Καταθέτουν μάρτυρες στη δίκη για το θάνατο του Ζακ

Καταθέτουν μάρτυρες στη δίκη για το θάνατο του Ζακ

Για τις κρίσιμες στιγμές που οδήγησαν στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου καταθέτουν σήμερα οι μάρτυρες της δίκης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστηρίου, τρία χρόνια μετά το λιντσάρισμά του, καταμεσήμερο, στο κέντρο της Αθήνας από «αγανακτισμένους νοικοκυραίους».

Τόσο οι δύο πολίτες, ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, όσο και οι τέσσερις άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., που κλοτσούσαν και έσερναν βίαια το αιμόφυρτο θύμα, κατηγορούνται για θανατηφόρα σωματική βλάβη και όχι της ανθρωποκτονίας από δόλο, όπως ζητούσε η οικογένεια του του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστή, με αποτέλεσμα να πέφτουν «στα μαλακά».

Με αιτήματα φορέων και άλλων, μεταξύ των οποίων και η ΕΣΗΕΑ, προς τη διοίκηση του Πρωτοδικείου αλλά και προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για εξασφάλιση μεγαλύτερης αίθουσας για την διεξαγωγή της δίκης, αλλά η έδρα αρνήθηκε τη μεταφορά υποστηρίζοντας ότι θα σήμαινε μεγάλη καθυστέρηση στη διεξαγωγή.

Στην προηγούμενη, πρώτη, συνεδρίαση οι γονείς και ο αδελφός του 33χρονου ακτιβιστή έδωσαν συγκλονιστικές καταθέσεις και σήμερα στο βήμα του μάρτυρα θα ανέβουν άτομα, τα οποία βρέθηκαν στην οδό Γλάδστωνος το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018, από τον κατάλογο των 41 που εκφωνήθηκαν κατά την έναρξη της διαδικασίας.

Κατάθεση θα δώσουν και οι ιατροδικαστές που η επιστημονική τους άποψη είναι σημαντική, για το πώς ακριβώς επήλθε ο θάνατος του Ζακ και για την επίδραση που είχαν τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχτηκε πριν ξεψυχήσει.

Στην διάθεση των παραγόντων της δίκης είναι το βιντεοληπτικό  υλικό για το οποίο από την αρχή υπήρξε συμφωνία μεταξύ της Πολιτικής Αγωγής και της Υπεράσπισης ότι θα αξιοποιηθεί.

Ένα από τα σημαντικότερα πειστήρια του εγκλήματος αποτελεί και το βίντεο μάρτυρα, το οποίο είχε φέρει στη δημοσιότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Εκτός της δικαστικής αίθουσας και σήμερα θα βρίσκεται πλήθος αλληλέγγυων, που απαιτούν Δικαιοσύνη για τον αδικοχαμένο ακτιβιστή.

Το παρατηρητήριο «ZackieOh Justice Watch» εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας να μην περιορίζεται η δημοσιότητα της δίκης, καθώς μόνο τέσσερις δημοσιογράφοι επιτρέπονται ταυτόχρονα στη δικαστική αίθουσα, ενώ παραμένει το ερώτημα γιατί δεν επιλέχθηκε εξαρχής μεγαλύτερη αίθουσα και γιατί αποκλείστηκαν οι φωτορεπόρτερ, τηρώντας τους προβλεπόμενους περιορισμούς στη φωτογράφιση.

«Μην περιορίζετε τη δημοσιότητα της δίκης»

Η έναρξη της δίκης των 6 κατηγορουμένων για τον φονικό ξυλοδαρμό του/της Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh στις 20/10/2021, συνοδεύτηκε από το αίτημα για τη μεταφορά της σε αίθουσα πιο κατάλληλη για την καταγραφή της διαδικασίας και την ομαλή παρακολούθησή της από το ευρύ κοινό, από τους/τις παρατηρήτριές μας, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.

Κατανοούμε πλήρως το δύσκολο παζλ που έχει να επιλύσει η έδρα, ισορροπώντας πάνω σε ένα τριπλό πρόβλημα: περιορισμοί που θέτει η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα μέτρα για την πανδημία, έλλειψη αιθουσών και επιβάρυνση του προγράμματος των δικαστών.

Ωστόσο, ο μερικός αποκλεισμός των παρατηρητών/τριών μας, ο ασφυκτικός περιορισμός του αριθμού των δημοσιογράφων σε 4 και η απαγόρευση της παρουσίας φωτορεπόρτερ δεν αποτελούν λύσεις προς τη σωστή κατεύθυνση για την δημοσιότητα της δίκης.

Η λειτουργία του παρατηρητηρίου, βασίζεται στην νομική και δημοσιογραφική καταγραφή της διαδικασίας με σκοπό την άμεση, εύληπτη και νομικά σαφή ενημέρωση του κοινού και επιτελείται σε κάθε δικάσιμο με την ταυτόχρονη παρουσία και νομικού και δημοσιογράφου. Όταν μας ζητείται να καταγράφουμε μόνο με έναν είναι σαν να αναγκαζόμαστε να γράφουμε με σπασμένο πληκτρολόγιο.

Θα θέλαμε επίσης να προσθέσουμε ότι, η πλήρης απαγόρευση της παρουσίας φωτορεπόρτερ μέσα στην αίθουσα, στερεί από την κάλυψη της δίκης μια πολύ σημαντική πτυχή της, αυτήν της δύναμης της εικόνας. Ιδιαίτερα μετά την εμπειρία άλλων, εξαιρετικά σημαντικών για την κοινωνία δικών, όπου η παρουσία των φωτορεπόρτερ ήταν υποδειγματική και απόλυτα εναρμονισμένη με τις εντολές τις έδρας και τα δικαιώματα όλων των παραγόντων της δίκης.

Η απόφαση μπορεί να αναθεωρηθεί και βρίσκεται απόλυτα μέσα στις δυνατότητες της έδρας αλλά και στην αρμοδιότητα της διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία, με κατάλληλο προγραμματισμό, μπορεί να διευκολύνει και το επιβαρυμένο πρόγραμμα των τακτικών δικαστών και την δυνατότητα για διεξαγωγή της δίκης σε πιο κατάλληλη αίθουσα η οποία θα εξυπηρετεί και θα συμβαδίζει με την αρχή της δημοσιότητας.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

32

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση