Ουγγαρία: Αντισημίτης μεν, Εβραίος δε!

Ουγγαρία: Αντισημίτης μεν, Εβραίος δε!

Kακήν κακώς παραιτήθηκε τελικά από το ακροδεξιό ουγγρικό κόμμα «Γιόμπικ» ο σκληρός αντισημίτης αντιπρόεδρος του Ζάναντ Ζέγκεντι, μετά την αποκάλυψη πως η γιαγιά του όχι μόνον ήταν Εβραία, αλλά επέζησε και από την «φιλοξενία» των Ναζί ομοιδεατων του εγγονού της στο Άουσβιτς!

Μόλις πριν από λίγο καιρό, ο 30χρονος πολιτικός ήταν αντιπρόεδρος του ξενοφοβικού κόμματος «Γιόμπικ» και εκπρόσωπος του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το σημαντικό είναι όμως πως λόγω φωτογένειας και ηλικίας υπήρξε για χρόνια το «πρόσωπο» του «Γιόμπικ», αλλά και ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της «Ουγγρικής Φρουράς», μιας παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής που έχει κατηγορηθεί για βιαιοπραγίες εναντίον Ουγγρων Ρομά και ξένων οικονομικών μεταναστών. Σε δημόσιες ομιλίες του είχε συχνά εξαπολύσει κατηγορίες ενάντια στους Εβραίους, ότι – μεταξύ άλλων – «εξαγόρασαν» την Ουγγαρία και ότι δεν δείχνουν τον δέοντα σεβασμό για τα εθνικά σύμβολα της χώρας.

 

Μετά την αποκάλυψη της είδησης, ο Ζέγκεντι αναγκάστηκε σε παραίτηση από το κόμμα, το οποίο προσπάθησε να δικαιολογηθεί τονίζοντας οτι η παραίτηση του έγινε λόγω καταγωγής, αλλά λόγω της προσπάθειας του Ζένγκεντι να αποκρύψει την αλήθεια, δωροδοκώντας όσους γνώριζαν! Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που επικαλείται η ακροδεξιά παράταξη είναι πλαστά και είχαν ως σκοπό να τον παγιδεύσουν.

 

Πρόσφατα, μετά από μια μακρά συζήτηση που είχε με τη γιαγιά του, ο μετανοημένος Ζέγκεντι ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επισκεφτεί τον χώρο του διαβόητου στρατοπέδου του θανάτου στο Άουσβίτς, εκεί όπου η συγγενής του κρατήθηκε αιχμάλωτη και άλλα μέλη της οικογένειάς τους πιθανόν δολοφονήθηκαν.

 

Ο ίδιος ο Ζέγκεντι μεγάλωσε ως Πρεσβυτεριανός. Ωστόσο, οι γονείς της μητέρας του φαίνεται πως ήταν και οι δύο επιζήσαντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης και παντρεύτηκαν στη συνέχεια σε παραδοσιακή εβραϊκή γαμήλια τελετή. Οι απόγονοι τους ανακάλυψαν την αλήθεια για την καταγωγή τους μετά από 60 ολόκληρα χρόνια.

Πάντως, ιστορίες σαν και αυτή δεν είναι σπάνιες στην Ουγγαρία αφού πολλοί Εβραίοι που διέφυγαν από τους Ναζί επέλεξαν να κρατήσουν κρυφή την καταγωγή τους, φοβούμενοι μηπως ξαναδούν την μισαλλόδοξη ακροδεξιά να θεριεύει και πάλι.

Πηγη:www.tovima.gr
81

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση