Λόγος του Λένιν για τα πογκρόμ εναντιον των εβραίων

Λόγος του Λένιν για τα πογκρόμ εναντιον των εβραίων


Αντισημιτισμός σημαίνει εξάπλωση της εχθρότητας προς τους Εβραίους. Όταν η καταραμένη τσαρική μοναρχία ζούσε τις τελευταίες ημέρες της, προσπάθησε να υποκινήσει τους εργάτες και τους αγρότες ενάντια στους Εβραίους. Η αστυνομία του τσαρου, σε συμμαχία με τους γαιοκτήμονες και τους καπιταλιστές, οργάνωσε πογκρόμ κατά των Εβραίων. Οι γαιοκτήμονες και οι καπιταλιστές προσπάθησαν να εκτρέψουν το μίσος των εργατών και των αγροτών εναντίον των Εβραίων. Σε άλλες χώρες, επίσης, συχνά βλέπουμε τους καπιταλιστές να υποδαυλίζουν το μίσος κατά των Εβραίων, προκειμένου να τυφλώσουν τους εργαζόμενους, να εκτρέψουν την προσοχή τους από τον πραγματικό εχθρό των εργαζομένων, το Κεφαλαίο. Το μίσος προς τους Εβραίους παραμένει μόνο σε εκείνες τις χώρες όπου η δουλεία στους τσιφλικάδες και τους καπιταλιστές δημιούργησε αβυσσαλέα άγνοια μεταξύ των εργατών και των αγροτών. Μόνο οι πιο αδαείς και κατατρεγμένοι άνθρωποι μπορουν να πιστέψουν τα ψέματα και τις συκοφαντίες που διαδίδονται για τους Εβραίους. Αυτό είναι απομεινάρι των αρχαίων φεουδαρχικών χρόνων, όταν οι ιερείς έκαιγαν αιρετικούς στην πυρά, όταν οι χωρικοί ζούσαν σε συνθήκες σκλαβιάς, και όταν οι άνθρωποι είχαν συνθλιβεί και βουβαθεί. Αυτή η αρχαία, η φεουδαρχική προπαγάνδα είναι παρελθόν, τα μάτια των ανθρώπων ανοίγουν.
Δεν είναι οι Εβραίοι οι εχθροί των εργαζομένων. Οι εχθροί των εργαζομένων είναι οι καπιταλιστές όλων των χωρών. Μεταξύ των Εβραίων υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται, και αποτελούν την πλειοψηφία. Είναι αδέλφια μας, οι οποίοι, όπως εμείς, καταπιέζονται από το κεφάλαιο, είναι οι σύντροφοί μας στον αγώνα για το σοσιαλισμό. Μεταξύ των Εβραίων υπάρχουν κουλάκοι, εκμεταλλευτές και καπιταλιστές, όπως υπάρχουν μεταξύ των Ρώσων, και ανάμεσα σε ανθρώπους όλων των εθνών. Οι καπιταλιστές προσπαθούν να σπείρουν και να υποδαυλίσουν το μίσος μεταξύ των εργαζομένων των διαφορετικών θρησκειών, εθνών και φυλων. Όσοι δεν εργάζονται παραμένουν δυνατοί από την εξουσία και τη δύναμη του κεφαλαίου. Πλούσιοι Εβραίοι, όπως και πλούσιοι Ρώσοο, και πλούσιοι σε όλες τις χώρες, είναι σε συμμαχία στο να καταπιέζουν, συντρίβουν, ληστεύουν και να διαχωρίζουν τους εργαζόμενους.
Ντροπή στον καταραμένο τσαρισμό που βασανίζονται και διώκονται οι Εβραίοι. Ντροπή σε όσους υποδαυλίζουν το μίσος προς τους Εβραίους, το μίσος προς τους άλλους λαούς.
Ζήτω η αδελφική και συντροφική εμπιστοσύνη, η πολεμική συμμαχία των εργατών όλων των εθνών στην πάλη για την ανατροπή του κεφαλαίου.
Β.Ι. Λένιν

154

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση