απάντηση στη διαδήλωση του Σαββάτου. Η αλήθεια είναι ότι φασιστικές ομάδες προσπαθούνε να ξαναβγούν από τις τρύπες τους, αλλά πλέον έχουμε την εμπειρία της δίκης, το αντιφασιστικό κίνημα έχει την εμπειρία και δεν ξεκινάει από το μηδέν. Ξέρουμε ότι το φασισμό τον νικάμε και μέσα στα δικαστήρια προφανώς αλλά κυρίως απέξω, στους δρόμους, στις γειτονιές».

► Αφροδίτη, φοβήθηκες;

«Ναι εκείνη τη στιγμή δεν μπορώ να πω ότι δεν φοβήθηκα. Αλλά θα είμαι σήμερα στη συγκέντρωση που γίνεται ως άμεση απάντηση στο Ηράκλειο και θα συνεχίσω να μάχομαι με κάθε τρόπο το φασισμό. Προφανώς η επανεμφάνιση νεοναζιστικών ομάδων είναι ένα θέμα που δεν χωράει υποτίμηση αλλά πιστεύω ότι όλοι είμαστε εδώ, έμπειροι και αποφασισμένοι να νικήσουμε ξανά το φασισμό».

«Η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στις διωκτικές αρχές. Ανήκει και στην κυβέρνηση»

Σύμφωνα με τους Θανάση Καμπαγιάννη και Δήμητρα Λιναρδάκη, δικηγόρους των μελών της ΚΕΕΡΦΑ και θυμάτων της επίθεσης στο Νέο Ηράκλειο, «η φασιστική επίθεση στην ανοιχτή εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο είχε όλα τα χαρακτηριστικά (modus operandi) των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής: καταδρομική επίθεση πολλών ατόμων (ανδρών νεαρής ηλικίας), πλήγματα κατά της σωματικής ακεραιότητας που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, φθορές ξένης ιδιοκτησίας και αφαίρεση αντικειμένων των παθόντων, ύπαρξη επικεφαλής, λήξη της επίθεσης με παράγγελμα («τέλος») από τον επικεφαλής και οργανωμένη αποχώρηση. Το γεγονός ότι ο συλληφθείς σήμερα επικεφαλής της επίθεσης υπήρξε μέλος της Χρυσής Αυγής σημαίνει ότι η τεχνογνωσία της εγκληματικής οργάνωσης εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από ασύλληπτα μέλη και πρώην μέλη της».

Σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση της υπόθεσης αλλά και τις ευθύνες των Αρχών, οι δικηγόροι, επισημαίνουν:

«Αναμένουμε τώρα από τις αστυνομικές και τις εισαγγελικές αρχές να πράξουν το δικό τους κομμάτι στην εξιχνίαση της εν λόγω υπόθεσης: Να διερευνήσουν τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης, να προχωρήσουν σε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του συλληφθέντος για να αποκαλυφθούν οι επικοινωνίες του πριν και μετά την επίθεση, να προχωρήσουν στην ταυτοποίηση των υπόλοιπων δραστών και να εξαρθρώσουν το εγκληματικό κύκλωμα της παραφυάδας της Χρυσής Αυγής που φέρεται να τέλεσε την επίθεση.

Αντιμετώπιση της συγκεκριμένης επίθεσης ως ενός “τυχαίου” και “μεμονωμένου” περιστατικού πλημμεληματικής φύσης θα αποτελέσει συγκάλυψη της οργανωμένης φασιστικής δράσης που κλιμακώνεται αυτές τις ημέρες, καθόλου τυχαία στον έναν χρόνο από την έκδοση της ιστορικής απόφασης του Εφετείου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Την προηγούμενη φορά που οι αρχές επέδειξαν παθητική στάση απέναντι στην εγκληματική δυναμική φασιστικών οργανώσεων, θρηνήσαμε νεκρούς. Η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στις διωκτικές αρχές. Ανήκει και στην κυβέρνηση που θα είναι υπεύθυνη αν συνεχίσει να πορεύεται με την επικίνδυνη “θεωρία των δύο άκρων” αντί να στείλει μήνυμα μηδενικής ανοχής στη φασιστική βία».

Πηγή: https://tvxs.gr

95

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση