Συνώνυμο αστυνομικής βίας και βασανιστηρίων το Α.Τ. Ομόνοιας

Συνώνυμο αστυνομικής βίας και βασανιστηρίων το Α.Τ. Ομόνοιας

Εδώ και 25 χρόνια έχει καταγγελθεί το «ένοχο» αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας για αστυνομική βία και βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένων με τις αποκαλύψεις να έχουν φέρει κατά το παρελθόν στο φως από… μυστηριώδεις θανάτους μέχρι και βεβαιωμένη ανθρωποκτονία, του 33χρονου Νιγηριανού Εμπουκά Μαμανσουμπέκ.

Όμως παρά τα πολλά περιστατικά, που εκθέτουν τις «πρακτικές» των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. μέσα στο Α.Τ., τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε ακόμα ένα αποτροπιαστικό περιστατικό, που φέρεται να συνέβη το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Δύο αστυνομικοί της ΔΙΑΣ προφυλακίστηκαν χθες για τον ομαδικό βιασμό της 19χρονης, η οποία τους κατήγγειλε στο τμήμα Πατησίων, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ίδιοι είχαν τραβήξει και βίντεο.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το διαβιβαστικό, σε αυτό αναφέρεται ότι η κοπέλα τραυματίστηκε από τον πρώτο ειδικό φρουρό και παρουσίασε αιμορραγία, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τον δεύτερο να προχωρήσει και εκείνος σε ασελγείς πράξεις εις βάρος της. Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι στο τραπέζι όπου φέρεται να τελέστηκε ο βιασμός έχει εντοπιστεί γενετικό υλικό.

Τους ενοχοποιεί η ιατροδικαστική έκθεση και βίντεο

Από την πλευρά τους, αρνούνται τις κατηγορίες ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι υπήρξε σεξουαλική συνεύρεση με τη συναίνεση της γυναίκας στο αυτοκίνητο του ενός -λες και δεν έχει σημασία ότι κάτι τέτοιο συνέβη την ώρα της υπηρεσίας τους-

Ωστόσο,  η ιατροδικαστική έκθεση αποδεικνύει τα στοιχεία κακοποίησης του θύματος, το οποίο οδήγησαν οι δύο άνδρες μέσα στο τμήμα με διάφορες προφάσεις για πληροφορίες που ζητούσε.

Επίσης, από καταθέσεις και βίντεο κάμερας παρακείμενου ξενοδοχείου -αφού δεν… λειτουργούσαν οι κάμερες του αστυνομικού τμήματος στο πιο κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας- προκύπτει ότι την οδήγησαν τη 19χρονη σε χώρο του τμήματος που χρησιμοποιείται ως αποδυτήρια.

Μπαράζ βίας και αυθαιρεσίας

Ακολουθούν ορισμένες από τις αποκαλύψεις του παρελθόντος, σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Εφ.Συν» και κυρίως του Ιού της «Ελευθεροτυπίας»

  • Ο Εμπουκά Μαμανσουμπέκ έχασε τη ζωή του μέσα στο τμήμα τον Φεβρουάριο του 2019.
  • Toν Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς αστυνομικοί σέρνουν γυναίκα ΑμεΑ με ψυχολογικά προβλήματα στον δρόμο και στη συνέχεια την καταβρέχουν με μανία με τη μάνικα που βρίσκεται στην είσοδο του Α.Τ. Ομόνοιας. Ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης, που τολμά να καταγγείλει το περιστατικό, κρατείται με χειροπέδες.
  • Το 2016 αστυνομικοί της ΔΙΑΣ σταμάτησαν παιδική θεατρική ομάδα της κατάληψης στέγης «2ο Φιλοξενείο» (Αχαρνών) στην περιοχή του Πολυτεχνείου και  προσήγαγαν τα μέλη της στο τμήμα με την αιτιολογία ότι βρέθηκαν στην κατοχή τους 5 πλαστικά όπλα – μινιατούρες, τα οποία αγοράστηκαν για τις ανάγκες της παράστασης. Σύμφωνα με την καταγγελία, απαγορεύτηκε στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, ενώ εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο υπό τα βλέμματα των αστυνομικών. Όσα, μάλιστα, αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου.
  • Το 2012 μία 42χρονη γυναίκα από το Καζακστάν συνελήφθη και κρατήθηκε στο Α.Τ. Ομονοίας, στο πλαίσιο της επιχείρησης – πογκρόμ κατά των οροθετικών γυναικών και υποβλήθηκε σε καταναγκαστικές ιατρικές εξετάσεις κατά παράβαση κάθε ιατρικής δεοντολογίας.
  • Το 2009 η δικηγόρος Γιάννα Κουρτόβικ κατήγγειλε ότι ο Μπιν Ταχέρ Μοχάμεντ ξυλοκοπήθηκε άγρια μέσα στο τμήμα για να ακολουθήσει μπαράζ αποκαλύψεων με το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων να καταγγέλλει τότε πως «περίπου 70 άτομα κρατούνται στοιβαγμένα σε κρατητήρια που στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν για το 1/3 από αυτούς, κανένα δικαίωμα προαυλισμού, μετανάστες που κρατούνται σε αυτές τις συνθήκες ακόμα και για τέσσερις μήνες».
  • Τον Ιούνιο του 2007 ήρθε στη δημοσιότητα βίντεο που απεικόνιζε εξευτελισμό αλλοδαπών από αστυνομικούς του Α.Τ. Ο αρχιφύλακας διώχτηκε και αποτάθηκε. Οκτώ χρόνια αργότερα το Ελληνικό Δημόσιο θα υποχρεωθεί να καταβάλει πάνω από 150.000 ευρώ στους δύο αλλοδαπούς.
  • Τον Νοέμβριο του 2006 μετανάστης προσήχθη στο τμήμα και αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της επόμενης ενώ  κατά τη διάρκεια της κράτησής του δεν του επιτράπηκε να δει συγγενικά του πρόσωπα. Η σύζυγός του υποστήριξε ότι έφερε τραύματα. Στις 22 Νοεμβρίου απεβίωσε.
  • Τον Δεκέμβριο άνδρας από το Πακιστάν «έχασε» τα λεφτά του δώρου του, ύψους 420 ευρώ, τα οποία κατά την σωματική έρευνα του, αφού τα κράτησε ο ένας εκ των δύο αστυνομικών και δεν του τα επέστρεψε. Οι αστυνομικοί έκαναν εναντίον του μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, ενώ μήνυση έκαναν και στον Πέτρο Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνου αθωώθηκε το 2012 για την υπόθεση.
  • Τον Ιανουάριο του 2000 διαπιστώθηκε πως αστυνομικοί των τμημάτων Ομονοίας και Κυψέλης ενεπλάκησαν σε ένα ακόμη κύκλωμα σωματεμπορίας, ενώ τον Μάρτιο του ίδιοι έτους η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» είχε αποκαλύψει πως τον Μάρτιο του 2000 αστυνομικός απελευθέρωσε κρατούμενο Κούρδο από το ΑΤ Ομόνοιας, έναντι ενός εκατομμυρίου δραχμών.
  • Τον Αύγουστο του 1999 ο Συνήγορος του Πολίτη είχε διαπιστώσει πως στο ΑΤ Ομόνοιας παραβιάστηκαν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, κυρίως των αλλοδαπών. Ακόμη ένα περιστατικό βίας εναντίον ανήλικου μάλιστα ατόμου, ενός 16χρονου αλβανικής καταγωγής, συνέβη λίγους μήνες πριν, μετά από μαθητική κινητοποίηση.
  • Τον Νοέμβριο του 1998, μετά από έρευνα της ΕΛΑΣ στο σπίτι του αρχιφύλακα Ν. Παπαδόπουλου που υπηρετούσε τμήμα Ομονοίας, βρέθηκαν κροτίδες, στιλέτα και τα διαβατήρια δύο γυναικών από την Ουκρανία που υποτίθεται ότι είχαν απελαθεί. Ο εν ενεργεία αρχιφύλακας, μαζί με τον συνταξιούχο ανθυπαστυνόμο Θ. Αθανασόπουλο, συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω με τις δύο Ουκρανές. Εναντίον τους ασκήθηκε δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και αρπαγή από κοινού, σωματεμπορία, μαστροπεία, παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών κ.ο.κ. (21/11/1998). Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, ο οδηγός Γ. Τσιάκος είχε καταθέσει ότι στο ροζ κύκλωμα εμπλέκονταν ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας Γεωργιλές, ο αστυνομικός Μητσώνης κ.ά. (24/11/1998).
  • Το 1996, όταν ο ανταποκριτής της «Ελευθεροτυπίας», Γ. Λυβιάκης, έγινε μάρτυρας κακοποίησης μετανάστη από αστυνομικούς, οι οποίοι τον οδήγησαν στο 4ο Αστυνομικό Τμήμα. Δύο χρόνια μετά, κατεγράφη πάλι από την «Ε» ξυλοδαρμός ενός μικρού αγοριού αλβανικής καταγωγής που προσήχθη από καφενείο της Ομόνοιας (30/3/1998).

Πηγή: https://www.efsyn.gr

17

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση