Φωτογραφίες από τις άγριες οδομαχίες στην Κωνσταντινούπολη – ο Ερντογάν «φιμώνει» το διαδίκτυο

Φωτογραφίες από τις άγριες οδομαχίες στην Κωνσταντινούπολη – ο Ερντογάν «φιμώνει» το διαδίκτυο

kanonimain1-630x400Πραγματική εξέγερση ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη με χιλιάδες πολίτες να διαμαρτύρονται δυναμικά για το νέο νόμο – φίμωτρο στο διαδίκτυο που φέρνει η κυβέρνηση Ερντογάν και αναμένεται να ψηφιστεί από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Το σχέδιο νόμου έχει χαρακτηριστεί πλήγμα για την ελευθερία έκφρασης και την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση, αν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος θα καταστήσει ακόμα πιο ελεύθερο το Διαδίκτυο.

«Δε θα υπάρχει καμία απολύτως λογοκρισία στο Διαδίκτυο με διατάξεις αυτές. Αντιθέτως, θα είναι ακόμα πιο ασφαλές και ακόμα πιο ελεύθερο», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια εγκαινίων σειρά πολεοδομικών προγραμμάτων στην Κωνσταντινούπολη.

Με το νόμο που αναμένεται να ψηφιστεί από το τουρκικό κοινοβούλιο, θα επιτρέπεται η πρόσβαση της αρμόδιας κυβερνητικής αρχής σε οποιαδήποτε πληροφορία από ιστότοπους που επισκέπτεται ο χρήστης, ενώ οι διαδικτυακές διαδρομές που θα πραγματοποιεί θα καταχωρούνται μέχρι και για δύο έτη.

Παρόλα αυτά, όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο νόμου καλούν τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ να μην το υπογράψει.

Όλη αυτή η εκρηκτική κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα Τούρκοι πολίτες που αντιδρούν στα παραπάνω να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν.

Πληροφορίες που συλλέξαμε από το twitter αναφέρουν ότι η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών, υπάρχουν πολλοί τραυματίες και η κατάσταση είναι έκρυθμη.

Δείτε φωτογραφίες όπως ανέβηκαν στο twitter μέσα από τα επεισόδια:

taksim

Από τις 06.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν καταλάβει την Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για να εμποδίσουν τη συγκέντρωση.

kanoni-nerou

Λίγο πριν τις 07.00 και ενώ είχαν αρχίσει να μαζεύονται διαδηλωτές, έφτασαν και τα κανόνια νερού, οι γνωστές μας αύρες, πανέτοιμες να διαλύσουν τους συγκεντρωθέντες.

kanoni-nerou2

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με την αύρα ανάμεσά τους παρατάχθηκαν απέναντι στους διαδηλωτές που πλησίαζαν (πάνω αριστερά στη φωτογραφία).

episodia-arxi

Γύρω στις 07.30 άρχισαν τα επεισόδια, με την Αστυνομία να προσπαθεί να διαλύσει τους διαδηλωτές.

dakrigona

Τα δακρυγόνα «έπνιξαν» τους δρόμους και τα στενά γύρω από την πλατεία Ταξίμ.

astynomia-avra

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με τη βοήθεια κανονιών νερού. Συνολικά πέντε αύρες συμμετείχαν στην επιχείρηση καταστολής, εδώ βλέπετε μία να κινείται μαζί με τη διμοιρία των τουρκικών ΜΑΤ.

dakrigona-sinefo

Όπως μπορείτε να δείτε από τη συνεχή ρίψη χημικών είχε δημιουργηθεί μια δηλητηριώδης ομίχλη.

plastiki-sfera

Η Αστυνομία χρησιμοποίησε και πλαστικές σφαίρες, σαν αυτή που μας δείχνει διαδηλωτής στη φωτογραφία που ανέβασε στο twitter.

kanonimain

Εδώ βλέπετε μια αύρα, ή αλλιώς κανόνι νερού, να χτυπά τους διαδηλωτές.

astynomia

Οι διαδηλωτές απάντησαν στους αστυνομικούς ρίχνοντάς τους πέτρες και «επιστρέφοντας» δακρυγόνα. Τα τουρκικά ΜΑΤ, όπως βλέπετε και στην εικόνα, γνωρίζουν και… ρωμαϊκές τακτικές μάχης.

odofragmata

Φωτιές και πρόχειρα οδοφράγματα από τους διαδηλωτές.

travmatias

20χρονος τραυματίστηκε στο μάτι από δακρυγόνο στην οδό Sıraselviler.

Το ρεπορτάζ που σας παραθέσαμε θα ήταν αδύνατο δίχως τις εικόνες που έκανε retweet και τις μεταφράσεις του χρήστη HaticeSultana στο twitter.

– See more at: http://www.tribune.gr/world/news/article/4064/fotografies-apo-tis-agries-odomachies-stin-konstantinoupoli-o-erntogan-fimoni-diadiktio.html#sthash.uj3PlQrS.dpuf

105

1 ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση