Οικιακή Βοηθός: Μια σειρά για τη σύγχρονη εργατική τάξη στις ΗΠΑ

Οικιακή Βοηθός: Μια σειρά για τη σύγχρονη εργατική τάξη στις ΗΠΑ

Σκληρή δουλειά, κακοποίηση, αμοιβές πείνας και η αδάμαστη θέληση μιας νεαρής μητέρας για επιβίωση, είναι το βασικό περιεχόμενο μιας κοινωνικής σειράς-φαινόμενο που σφράγισε το τελευταίο τρίμηνο του 2021.


Η δραματική μίνι σειρά Οικιακή Βοηθός (Maid) βρίσκεται εδώ και δύο μήνες σταθερά στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων του κοινού στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο στην ψυχαγωγική πλατφόρμα Netflix. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα για μια παραγωγή εύπεπτη μεν αλλά με καθαρά κοινωνικό περιεχόμενο, που μέσα από 10 ωριαία επεισόδια μας παρουσιάζει μια σκληρή ιστορία επιβίωσης και αναδεικνύει τις ταξικές ανισότητες στην εργασιακή ζούγκλα της σύγχρονης Αμερικής. Η σειρά συγκρίνεται συχνά με την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία Noμάδες, με την έννοια ότι επικεντρώνεται στις ΗΠΑ των «από κάτω», για τους «αόρατους» ανθρώπους που το κύριο πρόβλημά τους δεν είναι τι φορέσουν στο φιλανθρωπικό γκαλά, αλλά εάν θα καταφέρουν να βρουν στέγη για το βράδυ και αν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν γάλα για το παιδί τους.

Η πλοκή της σειράς επικεντρώνεται σε μία νεαρή μητέρα και στη προσπάθειά της να ορθοποδήσει στην κοινωνία μαζί με την δίχρονη κόρη της. Η Άλεξ Ράσελ βρίσκει τη δύναμη, με 10 δολάρια στην τσέπη, να δραπετεύσει από τον κακοποιητή σύζυγο και αναζητάει μια «κανονικότητα», ώστε να μπορέσει να προσφέρει στην κόρη της τα στοιχειώδη. Ωστόσο, έρχεται αντιμέτωπη με τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία και τον παραλογισμό των κοινωνικών δομών. Η πρωταγωνίστρια, όπως και εκατομμύρια γυναίκες που ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχειας, βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια «ζώνη του λυκόφωτος» εξαθλίωσης, ανεργίας, εθισμού, κακοποίησης και ψυχικών ασθενειών. Για να βρει δουλειά χρειάζεται να γράψει την κόρη της σε δημόσιο παιδικό σταθμό, ο οποίος ωστόσο απαιτεί πιστοποιητικό μισθοδοσίας! Για να τα καταφέρει αυτό, αναγκάζεται να ζητήσει τη βοήθεια από το προβληματικό και ελάχιστα υποστηρικτικό ως τότε οικογενειακό της περιβάλλον.

Η Άλεξ εργάζεται ως καθαρίστρια για ελάχιστα χρήματα, σε σπίτια κατά κύριο λόγο της ανώτερης μεσαίας τάξης, που απευθύνονται στην εργολαβική εταιρεία όπου έχει προσληφθεί. Εξαιρετική η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Μάργκαρετ Κουέιλι, κόρης της Άντι Μακντάουελ, που υποδύεται τη μητέρα της και στη σειρά. Η σειρά βασίζεται στα απομνημονεύματα της Στέφανι Λαντ. Το βιβλίο εξιστορεί τα χρόνια που η Στέφανι εργάστηκε ως καθαρίστρια για πλούσιες οικογένειες στο νησί Καμάνο της Ουάσινγκτον, όπου οι περισσότεροι πελάτες της δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να μάθουν το όνομά της. Όπως και η πρωταγωνίστρια της σειράς, η Λαντ αμοιβόταν με μόλις 8,55 δολάρια την ώρα. «Έμαθα πόσο αόρατη είναι αυτή η δουλειά» δηλώνει, προσθέτοντας: «Περνάς απαρατήρητη». Και όμως, η ίδια ως καθαρίστρια έμαθε όλα τα βρώμικα μυστικά των εργοδοτών της και ας αντάλλαζαν ελάχιστες λέξεις.

Στις ΗΠΑ περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, εργάζονται καθαρίζοντας και φροντίζοντας σπίτια άλλων. Μόλις μια στις πέντε από αυτές τις εργάτριες είναι ασφαλισμένη από τον εργοδότη της. Συνταξιοδότηση και πληρωμένες διακοπές είναι ξένες λέξεις για τη συντριπτική πλειονότητα των εργατριών, τις οποίες η εργατική νομοθεσία αφήνει απροστάτευτες απέναντι στην εκμετάλλευση και την κακοποίηση των αφεντικών. Οι μισές από αυτές τις γυναίκες δεν είναι λευκές και το 35% αυτών είναι μετανάστριες


 

Πηγή: prin.gr

15

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση