Το Ισραήλ ανακαλεί τους διαπραγματευτές στο Κατάρ και συνεχίζει τις επιδρομές

Το Ισραήλ ανακαλεί τους διαπραγματευτές στο Κατάρ και συνεχίζει τις επιδρομές

«Πρωτοφανή απομόνωση του Ισραήλ» βλέπει η Χαμάς μετά το ψήφισμα ΟΗΕ • Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές παρά τη διεθνή έκκληση για κατάπαυση του πυρός • Στο ναδίρ οι σχέσεις Μπάιντεν-Νετανιάχου.

Το Ισραήλ ανακαλεί τους διαπραγματευτές του από το Κατάρ, «παγώνοντας» τις διαπραγματεύσεις για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Οι διπλωματικές διαδικασίες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, με υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο να κατηγορεί τη Χαμάς για αυτή την εξέλιξη. Ο ισραηλινός αξιωματούχος κατηγόρησε τον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ότι σαμποτάρει τον διάλογο «στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να ρίξει λάδι στη φωτιά του πολέμου λόγω του Ραμαζανιού».

Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε από την Τεχεράνη ότι το χθεσινό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας καταδεικνύει «την πρωτοφανή πολιτική απομόνωσης» του Ισραήλ. Η ψηφοφορία καταδεικνύει «ότι οι ΗΠΑ είναι ανίκανες να επιβάλουν τη θέλησή τους στη διεθνή κοινότητα», υπογράμμισε ο Χανίγια. Ακόμα, ισχυρίστηκε πως η «σιωνιστική οντότητα δεν κατόρθωσε να επιτύχει κανέναν από τους στρατιωτικούς ή στρατηγικούς της στόχους» μετά από σχεδόν έξι μήνες πολέμου.

«Αν και αυτό το ψήφισμα εγκρίθηκε καθυστερημένα και μπορεί να υπάρχουν κάποια κενά που πρέπει να καλυφθούν, το ψήφισμα δείχνει ότι η ισραηλινή κατοχή βιώνει μια άνευ προηγουμένου πολιτική απομόνωση», τόνισε ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν. Ο Χανίγια και μέλη της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας συναντήθηκαν στην Τεχεράνη με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής πλευράς. Το ταξίδι του επικεφαλής της Χαμάς στο Ιράν γίνεται την επομένη της υιοθέτησης του πρώτου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητεί «άμεση» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ και μια αποχή, αυτή των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε σήμερα ότι είναι ηθική και στρατηγική επιταγή η προστασία των παλαιστινίων αμάχων, καθώς οι σχέσεις μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Μπενιαμίν Νετανιάχου έφθασαν στο ναδίρ αφότου οι ΗΠΑ δεν άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Σήμερα στη Γάζα, οι απώλειες αμάχων είναι υπερβολικά μεγάλες και η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας (που καταφθάνει) υπερβολικά μικρή», είπε ο Όστιν υποδεχόμενος στο Πεντάγωνο τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ. «Η Γάζα υφίσταται μια ανθρωπιστική καταστροφή», συμπλήρωσε ο Λόιντ Όστιν. Ο Νετανιάχου ακύρωσε τη Δευτέρα προγραμματισμένη επίσκεψη υψηλόβαθμης ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις σχετικά με τις επιχειρησιακές επιλογές στον πόλεμο κατά της Χαμάς.

Οι διπλωματικές εξελίξεις εν συντομία:

  • Η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη Francesca Albanese εξέδωσε έκθεση λέγοντας ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι» να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Στη Γάζα, οι ανταποκριτές του Al Jazeera αναφέρουν αύξηση των επιθέσεων στην πόλη Ράφα μαζί με συνεχιζόμενες απειλές για επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, παρά το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.
  • Η Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου αναφέρει ότι το νοσοκομείο al-Amal στο Deir el-Balah είναι πλέον κλειστό αφού ο ισραηλινός στρατός προχώρησε στην εκκένωση του.
  • Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη στόχευσαν την περιοχή της πόλης Μπααμπέλκ στον Λίβανο, πλάνα που καταγράφηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Τι ζητά το ψήφισμα του ΟΗΕ

  • Ότι η άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού θα γίνει σεβαστή από όλα τα μέρη και θα οδηγήσει σε μια διαρκή βιώσιμη κατάπαυση του πυρός
  • Την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την εξασφάλιση ανθρωπιστικής πρόσβασης για την αντιμετώπιση των ιατρικών και άλλων ανθρωπιστικών αναγκών τους
  • Ότι τα μέρη συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου σε σχέση με όλα τα άτομα που κρατούν

Νέες ισραηλινές επιδρομές

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα αεροπορικές επιδρομές κοντά στις πόλεις Ρας Μπααμπέλκ και Χερμέλ στον βορειοανατολικό Λίβανο, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές ασφαλείας. Στον πιο απομακρυσμένο βομβαρδισμό από τα νότια σύνορα όπου η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ.

Οι ισραηλινοί αυτοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν εντός της λιβανέζικης επικράτειας, στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τα νότια σύνορα του Λιβάνου, μετά την έναρξη ανταλλαγής πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ στο περιθώριο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου 2023. Το Ισραήλ επιβεβαίωσε τα αεροπορικά πλήγματα και τόνισε ότι το πολεμικό του αεροσκάφος στόχευσε μια σειρά από στρατιωτικές τοποθεσίες που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ. Τα πλήγματα έγιναν ως απάντηση σε μια επίθεση με ρουκέτα σε μια από τις ισραηλινές βάσεις κοντά στα σύνορα με το Λίβανο. Σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενες ρουκέτες ήχησαν σήμερα σε μεγάλα τμήματα του βόρειου Ισραήλ.

Καπνός μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας | (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Την ώρα που η Λωρίδα της Γάζας, την οποία πολιορκεί το Ισραήλ, βρίσκεται στο χείλος του λιμού, οι εκκλήσεις εντείνοντας προκειμένου το Ισραήλ να ανοίξει περισσότερα σημεία διέλευσης προς τον παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πριν από τον πόλεμο, τουλάχιστον 500 φορτηγά εισέρχονταν καθημερινά, αυτή τη στιγμή περίπου 150.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου. Περίπου 250 απήχθησαν από τη Χαμάς και οι 130 από αυτούς παραμένουν όμηροι στη Γάζα αν και οι 33 έχουν πεθάνει. Οι επιθέσεις που εξαπολύει ο ισραηλινός στρατός έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 32.300 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Πηγή: efsyn.gr

16

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση