Ολλανδή δημοσιογράφος εξέθεσε τον Μητσοτάκη για τις επαναπροωθήσεις

Ολλανδή δημοσιογράφος εξέθεσε τον Μητσοτάκη για τις επαναπροωθήσεις

Εκτός ελέγχου και με επίδειξη αυταρχισμού ο πρωθυπουργός επιχείρησε να απορρίψει τις κατηγορίες για τις οποίες βοούν όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι καταγγελίες έρχονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, ενώ ακόμη και μεγάλα ΜΜΕ έχουν φιλοξενήσει πληθώρα ρεπορτάζ για το θέμα. Το ζήτημα, άλλωστε, έχει παρακολουθήσει και αναδεικνύει η «Εφημερίδα των Συντακτών» συστηματικά με αμέτρητα ρεπορτάζ και ντοκουμέντα.

Η Ολλανδή δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, για δεκαετίες ανταποκρίτρια στην Ελλάδα για ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, πήρε το λόγο και απευθύνθηκε προς τον πρωθυπουργό με πολύ σκληρά λόγια με αφορμή τις παράνομες επαναπροωθήσεις, ενώ τον κατηγόρησε ότι λέει ψέματα για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα και ότι δεν είναι ειλικρινής. Επίσης τον κατηγόρησε ότι προσβάλει τη νοημοσύνη όλων των δημοσιογράφων του κόσμου, καθώς η κυβέρνηση επιδίδεται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βάρβαρες επαναπροωθήσεις.

Ρώτησε, ακόμη, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε τι κυρώσεις πιστεύει ότι θα έπρεπε να επιβληθούν στην Ελλάδα, αλλά και τη χώρα του για την κατάσταση αυτή.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός έδειξε αρχικά σαστισμένος, ωστόσο ανέβασε τους τόνους και σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού κατηγόρησε τη δημοσιογράφο ότι προσβάλει τον ίδιο και τη χώρα με τα λόγια της αυτά. Ακόμη και στην αναφορά της πως έχει βρεθεί στη Σάμο ο πρωθυπουργός επιχείρησε να τη διαψεύσει χωρίς καν να γνωρίζει την πορεία της Μπέγκελ και τα ρεπορτάζ που έχει πραγματοποιήσει στη χώρα μας.

Επιμένοντας, μάλιστα, στην πάγια τακτική Μηταράκη, πέταξε το μπαλάκι στην Τουρκία περί εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, την ώρα που στην απάντησή του έφτασε στο σημείο να κάνει το ίδιο λέγοντας «γιατί κατηγορείτε εμάς και όχι την Τουρκία;».

Δείτε το περιστατικό από το 20ο λεπτό και μετά.

Σημειωτέον ότι τον Ιούνιο οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν την γνωστή δημοσιογράφο κατηγορώντας την ότι φιλοξενεί στο σπίτι της στην Αθήνα και στην Υδρα τον Φραϊντούν, 23 ετών από το Αφγανιστάν, και έτσι «διευκολύνει την παράνομη διαμονή πολίτη τρίτης χώρας», αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός χρόνου και πρόστιμο τουλάχιστον 5.000 ευρώ -ή τουλάχιστον τα διπλάσια αν σκοπός είναι το κέρδος.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ και τις δηλώσεις της ίδιας στην «Εφ.Συν.»: Τη διώκουν γιατί φιλοξενούσε έναν πρόσφυγα

Σημεία από την αντιπαράθεση

►Η γνωστή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε στην ερώτησή της:

Επιτέλους πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα για τις επαπροωθήσεις και το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Μην προσβάλετε τη δική μου νοημοσύνη και τη νοημοσύνη όλων των δημοσιογράφων του κόσμου. Την ώρα που υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία εσείς επιμένετε να το αρνείστε και να ψεύδεστε.

Η αντίδρασή σας είναι ναρκισσιστική, γιατί δεν είστε ειλικρινής και να δηλώσετε ότι οι Βρυξέλλες σας άφησαν μόνους. Να πείτε “περιμέναμε έξι χρόνια, πρέπει να μετεγκατασταθούν. Τώρα που έχω εγώ την ευθύνη ναι πραγματοποιώ σκληρές, βαρβαρικές επαναπροωθήσεις”. 

Γιατί σταματήσατε να χτυπάτε την πόρτα των Βρυξελλών;

Και για εσάς κύριε Ρούτε η ερώτηση είναι τι κυρώσεις πιστεύετε ότι θα έπρεπε να επιβληθούν στην Ελλάδα και ίσως και στην Ολλανδία που αποδέχεται αυτή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την οποία είναι και η Ολλανδία υπεύθυνη. Υπάρχουν πολλοί δήμοι στην Ολλανδία που θέλουν να πάρουν πρόσφυγες και παιδιά, είναι έτοιμοι να τα δεχθούν, αλλά αυτός ο πρωθυπουργός είναι αντίθετος.

►Ξεπερνώντας το αρχικό του σάστισμα ο πρωθυπουργός βγήκε εκτός ορίων και ανέφερε ενδεικτικά:

Αντιλαμβάνομαι ότι στην Ολλανδία έχετε την παράδοση να ρωτάτε ευθείς ερωτήσεις κάτι που σέβομαι. Αυτό που δεν δέχομαι όμως είναι σε αυτό το κτίριο να προσβάλετε εμένα ή τον ελληνικό λαό, με κατηγορίες και εκφράσεις που δεν στηρίζονται από έμπρακτα στοιχεία,  όταν αυτή η χώρα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση και σώζει εκατοντάδες εάν όχι χιλιάδες ανθρώπους. Μόλις τώρα σώσαμε 250 ανθρώπους στα νότια της Κρήτης, το κάνουμε κάθε μέρα.

Την ίδια ώρα παρεμποδίζουμε πλοία που έρχονται από την Τουρκία, όπως έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε. 

Αντί να κατηγορείτε την Ελλάδα, καλύτερα να κατηγορείτε εκείνους που ενορχηστρώνουν συστηματικά το μεταναστευτικό σπρώχνοντας ανθρώπους από μια ασφαλή χώρα, γιατί η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα.

Παρακαλώ, τώρα μιλάω εγώ. Η ζωή τους δεν είναι σε κίνδυνο, πρέπει εκείνους να κατηγορήσετε όχι εμάς.

Έχουμε μία πολύ σκληρή αλλά πολύ δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό. 50.000 άνθρωποι έχουν έρθει στην Ελλάδα εκ των οποίων 10.000 ήταν Αφγανοί που έχουν λάβει άσυλο. Έχετε πάει ποτέ στη Σάμο; Δεν έχετε πάει. Δεν θα έρχεστε σε αυτό το κτίριο να με προσβάλλετε. Αν πάτε στη Σάμο θα βρείτε μία πολύ καλή δομή με συνθήκες υγιεινής, παιδότοπους και δεν έχει καμία σχέση με το τι είχαμε στο παρελθόν. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να κουνάει το δάκτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να κατηγορεί και εμένα.

►Από την πλευρά του ο Μαρκ Ρούτε, φανερά αμήχανος, περιορίστηκε στο να δηλώσει, μεταξύ άλλων:

Είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τα πιο ψηλά στάνταρ και το γεγονός ότι άνοιξαν άμεσα έρευνα για τις επαναπροωθήσεις είναι ενδεικτικό.
Θα πάω πίσω στην κατάσταση του 2015-2016, όταν είχαμε πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν στο Αιγαίο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη από την Τουρκία.
Χαίρομαι όταν η Γερμανία και εμείς που είχαμε την προεδρία της Ε..Ε μπορέσαμε να διαπραγματευτούμε τη συμφωνία με την Τουρκία και για τον λόγο αυτό η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα. Φιλοξενεί περισσότερα από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας προσπαθεί να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Δεν θέλω να δω ανθρώπους να μπαίνουν σε βάρκες και να πεθαίνουν σε τέτοιες συνθήκες. Τους θέλω να μένουν εκεί και μετά η Ε.Ε. θα πάρει το μερίδιο που της αναλογεί σε πρόσφυγες από την Αφρική, την Ασία κλπ. 

Αργότερα, με αναρτήσεις της στο Twitter, η δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ χαρακτήρισε σουρεαλιστικό το συμβάν στο Μαξίμου, είπε ότι «ο Μητσοτάκης τα έχασε εντελώς» και ότι η ίδια ήταν η πρώτη δημοσιογράφος που επισκέφθηκε το νέο camp στη Σάμο.

Το θέμα σχεδόν εξαφάνισε η ενημερωτική ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης, που υπάγεται ως γνωστό στο Μαξίμου. Σύμφωνα με το ert.gr, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε «σε ερώτηση δημοσιογράφου από την Ολλανδία σχετικά με το μεταναστευτικό», χωρίς άλλη διευκρίνιση. Παραθέτει φυσικά ολόκληρη την απάντηση του πρωθυπουργού, που κατηγορεί την δημοσιογράφο ότι τον προσβάλλει, χωρίς να δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες να κρίνουν οι ίδιοι την απάντηση σε σχέση με την ερώτηση, ούτε να πληροφορηθούν τι αφορά συγκεκριμένα.

Πηγή: efsyn.gr

79

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση