Κάλεσες το «100»; Συλλαμβάνεσαι!

Κάλεσες το «100»; Συλλαμβάνεσαι!

44_-_zitades_-_eurokinissiΜια 19χρονη κοπέλα βίωσε προχθες τον απόλυτο παραλογισμό και την προσφιλή κατασταλτική μέθοδο της ομάδας 

Η απίστευτη ιστορία 19χρονης που τρομοκρατημένη επειδή κάποιος χτυπούσε με δύναμη την πόρτα του σπιτιού της κάλεσε την αστυνομία και κατέληξε να δικάζεται για ψευδή αναφορά μετά από μήνυση ενός Ζητά.

Με πρακτικές αδιανόητες αντιμετώπισε έναν πολίτη η ελληνική αστυνομία. Μια 19χρονη κοπέλα, η Α.Κ. (τα στοιχεία της στην «Εφ.Συν.»), βίωσε χθες τον απόλυτο παραλογισμό και την προσφιλή κατασταλτική μέθοδο της ομάδας ΖΗΤΑ. Από την κλήση στο 100 βρέθηκε κατηγορούμενη στο τμήμα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά και όπως μας τα περιέγραψε ο πατέρας της 19χρονης, που ήρθε σοκαρισμένος στα γραφεία της εφημερίδας, αφού σχεδόν όλο το προηγούμενο βράδυ το πέρασε έξω από το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων.

«Ημουν σε γύρισμα στου Ζωγράφου μαζί με τη γυναίκα μου και είχα το κινητό στο αθόρυβο. Γύρω στις 3.33 το μεσημέρι πήρα από την κόρη μου μήνυμα “σήκωσέ το! sos βοήθεια χτυπάει την πόρτα”. Τηλεφωνώ αμέσως στο παιδί μου και μου λέει ότι φοβάμαι, είμαι εδώ κλειδωμένη με τον Κώστα (ένα φίλο της), χτυπάει την πόρτα, θα τη σπάσει. Τη συμβουλεύω να ηρεμήσει και να πάρει το 100 μέχρι να φτάσω εκεί. Φτάνοντας βλέπω κάτω την κόρη μου με τις πιτζάμες και έναν αστυνομικό της ομάδας Ζ, που αγριεμένος με ρώτησε ποιος είμαι. Του απάντησα ότι είμαι ο πατέρας της και εκείνος μου δήλωσε έτοιμος… να με πάει Αυτόφωρο!

Πήγαμε όλοι στο τμήμα. Πέρυσι μας είχαν διαρρήξει το σπίτι και την άνοιξη στη διπλανή πολυκατοικία είχαν σκοτώσει μια γυναίκα. Η κόρη μου έχει πάθει κάποιο φόβο. Το παιδί μου σπουδάζει σε δύο Πανεπιστήμια και είναι ενεργός πολίτης, έχει περάσει από τη Βουλή των Εφήβων και δεν είναι σε καμιά περίπτωση ένα άτομο που θα καλούσε την αστυνομία για πλάκα. Ο Ζητάς φεύγει από το αστυνομικό τμήμα και με καλεί μέσα ο αξιωματικός υπηρεσίας, λέγοντας ότι είναι υποχρεωμένοι να κρατήσουν μέσα την κόρη μου. Ρωτάω γιατί, και μου απαντάει ότι ο Ζητάς έκανε μήνυση με βάση τα άρθρα 230 και 225 του Αστικού Κώδικα, που αναφέρονται σε ψευδή αναφορά. Φωνάζω αμέσως δικηγόρο, ενώ ο αξιωματικός μού λέει ότι περιμένει τον διοικητή και εκτιμάει ότι θα δώσει εντολή να αφεθεί η κόρη μου ελεύθερη. Ολοι οι αστυνομικοί ήταν έκπληκτοι με την τροπή που είχε πάρει αυτό το περιστατικό. Τελικά έφτασε ο δικηγόρος μας και διάβασε την κατάθεση του Ζητά, που έλεγε ψέματα. Οτι δήθεν η μικρή ήξερε ότι ο γείτονάς της -που αντιμετωπίζει κάποια ψυχολογικά προβλήματα- χτυπούσε την πόρτα και παρ’ όλα αυτά κάλεσε την αστυνομία χωρίς λόγο. Η κόρη μου όταν κάλεσε το 100 δεν ήξερε ποιος χτυπούσε και την άνοιξε αφού ήρθε ο αστυνομικός, και μάλιστα αμέσως του είπε ότι αναγνωρίζει το γείτονά μας. Ο αστυνομικός έκανε μήνυση στην κόρη μου ότι τον κάλεσε ασκόπως! Θα πρέπει ο κ. Κικίλιας να δώσει το κινητό του στους πολίτες να του τηλεφωνούμε προσωπικά όταν έχουμε πρόβλημα. Θα φοβόμαστε να φωνάξουμε την αστυνομία; Είναι δυνατόν;».

Ερχονται μόνο αν θέλουν

Οχι, δεν είναι δυνατόν! Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν οι αστυνομικοί το πότε και αν θα τους καλούμε. Πέρα από την καταστολή έχει και κοινωνικό έργο η ΕΛ.ΑΣ. ή όλα εξαντλούνται στα κλομπ και τις συλλήψεις;

Ο πατέρας της 19χρονης εξέφρασε απορία για το αν υπάρχουν ανάλογες εντολές και αν αποφασίζουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί για το πότε ένας πολίτης τούς χρειάζεται, με «στόχο» να τους χρειάζεται όσο το δυνατόν λιγότερο;

Αναρωτήθηκε αν η λύση είναι να δώσει στην κόρη του ένα όπλο, ώστε να μην ενοχλήσει άλλη φορά την αστυνομία.

Στο μεταξύ και αφού παρέμεινε όλο το βράδυ στο τμήμα η μικρή, αφέθηκε ελεύθερη και δικάζεται σήμερα στο Αυτόφωρο, ενώ οι γονείς θα υποβάλουν φυσικά μήνυση στον Ζητά.

Πηγή: efsyn.gr

57

1 ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση