Γιάννης Κότσιρας: Ο ρατσιστής είναι ανθέλληνας

Γιάννης Κότσιρας: Ο ρατσιστής είναι ανθέλληνας

2Ο γνωστός τραγουδιστής μιλάει στο «Βήμα» για το «Μουσικό κουτί» που ανοίγει τη Δευτέρα στην Τεχνόπολη και εξηγεί γιατί προσκάλεσε διάφορους κοινωνικούς φορείς να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.

 Ο Γιάννης Κότσιρας ανοίγει για τελευταία φορά εφέτος το καλοκαίρι το «Μουσικό κουτί» του, την προσεχή Δευτέρα, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, σε ένα φεστιβάλ μουσικής και κοινωνικού ακτιβισμού. Μαζί του σε αυτή τη συνάντηση θα είναι ο Στάθης Δρογώσης, το συγκρότημα Melios Balkana Mama και η τραγουδοποιός Shishani από τη Ναμίμπια. Και όπως σημειώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα», «στον χώρο του Γκαζιού προσκάλεσα κάποιες ομάδες-οργανώσεις όπως οι Γιατροί του Κόσμου, Το Χαμόγελο του Παιδιού, ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών (ΕΣΠΙ), η ΑΚΤ-ΕΙΝ αλλά και το Κοινωνικό Ωδείο. Τους δίνουμε τον χώρο να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο που θα έρθει, ώστε να γνωρίσει το έργο τους αλλά και τους ίδιους».

Τι είναι το «Μουσικό κουτί» και ποια η αφορμή του;
«Το «Μουσικό κουτί» στην ουσία είναι απλώς ένα καινούργιο CD. Ενα CD όμως που για πρώτη φορά είναι σε δική μου μουσική. Ο τίτλος αναφέρεται στο ότι είναι δικά μου τραγούδια γραμμένα από καιρό και φυλαγμένα στη ζωή μου. Το «Μουσικό κουτί» όμως είναι και μια αφορμή να συναντιόμαστε. Να ξαναγνωριζόμαστε. Και όπως θα ήθελα να είναι και το μήνυμα του «Μουσικού κουτιού», να ανασηκώσουμε την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα και το νοιάξιμο για τον διπλανό μας».
Πιστεύεις ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να είναι δίπλα στην κοινωνία;
«Ναι. Πιστεύω πως οι καλλιτέχνες, καθώς είναι γεννήματα και δημιουργήματα της κοινωνίας, θα πρέπει να είναι ενεργοί στα διάφορα καλέσματα της εποχής. Ζούμε τη δυσκολότερη και σκοτεινότερη εποχή που έχει ζήσει ποτέ η Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον καλλιτέχνη να κάθεται και να παρακολουθεί αδιάφορα. Και καλό θα ήταν να ενεργοποιηθούν κυρίως στο να ενώσουν τον κόσμο και όχι να τον χωρίζουν όπως κάνουν οι πολιτικοί. Η διχαστική ρητορεία είναι πια στην καθημερινότητά μας και αν δεν αντισταθούμε στο τέλος θα φαγωθούμε μεταξύ μας».
Ο κόσμος σαφώς την τελευταία τριετία είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένος. Αλλά φτάνει μόνο αυτό;
«Φυσικά και δεν φτάνει μόνο αυτό. Η παθητική ευαισθητοποίηση είναι εξίσου ασήμαντη με την αδιαφορία. Χρειάζεται ενεργοποίηση. Δράση. Είναι κατανοητό το πώς η τεράστια πίεση, που φορτώνει το καθημερινό κυνήγι από την κυβέρνηση στον πολίτη, μάς οδηγεί να κλεινόμαστε στον εαυτό μας, όμως αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ ακόμα. Η ησυχία και η αδιαφορία σκλαβώνουν».
Δεν μπορώ να μη σε ρωτήσω για την κρίση. Θα ήθελα τη δική σου τοποθέτηση…
«Η αλήθεια είναι πως αν αναλογιστούμε κάποια δεδομένα θα καταλάβουμε ότι ζούμε μια τεχνητή κατάσταση που ως μοναδικό στόχο έχει την αναδιανομή του πλούτου και των εθνικών περιουσιών, αν όχι και συνόρων, στο μέλλον. Η κρίση έγινε υπαρκτή με πλαστά στοιχεία, με κάλπικες προεκλογικές δεσμεύσεις, με πολιτικά ψέματα και επικυρώθηκε από αδιάφορους ψηφοφόρους, οχαδερφιστές πολίτες και διεφθαρμένους πολιτικούς. Πάντως, εάν στην Ελλάδα λειτουργούσε η Δημοκρατία ή έστω τα πολιτεύματα άλλων ανεπτυγμένων χωρών, αυτή τη στιγμή οι φυλακές θα έπρεπε να είναι γεμάτες με πολιτικούς και όχι με κάποιους που χρωστούν μερικά ευρώ».
Πιστεύεις ότι η πολιτική ή οι πολιτικοί έχουν καταρρεύσει;
«Δεν είμαι σίγουρος. Και δεν πιστεύω στην κατάρρευση της πολιτικής. Πιστεύω όμως πως το συγκεκριμένο πολίτευμα και πολιτικό σύστημα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα έχουν πλέον σαπίσει. Και φυσικά, επειδή η σαπίλα είναι κολλητική, έχει περάσει σε όλα τα πρόσωπα που απάρτιζαν αλλά και απαρτίζουν τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα εξουσίας. Η χώρα μας χρειάζεται νέα πρόσωπα. Ή αλλιώς μια επιχείρηση «καθαρά χέρια» για να καθαρίσει αλλά και για να προχωρήσει μπροστά και να ξεφύγει από όλη αυτή την κατάσταση».
Τον ρατσισμό πώς τον αντιμετωπίζεις;
«Σαν αρρώστια. Σαν καρκίνωμα. Και δυστυχώς, παρ’ ότι οι περισσότεροι έλληνες είμαστε γόνοι προσφύγων ή μεταναστών, ή βιώνουμε τον εφιάλτη της σύγχρονης οικονομικής μετανάστευσης ακόμα και σήμερα, το καρκίνωμα αυτό προχωράει. Και δεν μιλάω μόνο για τον φυλετικό ρατσισμό, αλλά και για τον θρησκευτικό, τον ιδεολογικό, τον σεξουαλικό και πολλά άλλα. Για μένα είναι απεχθής σε όλες του τις μορφές και προσωπικά θεωρώ πως ο ρατσιστής είναι ανθέλληνας».
Τα επόμενα σχέδιά σου;
«Ο φετινός χειμώνας θα είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτεχνικά χειμώνες που είχα ως σήμερα. Θα βρεθώ στη σκηνή μαζί με τον σημαντικότερο εν ζωή ενεργό συνθέτη. Και φυσικά αναφέρομαι στον Θάνο Μικρούτσικο. Με τραγούδια δικά του αλλά και με τραγούδια που έχω πει στη δική μου πορεία. Και μαζί μας θα είναι η σπουδαία Ρίτα Αντωνοπούλου. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που σε μια τόσο σκοτεινή και δύσκολη εποχή θα έχω την ευκαιρία να κάνω κάτι τόσο φωτεινό».Δημοσιεύτηκε στο heliosPlus στις 30 Αυγούστου 2013

91

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση