Μεγάλη μπίζνα τα κλειστά σύνορα!

Μεγάλη μπίζνα τα κλειστά σύνορα!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει ένα νέο σύστημα διαχείρισης των συνόρων με στόχο πιο σκληρό έλεγχο της μετανάστευσης. Μεγάλες εταιρείες ασφαλείας και όπλων δρέπουν ήδη τα οφέλη.

Η Frontex, ο οργανισμός των συνόρων της ΕΕ, έχει χρηματοδοτήσει παραγωγούς μεγάλων όπλων και εξοπλισμού ασφαλείας για να παρουσιάσουν τον εξοπλισμό τους. Η Frontex επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων IPS ότι οι εθνικές υπηρεσίες συμμετείχαν ως πιθανοί πελάτες.

«Στην περίπτωση των εταιρειών Lockheed Martin, FAST Protect AG, L-3 Communications, FLIR Systems, SCOTTY Group Austria, Diamond Airborne Sensing and Inmarsat, η επιστροφή ήταν € 30.000,» είπε ο οργανισμός στο IPS

Οι εταιρείες συμμετείχαν στην επίδειξη τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones) στο Άκτιο στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2011. Δεκατρείς εταιρείες και κοινοπραξίες (Israel Aerospace Industries, Lockheed Martin, FAST Protect AG, L-3 Communications, FLIR Systems, SCOTTY Group Austria, Diamond Airborne Sensing, Inmarsat, Thales, AeroVision, AeroVironment, Altus, BlueBird) παρουσίασαν τεχνολογικές λύσεις για τη θαλάσσια επιτήρηση .

«Οι πληρωμές προς τις εταιρείες για την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους στην επίδειξη στο Άκτιο κυμαίνεται από € 10.000 μέχρι € 198.000», δήλωσε η Frontex.

Οι παρουσιάσεις είναι μέρος της προετοιμασίας για την έναρξη του EUROSUR, του Ευρωπαϊκού Εξωτερικού Συστήματος Επιτήρησης των Συνόρων που στόχο έχει να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ελέγχου των συνόρων των κρατών μελών της ΕΕ και να προωθήσει την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από την Frontex, με ιδιαίτερη έμφαση στη Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η δημιουργία του EUROSUR θα μπορούσε να κοστίσει έως και € 338 εκατομμύρια. Η «Borderline», μια νέα μελέτη για την επιτήρηση των συνόρων της ΕΕ και το σύστημα ελέγχου, που δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Heinrich Boll, ισχυρίζεται ότι οι δαπάνες θα μπορούσαν «εύκολα» να καταλήξουν τόσο υψηλές όσο € 874 εκατομμύρια. Η Επιτροπή αντικρούει τις υψηλότερες εκτιμήσεις.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Τώρα μόνο η έγκριση του Συμβουλίου είναι απαραίτητη για να τεθεί σε λειτουργία – Τα κράτη μέλη αναμένεται να πάρουν την τελική απόφαση σχετικά με τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, τον Φεβρουάριο του 2013.

«Η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας των συνόρων είναι σε λάθος κατεύθυνση» δηλώνει στο IPS η Πράσινη ευρώ-βουλευτής Ska Keller, «Στο πλαίσιο των διάχυτων περικοπών του προϋπολογισμού και των μέτρων λιτότητας, είναι απίστευτο το γεγονός ότι η ΕΕ δαπανά εκατομμύρια ευρώ για «έξυπνες πύλες», UAV, και άλλες τεχνολογίες παρακολούθησης. Και είναι ακόμη πιο επαίσχυντο ότι εκείνοι που επωφελούνται περισσότερο από το EUROSUR και τα «έξυπνα σύνορα» είναι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί ανάδοχοι της άμυνας.»

Πηγη:http://www.ipsnews.net/2013/01/closing-europes-borders-becomes-big-business/

Στη φωτο κέντρο κράτησης στον Έβρο. Στο πλακατ που κραταει ο κρατούμενος γραφει Γκουανταναμο

145

1 ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση