Μόνο με ψήφους της ΝΔ πέρασε ο νέος Ποινικός Κώδικας

Μόνο με ψήφους της ΝΔ πέρασε ο νέος Ποινικός Κώδικας

Μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης ψηφίστηκε και πέρασε ένα ακόμη κρίσιμο νομοσχέδιο. H Νέα Δημοκρατία ψήφισε τους νέους Ποινικούς Κώδικες, ενώ σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σφυροκόπησαν το νομοσχέδιο, καταψηφίζοντάς το. Αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές της Βουλής, νομικοί, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν όλοι καταγγείλει τα όσα αλλάζουν, ενώ ταυτόχρονα οι δικηγόροι αντιδρούν με αποχή.

Οι λόγοι για τους οποίους έχει προκαλέσει τόσο έντονες αντιδράσεις στους νομικούς κύκλους το εν λόγω νομοσχέδιο, ο επίσημος τίτλος του οποίου είναι «Επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας», είναι η νομοτεχνική του προχειρότητα και ο τιμωρητικός, αντιφιλελεύθερος χαρακτήρας του.

Η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, μέσα από 16σέλιδη ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι η ψήφιση των διατάξεων του νομοσχεδίου αναμένεται να προκαλέσει «συμφόρηση των ποινικών ακροατηρίων, υπερ-κορεσμό των σωφρονιστικών καταστημάτων και κοινωνικό εξοστρακισμό μη επικίνδυνων παραβατών».

Παράλληλα, κατά την ακρόαση των φορέων στη Βουλή, η συντριπτική πλειονότητα των εκπροσώπων του νομικού κόσμου εξέφρασε τη σφοδρή αντίδρασή της στους νέους ποινικούς κώδικες που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, και ο υφυπουργός, Γιάννης Μπούγας, υπεραμύνθηκαν αμφότεροι των νέων αλλαγών, τις οποίες χαρακτήρισαν ως ένα «σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, περιορίζει το αίσθημα ατιμωρησίας, ενώ επιτυγχάνει την πραγματική έκτιση της ποινής, καταπολεμά την εγκληματικότητα και ενισχύει την απονομή της δικαιοσύνης με ένα δικαιότερο, ποιοτικότερο και αποτελεσματικότερο σύστημα».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από την πλευρά τους, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «ακραίο ποινικό λαϊκισμό», καταλογίζοντάς της μια συμπεριφορά απαξίωσης της επιστημονικής γνώσης, δαιμονοποίησης της αντίθετης άποψης, καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, απορρίπτοντας ως εντελώς αβάσιμο το επιχείρημα, ότι η αυστηροποίηση των ποινών καταπολεμά την εγκληματικότητα.

Πηγή: 2020mag.gr

62

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση