Η δολοφονία του Mulugeta Seraw από νεοναζί στις 13 Νοεμβρίου 1988

Η δολοφονία του Mulugeta Seraw από νεοναζί στις 13 Νοεμβρίου 1988

Screen Shot 2014-11-13 at 6.34.18 AMΉταν πριν από 26 χρόνια όταν συνελήφθησαν τρεις νεο-Ναζί στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ για τη δολοφονία του Mulugeta Seraw.

Ο άγριος ξυλοδαρμός στις 13 Νοεμβρίου 1988 που κατέληξε στο θάνατο του 28χρονου μετανάστη από την Αιθιοπία συγκλόνισε την πόλη.

«Το γεγονός αυτό τράβηξε την κουρτίνα σχετικά με τη φυλετική πραγματικότητα Πόρτλαντ,» δήλωσε ο Randy Blazak, ένας καθηγητής της κοινωνιολογίας με έδρα στο Portland State University.

26 χρόνια μετά η νεο-ναζιστική ομάδα Volksfront που έχει ρίζες στο Πόρτλαντ, βρίσκεται στο «χείλος της διεθνούς κατάρρευσης,» σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από Κέντρο Southern Poverty Law.

Ο ιδρυτής του ομίλου της λευκής υπεροχής, Randal Lee Krager, στρατολόγησε πρώην μέλη της οργάνωσης   East Side White Pride που έδρευε στο Πόρτλαντ .

Οι δολοφόνοι του ήταν οι: Ken “Death” Mieske, Στίβεν Strasser και Kyle Brewster.

Ο Mieske, που είχε γεννηθεί στο Πόρτλαντ  και ήταν μέλος της οργάνωσης   East Side White Pride, χτύπησε τον Seraw με ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ τη στιγμή που εκείνος έβγαινε από το διαμέρισμα του στη γωνία μεταξύ Νοτιοανατολικής 31η Λεωφόρου και Pine Street. Ο Strasser και ο Μπρούστερ κλώτσησαν τον Seraw και δύο άλλους Αιθίοπες μετανάστες.

Ο Mieske ομολόγησε την ενοχή του για την δολοφονία του Seraw και πέθανε στη φυλακή το 2011. Ο Μπρούστερ και ο Στράσερ ομολόγησαν την ενοχή τους για συμμετοχή σε ανθρωποκτονία. Ο Brewster βγήκε από τη φυλακή και συνεχίζει να έχει τις ίδιες απόψεις. Ο Strasser έχει διαχωρίσει τη θέση του από την ομάδα.

Σήμερα δεν υπάρχουν οργανωμένες ομάδες λευκών ρατσιστών στο Πόρτλαντ.

Αλλά ο James McElroy, ένας δικηγόρος ο οποίος εργάστηκε στο Κέντρο Southern Poverty Law, ζητεί να συνεχιστεί η επαγρύπνηση.

«Αυτό που συνέβη στην Mulugeta θα μπορούσε να συμβεί και πάλι, και έχει συμβεί και πάλι,» είπε ο McElroy.

Ο θείος του Seraw, Engedaw Berhanu, μας είπε ότι ο ανιψιός του, ήρθε στο Πόρτλαντ με στόχο την καλυτέρευση της ζωής του και τη ζωή της πολυμελούς οικογένειας του, που ήλπιζε να φέρει τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Seraw εργαζόταν σε μια εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων και ως  επιστάτης σε σχολείο, ενώ σπούδαζε στο Portland Community College. Έστελνε τα λίγα χρήματα που έβγαζε για να υποστηρίξει την οικογένειά του στην Αιθιοπία.

Ο McElroy αργότερα υιοθέτησε τον εξάχρονο γιο του Henock Seraw και τον βοήθησε να γραφτει σε σχολείο. Ο Henock Seraw παρακολούθησε το γυμνάσιο στο Σαν Ντιέγκο και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα.

«Ο πατέρας του ήρθε εδώ για να πάνε τα παιδιά του στο κολέγιο,» μας είπε ο McElroy. «Ο Henock ήρθε τελικά  σε αυτή τη χώρα και περπάτησε στα χνάρια των ονείρων του πατέρα του.»

Πηγή:http://www.wweek.com/portland/blog-30937-the_mulugeta_seraw_murder_25_years_later.html

78

1 ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση