Rainer Werner Fassbinder: Lola (full movie/english subs

Rainer Werner Fassbinder: Lola (full movie/english subs

lolaH Lola γυρίστηκε το 1981 και είναι η τρίτη από την τριλογία BRD: οι άλλες είναι Die ehe der Maria Braun [1978], Die sehnsucht der Veronika Voss [1982].
-Η Λόλα γυρίστηκε ουσιαστικά 2η, αλλά αποτελεί την BRD3-. Αποτελεί έμμεσα φόρο τιμής στο κλασσικό «The Blue Angel» του Josef von Sternberg’s, παίρνοντας βασικά σεναριακά στοιχεία, αλλά ουδεμία σχέση έχει το ένα με το άλλο.

Η δουλειά στην φωτογραφία είναι αξέχαστη. Ο διευθυντής φωτογραφίας Xaver Schwarzenberger χρησιμοποιεί συμβολικά κατά κόρον κόκκινο, γαλάζιο neon (μέχρι και στα εξωτερικά γυρίσματα) με αποτέλεσμα ένα εικαστικό αριστούργημα, ένα στυλιστικό tour de force, χρώματα που πιστεύεις ότι κάποιος πούλησε την ψυχή του στον διάβολο για να βγουν. (eye-popping childlike colors, διάβασα κάπου)

Η ταινία ουσιαστικά είναι μία διαβολικά έξυπνη σάτιρα για τον καπιταλισμό κι ένα μελόδραμα. Βρισκόμαστε στα 50s. Ανοιξη 1957. Αμοραλισμός και το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. Η Λόλα τραγουδάει σ’ ένα cabaret/bordello που αποτελεί το σύμβολο του καπιταλισμού. Ένα περιβάλλον όπου όλα και όλοι είναι προς πώληση. Η Λόλα κοινωνός αυτού του περιβάλλοντος, έμαθε να ζει και να επιβιώνει έτσι και μάλιστα να ελίσσεται και προς τα πάνω. Ενας νέος ελεγκτής κτιρίων, ο von Bohm, ο οποίος έχει αρχές που δεν εξαγοράζονται έρχεται στην πόλη (ο περίφημος Armin Mueller-Stahl) και η δουλειά του θ’ αποτελέσει πρόβλημα για το διεφθαρμένο περιβάλλον, στο οποίο όλη η πόλη είναι συνειδητά μαθημένη να ζει και ν’ αναπνέει. Ο Von Bohm θα γοητευτεί από την Λόλα, μη ξέροντας ότι δουλεύει στο καμπαρέ. Είναι τίμιος μα αφελής. Και η Λόλα ουσιαστικά θα είναι το νόμισμα με τον οποίο θα προσπαθήσει έμμεσα να τον εξαγοράσει η διεφθαρμένη πόλη και να τον ενσωματώσει. Με την αγάπη δηλαδή, όχι το χρήμα. Cui bono? ρωτάει σε κάποια φάση ο von Bohm. (φράση που συμπυκνώνει όλη την ταινία, αν θέλετε)

Πολύ χαρακτηριστικό επίσης και το σάουντρακ της ταινίας, ίσως το πιο δημοφιλές οποιασδήποτε άλλης ταινίας του Φασμπίντερ.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Jlso9Bjc2-k

Πρωτότυπος Τίτλος: Lola
Σκηνοθέτης: Rainer Werner Fassbinder
Σεναριογράφος: Rainer Werner Fassbinder, Peter Märthesheimer, Pea Fröhlich
Πρωταγωνιστές: Barbara Sukowa, Armin Mueller-Stahl, Mario Adorf, Mathias Fuchs, Helga Feddersen,
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 1981
Είδος: Δραματική, Σινεφίλ

118

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση