Ενας θάνατος, χίλιες ζωές

Ενας θάνατος, χίλιες ζωές

 

Ελένη Κωστοπούλου

Σαν σήμερα γεννήθηκε και έζησε τη ζωή του με πάθος, με αυταπάρνηση, με αγάπη για τον πλησίον, εξέπεμπε ευγένεια και είχε έναν μαγικό τρόπο να επηρεάζει θετικά όσους τον γνώριζαν ή τον διάβαζαν. Οπως είπε ένας φίλος του, ήταν ένα μεγάλο δέντρο με καρπούς, έδινε όταν είχε κι όταν δεν είχε.

Ο Ζακ έφυγε από κοντά μας τον Σεπτέμβριο του 2018. Ο θάνατός του ήταν μαρτυρικός, βίαιος και άδικος. Πέθανε χτυπημένος και κακοποιημένος από άτομα με ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις, που δεν μετάνιωσαν ποτέ για ό,τι έκαναν, που ζουν ελεύθεροι ή απλά περιορισμένοι στο σπίτι τους ή που κρίθηκαν αθώοι από τη Δικαιοσύνη.

Πριν πεθάνει όμως ο Ζακ είχε ζήσει πολλές ζωές. Είχε επισκεφτεί τους καταρράκτες του Νιαγάρα και τα νησιά Μπαχάμες, έχει κερδίσει μετάλλια στην κολύμβηση, είχε κάνει μαθήματα καράτε και παγοδρομίας, είχε σπουδάσει, είχε μεταφράσει βιβλία, είχε πάρει μέρος σε πορείες και διαδηλώσεις, είχε γίνει εθελοντής, είχε παίξει στο θέατρο και σε ντοκιμαντέρ, είχε γράψει σε εφημερίδες και περιοδικά, είχε κάνει καμπάνιες, είχε συμμετάσχει σε οργανώσεις και συλλόγους.

Είχε όνειρα, στόχους, είχε αγάπη και έγνοια προς τους αδύναμους και τους ταλαιπωρημένους. Είχε γελάσει με τους παιδικούς του φίλους αμέτρητες φορές, είχε κλάψει από συγκίνηση και φόβο, είχε τρέξει να προστατευτεί από την κακιά και τη ρατσιστική συμπεριφορά κάποιων. Ονειρευόταν μια κοινωνία με μια ισότιμη θέση για όλους και απαντούσε με αγάπη σε κάθε εκδήλωση μίσους. Αγγιξε πολλές ζωές κι αγαπήθηκε και από ανθρώπους που δεν τον γνώριζαν προσωπικά. Ανοιξε δρόμους και ενέπνευσε. Εδωσε μάχες χωρίς βία, με όπλα του την καλοσύνη και τη δύναμη ψυχής. Εγινε σπόρος.

Σαν σήμερα γεννήθηκε και έζησε τη ζωή του με πάθος, με αυταπάρνηση, με αγάπη για τον πλησίον, εξέπεμπε ευγένεια και είχε έναν μαγικό τρόπο να επηρεάζει θετικά όσους τον γνώριζαν ή τον διάβαζαν. Οπως είπε ένας φίλος του, ήταν ένα μεγάλο δέντρο με καρπούς, έδινε όταν είχε κι όταν δεν είχε.

Οι φονιάδες του σε κάθε ευκαιρία θα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους με ψέματα και γελοιότητες και να ξεπλύνουν τα χέρια τους από το αίμα του. Το ίδιο και η Δικαιοσύνη. Τα κελιά που απέφυγαν είναι γύρω τους. Είναι τα κελιά του μίσους, της αλαζονείας, της μισαλλοδοξίας αυτά που θα τους πνίξουν και θα αφανίσουν τέτοιες υπάρξεις.

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος

Τα γενέθλια που του έκλεψαν και η δικαίωση που αργεί

Ο Ζακ Κωστόπουλος θα γινόταν σήμερα 37 χρόνων, αν δεν έβρισκε μαρτυρικό και άδικο θάνατο από λιντσάρισμα τον Σεπτέμβριο του 2018. Ο θάνατός του εξακολουθεί σήμερα να παραμένει αδικαίωτος, καθώς βρίσκονται έξω από τη φυλακή οι δράστες, που καταδικάστηκαν ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια τον περασμένο Μάιο από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σε δέκα χρόνια φυλακή για θανατηφόρα σωματική βλάβη –και όχι για ανθρωποκτονία από πρόθεση, όπως ζητούσε η οικογένεια του αδικοχαμένου ακτιβιστή–, ενώ οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί αθωώθηκαν με οριακή πλειοψηφία 4 προς τρία.

Ο ένας καταδικασθείς, ο Σπυρίδων Δημόπουλος, ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου στην οδό Γλάδστωνος, βρέθηκε εκτός φυλακής με απόφαση του Δικαστηρίου που του επέβαλε τον περιοριστικό όρο της κατ’ οίκον κράτησης λόγω της ηλικίας του.

Ο άλλος, ο Αθανάσιος Χορταριάς, ο μεσίτης, έμεινε στη φυλακή δύο μήνες και αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο με μια πρωτοφανή και προκλητική απόφαση του Β’ Ορκωτού Εφετείου, που έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής αίτησης της ποινής μονομερώς, καθώς η διαδικασία δεν προβλέπει την ύπαρξη πολιτικής αγωγής, και πριν καθαρογραφεί η καταδικαστική απόφαση. Το Β’ Ορκωτό Εφετείο έκανε δεκτούς τους οικονομικούς λόγους και τους λόγους υγείας που προέβαλε ο καταδικασθείς, τους ίδιους λόγους που είχε απορρίψει στην καταδικαστική του απόφαση το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπως είχε απορρίψει ομόφωνα κάθε ελαφρυντικό και επίσης τον ανασταλτικό χαρακτήρα της έφεσης.

Η οικογένεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στις 13 Ιουλίου και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 14 Ιουλίου, όπως και με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνις στις 11 Αυγούστου. Οπως επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» η οικογένεια, οι συνομιλητές τους ήταν πολύ ευγενικοί, αναφέρθηκαν στη βιαιότητα του εγκλήματος, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και την ελπίδα τους ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει.

Η οικογένεια περιμένει τώρα να καθαρογραφεί η απόφαση του δικαστηρίου για να φανεί αν θα ασκήσει αναίρεση ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ως προς την αθωωτική για τους αστυνομικούς απόφαση. Το ίδιο και ως προς την απόφαση αναστολής της ποινής για τον κ. Χορταριά.

«Η επιβολή της μέγιστης ποινής από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, που δεν συνηθίζεται από τα δικαστήριά μας, η ομόφωνη απόρριψη όλων των προβληθέντων εκ μέρους του ελαφρυντικών ισχυρισμών, η σε δημόσια θέα απρόκλητη τέλεση του βίαιου εγκλήματος που διέπραξε και η οποία αποτυπώθηκε ολόκληρη σε βιντεοληπτικό υλικό και έχει επανειλημμένα προβληθεί πανελλαδικά, η -με δημόσιες τοποθετήσεις του στο twitter- προσπάθεια παραπλάνησης των αρχών και συγκάλυψης του εγκλήματος αμέσως μετά την τέλεση της πράξης, αλλά και ο δημόσιος εγκωμιασμός εκ μέρους του πράξεων βίας κατά προσώπων, και βεβαίως το γεγονός ότι υπήρξε αμετανόητος καθ’όλη τη διάρκεια της δίκης, όλα αυτά κατατείνουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης και άρα στην επικινδυνότητα του συγκεκριμένου προσώπου. Ως εκ τούτου, το αίτημα αναστολής έκτισης της ποινής του θα έπρεπε να έχει απορριφθεί και για το λόγο αυτό αναμένουμε την αναίρεση της απόφασης από τον Αρειο Πάγο», σημειώνει η δικηγόρος της οικογένειας Κλειώ Παπαπαντολέων.

Δημήτρης Αγγελίδης

πηγή www.efsyn.gr

39

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση