Ένα σχόλιο για την απόφαση της «Ένωσης Αθέων» να διοργανώσει γεύμα ενάντια στη νηστεία του Ραμαζανιού

Ένα σχόλιο για την απόφαση της «Ένωσης Αθέων» να διοργανώσει γεύμα ενάντια στη νηστεία του Ραμαζανιού

Εδώ και κάποια ορισμένα χρόνια, η οργάνωση «Ένωση Αθέων» διοργανώνει κάθε Μεγάλη Παρασκευή ένα event που το ονομάζει «Φανερό Δείπνο» κατά τη διάρκεια του οποίου επιδίδεται σε κρεατοφαγία, σπάζοντας την χριστιανική νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, ακριβώς στο αποκορύφωμά της.

Η γνώμη μου σχετικά με τις θρησκείες είναι ότι στόχος πρέπει να είναι η πλήρης αποσύνδεσή τους από το κράτος και το δημόσιο και η μετατροπή τους σε αυστηρά προσωπική υπόθεση του καθενός, όχι η προσβολή ή η επίθεση στα έθιμά τους -στο βαθμό που δεν εναντιώνονται σε κάποιον άλλον. Γι’ αυτό και ουδέποτε ξετρελλάθηκα με το event.

Παρ’όλα αυτά, κατανοούσα (ή έτσι νόμιζα) το point του: Σε μια χώρα όπου η ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία είναι σχεδόν εξαναγκαστική και η τήρηση των εθίμων και του τελετουργικού της μετατρέπεται σε ηθικό κώδικα γενικής κρίσης, κάποιοι αποφασίζουν να υπενθυμίσουν ότι αυτός ο κώδικας δεν είναι ούτε γενικός ούτε εξαναγκαστικός. I rest my case και όπως έχω ξαναπεί, ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου ο καθένας θα τρώει αυτό που θέλει χωρίς να κάνει πολύ φασαρία για αυτό.

Διαβάζω ωστόσο ότι αυτές τις μέρες, μάλλον για λόγους ισονομίας, η «Ένωση Αθέων» διοργανώνει τσιμπούσι για να σπάσει τη μουσουλμανική νηστεία του Ραμαζανιού.

Εδώ υπάρχει ένα θέμα. Οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα δεν ασκούν καμία θρησκευτική ή κληρικαλιστική εξουσία, δεν κάνουν κατήχηση στα σχολεία, δεν εισπράττουν φόρους και όχι απλά δεν εμποδίζουν κανενός άλλου την πίστη ή την απιστία, αλλά υποφέρουν από μια σειρά απαγορεύσεων στην άσκηση της θρησκευτικής τους πίστης -με πιο ενδεικτική τη μη ύπαρξη επίσημου λατρευτικού χώρου στην Αθήνα (η διατήρηση αυτής της μεροληπτικής θρησκευτικής κατάστασης αποτελεί συχνό σύνθημα της ακροδεξιάς).

Το να διοργανώνεις γεύμα ενάντια στη νηστεία του Ραμαζανιού, δεν είναι απλά βλακώδες, είναι βαθύτατα ρατσιστικό, δένει με την έντονη ισλαμοφοβία που βιώνουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και η ελληνική και θα μπορούσε να αποτελέσει κάλλιστα εκδήλωση φασιστικών κομμάτων που από καιρό σε καιρό βρίσκουν διάφορα τέτοια «φιλελεύθερα» προσχήματα για να επιτεθούν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η «Ένωση Αθέων» οφείλει να ματαιώσει αυτή την άθλια ιδέα που είχε ή να συνηθίσει στην ιδέα ότι στο εξής θα αντιμετωπίζεται ως μια οργάνωση επιθετική προς τους πρόσφυγες και τους/τις μετανάστες/ριες με όλες τις ανάλογες συνέπειες.

Πηγή: fb Υannis Androulidakis

1.341

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση