Σε κίνδυνο το δικαίωμα στην άμβλωση στην Ιταλία από την Ακροδεξιά

Σε κίνδυνο το δικαίωμα στην άμβλωση στην Ιταλία από την Ακροδεξιά

Το δικαίωμα της άμβλωσης βρίσκεται σε κίνδυνο στην Ιταλία, σε μια περιοχή όπου επικεφαλής είναι το κόμμα «Αδέρφια της Ιταλίας», το οποίο φαίνεται να έχει εμποδίσει ήδη την πρόσβαση στην άμβλωση στην περιοχή Marche.

Αυτό υποστηρίζει η αρθρογράφος της Guardian Angela Giuffrida, τονίζοντας πως πρόκειται για πολιτική που θα μπορούσε να επαναλάβει σε εθνικό επίπεδο εάν το συγκεκριμένο κόμμα κερδίσει την εξουσία.

Το άρθρο υποστηρίζει πως η άμβλωση στην Ιταλία νομιμοποιήθηκε μέσω δημοψηφίσματος το 1978, ανατρέποντας την πλήρη απαγόρευση που επέβαλε ο φασίστας δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος τη χαρακτήρισε έγκλημα κατά της ιταλικής φυλής, αλλά ο μεγάλος αριθμός γυναικολόγων που αρνούνται να τερματίσουν τις εγκυμοσύνες για ηθικούς λόγους, 64,6%, σύμφωνα με στοιχεία του 2020, σημαίνει ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην πρόσβαση σε ασφαλείς διαδικασίες.

«Η ηγεσία των συντηρητικών σε αρκετές ιταλικές περιφέρειες εμπόδισε τα τελευταία χρόνια ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στην άμβλωση, ειδικά στο Marche, ένα πρώην αριστερό προπύργιο, το οποίο από τον Σεπτέμβριο του 2020 κυβερνάται από αδελφούς της Ιταλίας – ένα κόμμα με νεοφασιστικές ρίζες που μετά τις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο κόμμα σε έναν δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η Τζόρτζια Μελόνι, η επικεφαλής του κόμματος που ελπίζει να γίνει πρωθυπουργός, περιέγραψε την άμβλωση ως «ήττα», αν και πρόσφατα είπε ότι η κατάργηση του νόμου του 1978 δεν ήταν στην ατζέντα της» υπενθυμίζει η αρθρογράφος.

«Ωστόσο, η περιοχή  Marche, που περιγράφεται ως «εργαστήριο» για τις πολιτικές των αδελφών της Ιταλίας, παρέχει μια ιδέα για το τι μπορεί να ακολουθήσει εάν ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του κόμματος και συμπεριλαμβανομένης της ακροδεξιάς Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, η οποία είναι εξίσου κατά των αμβλώσεων, εδραιώσει την εξουσία», υπογραμμίζει η αρθρογράφος.

Μία από τις πρώτες κινήσεις του περιφερειακού συμβουλίου ήταν να μην εφαρμόσει ένα μέτρο του υπουργείου Υγείας, που εισήχθη πέρυσι, επιτρέποντας στις κλινικές υγείας, όχι μόνο στα νοσοκομεία, να παρέχουν το χάπι της άμβλωσης. Ενώ η εθνική πολιτική ορίζει ότι οι ιατρικές αμβλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και εννέα εβδομάδες εγκυμοσύνης, τον Μάρτιο το όριο είναι επτά εβδομάδες. Σύμφωνα με το νόμο, αφού μια γυναίκα λάβει ιατρικό πιστοποιητικό που επιτρέπει την άμβλωση της, πρέπει να προβληματιστεί για μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή της διαδικασίας.

«Μερικές φορές μια γυναίκα δεν ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος μέχρι την πέμπτη ή την έκτη εβδομάδα», δήλωσε η Μανουέλα Μπόρα, περιφερειακή πολιτικός με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό κόμμα. «Είναι σχεδόν αδύνατο να κάνεις έκτρωση εδώ».

Το δημοσίευμα της Guardian υπενθυμίζει ορισμένες επιπλέον αλλαγές πολιτικής, όπως για παράδειγμα ότι το κόμμα έχει μειώσει τη χορηγία της περιοχής για το gay pride της Marche, ενώ η γυναίκα πρόεδρος της Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών του συμβουλίου πρότεινε τη δημιουργία συνθηκών για τις γυναίκες να εργάζονται με μερική απασχόληση, ώστε να μπορούν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην κουζίνα.

Ένα ισχυρό σημάδι πολιτικού άξονα στην περιοχή ήρθε στις 28 Οκτωβρίου 2019, όταν πραγματοποιήθηκε αναμνηστικό δείπνο στο Ασκόλι Πιτσένο για τον εορτασμό της επετείου της «πορείας στη Ρώμη» του Μουσολίνι. Στο δείπνο παρευρέθηκε ο Francesco Acquaroli, τώρα πρόεδρος της Marche, μαζί με πλήθος άλλων δημάρχων της Ιταλίας.

«Το Marche είναι ένα εργαστήριο για τους αδελφούς της Ιταλίας», δήλωσε ο Paolo Berizzi, δημοσιογράφος της La Repubblica, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για την ακροδεξιά στην Ιταλία. «Εκεί το κόμμα έχει κάνει γενικές δοκιμές καθώς προετοιμάζεται για το τι θα μπορούσε να κάνει σε εθνική κλίμακα. Σε δύο μήνες η Ιταλία θα μπορούσε να κυβερνηθεί από ένα κόμμα που ποτέ δεν έκοψε πραγματικά τους δεσμούς με τη φασιστική ιστορία του».

Πηγή: documentonews.gr

72

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση