Ν. Αφρική: Εταιρεία εξόρυξης απέλυσε 8.500 απεργούς μεταλλωρύχους

Ν. Αφρική: Εταιρεία εξόρυξης απέλυσε 8.500 απεργούς μεταλλωρύχους

Την απόλυση 8.500 απεργών μεταλλωρύχων στο ορυχείο χρυσού KDC East ανακοίνωσε η νοτιοαφρικανική εταιρεία Gold Fields. Το εν λόγω ορυχείο είναι το μοναδικό της εταιρείας όπου συνεχίζονταν οι κινητοποιήσεις, με τους απεργούς να αδιαφορούν για το τελεσίγραφο της εταιρείας, που τους ζητούσε να σταματήσουν την απεργία σήμερα το απόγευμα.

«Κανείς από τους 8.500 ανθρώπους που απεργούσαν δεν επέστρεψε (…) οπότε στείλαμε επιστολές απόλυσης σε όλους», δήλωσε ο Σβεν Λούσε, εκπρόσωπος της εταιρείας. «Αγνόησαν το τελεσίγραφο και απολύθηκαν», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως οι μεταλλωρύχοι έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση στην απόφαση μέσα σε 24 ώρες.

Συνολικά στο ορυχείο KDC East εργάζονται 12.500 άνθρωποι. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 14 Οκτωβρίου με τους εργαζομένους να εντάσσονται στο κίνημα των μεταλλωρύχων που έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο με αίτημα τις αυξήσεις των μισθών.

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και η εξάπλωσή του απεργιακού κινήματος στα περισσότερα ορυχεία της Αφρικής, αλλά και σε άλλους κλάδους, σημειώθηκε μετά τη σφαγή των μεταλλωρύχων από αστυνομικούς που άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών έξω από το ορυχείο της εταιρείας Lonmin στην περιοχή Marikana.

Νωρίτερα η εταιρεία Gold Fields  είχε απολύσει ακόμα 1.5000 εργαζόμενους από άλλο ορυχείο της, το KDC West, όπου το 90% των εργαζομένων υπέκυψε στο τελεσίγραφο της διοίκησης και επέστρεψαν στις δουλειές τους.

Πολλοί μεταξύ των 1.500, που συνέχισαν την απεργία τους,  έχουν ασκήσει έφεση εναντίον της απόφαση και ενδέχεται να επαναπροσληφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η Gold Fields, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στην εξόρυξη χρυσού, κατάφερε με τον ίδιο τρόπο να τερματίσει την απεργία και στο τρίτο ορυχείο της στη Νότια Αφρική, το Μπίατριξ. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και οι εταιρείες AngloGold Ashanti και Harmony, η τρίτη και πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία του χώρου παγκοσμίως, απολύοντας χιλιάδες εργαζόμενους.

Πηγη:www.tvxs.gr

67

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση