Δεξιά πογκρόμ εναντίον Ρομά στην Ουγγαρία

Δεξιά πογκρόμ εναντίον Ρομά στην Ουγγαρία

Του Markus Salzmann

Συνεχίζονται αμείωτες οι βίαιες επιθέσεις εναντίον της μειονότητας των Ρομά στην Ουγγαρία. Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Victor Orban, η οποία εργάζεται στενά με το νέο-φασιστικό κόμμα Jobbik, σκόπιμα προκαλεί τέτοιες επιθέσεις ώστε να αποπροσανατολίσει την προσοχή από τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας.
Τον Αύγουστο 20 μέλη της παραστρατιωτικής «Ουγγρικής Φρουράς» προέλασαν εναντίον οικογενειών Ρομά στην πόλη Cegled, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, Βουδαπέστης. Περισσότεροι από 400 ένστολοι ως επί το πλείστον και οι υποστηριχτές τους προέλασαν στα περίχωρα της πόλης των 40.000 κατοίκων. Φώναζαν συνθήματα όπως «Βρωμοτσιγγάνοι, θα σας σκοτώσουμε». Ραδιοφωνικοί σταθμοί και ιστοσελίδες της δεξιάς έκαναν εκκλήσεις σε φασίστες να έρθουν στο Cegled για να συμμετέχουν.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν μαρτυρίες εκφοβισμού των κατοίκων της πόλης. Υπάρχουν ισχυρισμοί για πυροβολισμούς. Όλα αυτά συνέβησαν μπροστά στα μάτια της αστυνομίας, που ήταν στο σημείο και επέτρεψε στους φασίστες να εκφοβίζουν πριν τους αναγκάσει να αποσυρθούν.
Δημοσιογράφοι του εβδομαδιαίου περιοδικού HVG αναφέρουν ότι κοντά σε ένα αγρόκτημα αρκετές εκατοντάδες δεξιοί εξτρεμιστές χαιρέτησαν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ακροδεξιού Jobbik ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στην φασιστική κινητοποίηση. Η «Ουγγρική Φρουρά» θεωρείται ως το παραστρατιωτικό σκέλος του Jobbik και έχει κινητοποιηθεί επανειλημμένως εναντίον των Ρομά. Στις αρχές του Αυγούστου περίπου χίλιοι φασίστες προέλασαν στο χωριό Devecser στη δυτική Ουγγαρία.
Σ’ αυτό το πλαίσιο πολλοί Ρομά καταλήγουν στο ότι δεν έχουν μέλλον στην Ουγγαρία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών περίπου 1.000 Ούγγροι Ρομά έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Καναδά μόνο.
Το έναυσμα για το πρόσφατο κυνήγι μαγισσών είναι η δολοφονία της ψυχολόγου της αστυνομίας Kata Bandy τον Ιούλιο. Ένας άνεργος Ρομά συνελήφθη σε σχέση με το έγκλημα. Ζούσε σε άσχημες συνθήκες, έχει καταδικαστεί για ληστεία και πέρασε αρκετά χρόνια στη φυλακή. Τα μέσα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση χωρίς χάσιμο απεκάλεσαν τον ύποπτο ως «ο Τσιγγάνος δολοφόνος». Έγιναν εκκλήσεις για «μια τελική λύση στο θέμα των Τσιγγάνων» υποκινώντας σκόπιμα τη βία εναντίον των Ρομά.
Ο Jeno Setet ακτιβιστής Ρομά συνόψισε το κλίμα των Ρομά: «η δολοφονία της Kata Bandy είναι ένα τρομερό γεγονός, αλλά πιο τρομερό είναι το γεγονός ότι μας έχουν κηρύξει συλλογικά ένοχους και οι κρατικοί θεσμοί δεν κάνουν τίποτα για να μας προστατέψουν, τους πολίτες αυτής της χώρας».
Σε συνέντευξη τύπου οι γονείς της Kata Bandy έκανα ρητή έκκληση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στους πολιτικούς φορείς να σταματήσουν να «χρησιμοποιούν το όνομα της κόρης μας ως πρόσχημα για υποκινήσεις, μίσος ή την επανεισαγωγή της θανατικής ποινής» – αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Τόσο το Jobbik όσο και το κυβερνητικό κόμμα Fidesz χρησιμοποιούν τη δολοφονία της Bandy δημαγωγώντας για την καθιέρωση της θανατικής ποινής. Το Jobbik που κέρδισε το 17% στις εκλογές του 2010, έχει οργανώσει μια μεγάλη εκστρατεία για τη θανατική ποινή. Ο αρχηγό του Gabor Vona δικαιολόγησε την απαίτηση για θανατική ποινή με τους εντελώς ψευδείς ισχυρισμούς ότι το 90% των δολοφόνων είναι «Τσιγγάνοι», ενώ το 100% των θυμάτων Ούγγροι.
Την καθιέρωση της θανατικής ποινής, που είναι κατά παράβαση του Ουγγρικού Συντάγματος και της νομοθεσίας της Ε.Ε., ζήτησαν και πολιτικοί του κυβερνώντος κόμματος Fidesz. Το θέμα θα συζητηθεί από την παράταξη του Fidesz στις αρχές του Σεπτεμβρή.
Επιθέσεις και εκφοβισμοί κατά Ρομά συμβαίνουν στη Ουγγαρία εδώ και πολλά χρόνια. Το 2008-2009 ένα αριθμός Ούγγρων Ρομά τραυματίστηκε και έξι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και ενός βρέφους, σε μια σειρά δολοφονικών πογκρόμ. Σε κάθε περίπτωση οι δολοφονίες λάμβαναν χώρα μετά από πορείες της Ουγγρικής Φρουράς σε καταυλισμούς Ρομά. Η δίκη των τεσσάρων μελών της Φρουράς που είναι ύποπτοι για συμμετοχή στις δολοφονίες συνεχίζεται για πάνω από ένα χρόνο
Πιο πρόσφατα, πέρσι φασιστικές ομάδες τρομοκρατούσαν για μήνες τους Ρομά που ζούσαν στο χωριό της Gyöngyöspata.
Το κυβερνόν κόμμα Fidesz βασίζεται ολοένα και περισσότερο στην άκρα δεξιά. Ο πρωθυπουργός Orban δήλωσε ότι οι επιθέσεις κατά των Ρομά είναι απαράδεκτες, αλλά επιμένει ότι είναι υποχρεωμένοι να ενσωματωθούν.
Πρόσφατα, ακολουθώντας πρόταση του Jobbik, το Ουγγρικό κοινοβούλιο τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα της χώρας, ώστε οποιαδήποτε δυσφήμιση του «Ιερού Στέμματος» και των συμβόλων του κράτους όπως ο εθνικός ύμνος, η σημαία και το εθνόσημο, θα τιμωρείται με ένα χρόνο φυλάκιση. Το Fidesz έχει τα δύο τρίτα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Η αύξηση της βίας της δεξιάς, ανεκτή και/ή υποστηριζόμενη από το κυβερνόν κόμμα, έρχεται ως επακόλουθο της εμβάθυνση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η χώρα είναι σε ύφεση και αντιμετωπίζει αύξηση του πληθωρισμού. Τον Ιούλιο, το ποσοστό του πληθωρισμού ανέβηκε στο 5,8%, πολύ παραπάνω από αυτό που περίμεναν οι αναλυτές. Η κύρια αιτία του υψηλού πληθωρισμού είναι η αύξηση στις τιμές των τροφίμων.
Οι συνθήκες διαβίωσης για την πλειοψηφία των Ούγγρων γίνονται ολοένα και πιο απαράδεκτες λόγω των δραστικών περικοπών που επιβάλλονται από την κυβέρνηση Orban και τον υψηλό πληθωρισμό. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Ουγγαρίας στο τέλος Ιουνίου, το 16,3% όλων των δανείων των νοικοκυριών θεωρήθηκαν «μη – εκτελέσιμα», που σημαίνει ότι οι οφειλέτες είχαν τουλάχιστον 90 ημέρες να πληρώσουν τουλάχιστον μία δόση. Ένα χρόνο πριν το ποσοστό ήταν στο 11%.
Ως κύριοι λόγοι για την αύξηση των «κακών δανείων» κατά την
Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας ήταν το υψηλό ποσοστό ανεργίας και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των οφειλετών. Το εισόδημα έχει μειωθεί λόγω των αυξήσεων στους φόρους, και της επίπτωσης του οριζόντιου φόρου στους χαμηλοεισοδηματίες. Αν το φόριντ συνεχίζει να μειώνεται περαιτέρω έναντι του ευρώ, η κατάσταση θα χειροτερεύει.

Πηγη:http://www.wsws.org/articles/2012/sep2012/hung-s05.shtml

136

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση