Αγνοούνται 4 μετανάστες, διασώθηκαν 108 ανοιχτά της Μυκόνου

Αγνοούνται 4 μετανάστες, διασώθηκαν 108 ανοιχτά της Μυκόνου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή δύο ναυτικά μίλια νότια της Δήλου. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 108 μετανάστες, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις των διασωθέντων, αγνοούνται άλλοι τέσσερις. Από τους 108, οι 24 είναι γυναίκες, τα 21 παιδιά και οι 63 άνδρες, ενώ τρεις από τους διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το βράδυ της Κυριακής ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος για την ύπαρξη ιστιοφόρου σκάφους στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός ατόμων και το οποίο έπλεε ακυβέρνητο 1,8 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Δήλου, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 6-7 μποφόρ. Άμεσα το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος  κινητοποίησε τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού,  παραπλέοντα πλοία, ενώ την ίδια ώρα απέπλευσε ρυμουλκό σκάφος από την Μύκονο.

Αρχικά το ρυμουλκό σκάφος προσέδεσε το ιστιοφόρο, ενώ στην συνέχεια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και επειδή στο ιστιοφόρο σημειώνονταν εισροή υδάτων, αποφασίσθηκε να οδηγηθεί στη νησίδα Αγίου Γεωργίου, δυτικά του λιμένα Μυκόνου, για την μεταφορά των μεταναστών με επιβατικές λάντζες.

Τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής οι 108 μετανάστες  μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Μύκονο, ενώ συνεχίζονται και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες με πλωτά και εναέρια μέσα, όσο και με ιδιωτικά σκάφη για τον εντοπισμό των άλλων τεσσάρων αγνοουμένων. Στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι έντασης 6-7 μποφόρ.

Σημειώνεται ότι κανείς από τους διασωθέντες δεν φορούσε σωσίβιο, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος δεν έφερε κανέναν σωστικό εξοπλισμό.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε σχετικά με το περιστατικό το εξής: «Για μια ακόμα φορά το Λιμενικό Σώμα έσωσε ζωές, που τα αδίστακτα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο, χωρίς έστω στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Συγχαίρω όλες και όλους για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν, σε ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της με αποφασιστικότητα, αλλά πάντα πρώτη προτεραιότητα της είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Πηγή: efsyn.gr

7

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση