Οι Σκουριές θα «φάνε» Κράτος, Παρακράτος και Φασίστες

Οι Σκουριές θα «φάνε» Κράτος, Παρακράτος και Φασίστες

D17209B7E6DE172B8532931212B96373Μετά τις αθωώσεις μαχαιροβγαλτών ναζί, τη νομοθετική επίθεση στα παιδιά των μεταναστών και τα χτυπήματα σε όλους τους απειλητικούς εργατικούς αγώνες, στην υπόθεση των Σκουριών, για άλλη μια φορά, κυβέρνηση, Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αστυνομία, δικαστήρια και ναζι- στές, εκτίθενται ως φορείς κατασταλτικής αγριότητας κατά της κοινωνικής πλειοψηφίας. Όπως δήλωσε και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Π. Μπαλτάκος, ευνοούμενος του Σαμαρά, «δεν μας ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα»[1]! Πάνω απ’ όλα οι αδηφάγοι μεγα- λοεπιχειρηματίες, ξένοι και έλληνες μαζί. Αυτή είναι η εποχή της οικονομικής κρίσης. Μπορούμε να τους νικήσουμε; Οι Σκουριές λένε ναι.

Οι «Επενδυτές»…

Οι προσπάθειες λεηλασίας του όρους Κάκκαβος της Χαλκιδικής από χρυσοθήρες ιδιώτες με κρατική κάλυψη, μετρούν δεκαετίες. Ο Μποδοσάκης έδρευε στην περιοχή από το 1946. Το 1989 αποτρέπεται από τους κατοίκους η πρώτη σύγχρονη προσπάθεια εξόρυξης χρυσού. Το 1995 η καναδική TVX Hellas αγόρασε τα μεταλλεία Κασσάνδρας για μόλις 35 εκ ευρώ. Παρ’ όλη και την τότε κρατική τρομοκρατία, μετά τις χρόνιες αντιδράσεις των κατοίκων και την ακύρωση των αδειών από το ΣτΕ για περιβαλλοντικούς λόγους, η TVX πτώχευσε, το Δημόσιο (υφυπουργός ο διαβόητος Πάχτας, νυν δήμαρχος Αριστοτέλη) ανέλαβε τη λυπητερή των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους, ενώ τα μεταλλεία με μια έκταση 317.000 στρεμμάτων με κοιτάσματα χαλκού, αργύρου, χρυσού, μόλυβδου, ψευδάργυρου, μεταβιβάστηκαν το 2003 στην Ελληνικός Χρυσός του Μπόμπολα, χωρίς κέρδος για το Δημόσιο, χωρίς διαγωνισμό και για…. 35 (τριάντα πέντε) ευρώ το στρέμμα. Αφ’ ης στιγμής, το ΣτΕ δεν φέρνει άλλες περιβαλλοντικές αντιρρήσεις. Ως το 2007, η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. αγοράζεται κατά 95% από την European Goldfields για 300 εκ ευρώ, για να περάσει η τελευταία στην καναδική Eldorado Gold. Το 2011 ο Παπακωνσταντίνου υπογράφει την (αντι)Περιβαλλοντική Μελέτη για το προχώρημα της εξόρυξης από την κοινοπραξία Μπόμπολα- Καναδών.

…και η fast track «επένδυση»

193D5F63EC74F761F752FFD9A90F833BTο διακύβευμα στα ορυχεία των Σκουριών είναι τα κοιτάσματα χρυσού και άλλων μετάλλων, αξίας 12-16 δις Ευρώ. Η εξόρυξη όμως του χρυσού σημαίνει διάνοιξη ανοιχτού ορυχείου διαμέτρου 700 μέτρων, κατασκευή λεκανών εναπόθεσης αποβλήτων, εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα, δίψα στα χωριά και δηλητηρίαση με κυανιούχα τοξικά, ρύπανση του αέρα με τοξική σκόνη 3000 τόνων την ημέρα, καταστροφή προστατευόμενου δάσους (ήδη 500 στρεμμάτων) και θέσεων εργασίας σε τουρισμό, αλιεία, γεωργία. Πράγματα που αποκαλύπτουν και οι μελέτες επιστημονικών φορέων, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Τεχνολογικό Επιμελητήριο. Επειδή θίγονται οι ζωές εκατοντάδων χιλιάδων στους γειτονικούς νομούς και ιδίως στη Βόρεια Χαλκιδική (Ιερισσός, Μεγάλη Παναγιά, Στρατώνι, Ουρανούπολη κλπ), μόνοι σύμμαχοι των καπιταλιστών σε αυτά τα σχέδια είναι το Κράτος και η ανεργία. Χάρη στην τελευταία, καταφέρνουν να εξαγοράζουν περίπου 700 εργάτες, προσφέροντας θέσεις εργασίας στην επιχείρηση- «χρυσός τάφος», όπως την λένε οι κάτοικοι. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούνται απ’ την εταιρεία και για αντιδιαδηλώσεις. Οι «από τα μέσα» μαρτυρίες για την παραπληροφόρηση των εργατών των ορυχείων από την εταιρεία, όπως και για τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας («πνευμονοκονίαση με 6 μήνες δουλειά», νεκρός από ατύχημα το 2009) είναι πολλές.

Η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έχει περιφράξει την περιοχή που την ενδιαφέρει -μαζί με κομμάτι δημόσιου δρόμου και Εθνικού Δρυμού- με συναγερμούς, συρματοπλέγματα και security. Το κράτος, αρωγός της εταιρείας, έχει εξαπολύσει μια τρομοκρατική εκστρατεία διαρκείας στην περιοχή, σε συνδυασμό με την συκοφάντηση του αγώνα από τα ΜΜΕ, ώστε να απομονωθεί. Ταυτόχρονα, στο νέο αναπτυξιακό νόμο, δίνονται αφειδώς επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε «μεταλλευτικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις», μπας και διασκεδαστούν οι επιφυλάξεις των καπιτα-ληστών και η κατρακύλα των μετοχών τους μετά την κλιμάκωση των αντιδράσεων! Όσο για το γεγονός ότι οι μεταλλευτικές εγκαταστάσεις είναι πολεοδομικά παράνομες, τσιμουδιά!

«Κατά του πολιτεύματος»

207294_10200159616145042_1219328988_nΈχει αποδειχτεί επανειλημμένα, όμως, ότι αυτές οι μέθοδοι είναι τελείως ανεπαρκείς. Η πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών (και όχι μόνο) αντιστέκεται. Οι τοπικές πορείες, μαζικές και συχνές. Είναι τέτοια η αποφασιστικότητα των κατοίκων που δεν υποχώρησαν ούτε μετά τον αστυνομικό και επικοινωνιακό διωγμό που ακολούθησε την γνωστή επιχείρηση δολιοφθοράς από αγνώστους στις 17 Φλεβάρη. Το σκηνικό του τρόμου έχει στηθεί πολλές φορές στην πε- ριοχή. Είναι χαρακτηριστικό το όργιο χημικού πολέμου και βαρβαρότητας των ΜΑΤατζήδων κατά της τοπικής διαδήλωσης των 2.500, στις 21/10/’12, όπου έγιναν 13 συλλήψεις για «στάση κατά του πολιτεύματος»! Η δίκη αναβλήθηκε για το… Νοέμβριο του 2013…

Παρόμοιες πρακτικές εφαρμόζονται και μετά τη δολιοφθορά: Δεκάδες «προσαγωγές»-απαγωγές κατοίκων ως και μαθητών, έρευνες σε σπίτια της Ιερισσού με όρους αστυνομικής κατοχής, παρακολουθήσεις από κουκουλοφόρους αστυνομικούς, παράνομες λήψεις DNA, αυτόφωρες συλλήψεις και μηνύσεις στο σωρό όσων εναντιώνονται, ως «ηθικών αυτουργών» αλλά και Χουντικού τύπου συλλήψεις-απαγωγές δύο κατοίκων της περιοχής μέσα από τα σπίτια τους, από κουκουλοφόρους του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού με κατηγορίες «τρομοκρατίας».

Δακρυγόνα στις σχολικές αυλές και τα νεανικά κεφάλια, λιποθυμίες μαθητών, μωρά να πνίγονται στα χημικά και να καταλήγουν στα νοσοκομεία, συλλήψεις για… κατοχή ασυρμάτων. Μέχρι και οι καφετζήδες του χωριού καλούνται συστηματικά στα αστυνομικά τμήματα για να καταδώσουν τα «σχέδια» που συζητούνται από τους θαμώνες τους! Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα κατηγορητήρια των συλλήψεων λόγου χάρη, ήταν τόσο σαθρά και η συμπαράσταση τόσο μεγάλη, που μέχρι κι η εντεταλμένη δικαιοσύνη δεν βρήκε λόγο να καταδικάσει κι αθώωσε τους κατηγορούμενους.

parelasi_skouries_oxi_mathites_aftodioikisiΟι απαντήσεις του κινήματος σε αυτά, ήταν η έμπρακτη στήριξη της Αριστεράς, της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης, των οικολόγων και πολλών άλλων φορέων, μα και των πολιτών από Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη, που απει- λούνται από παρόμοια fast track των χρυσοθήρων[2]. Ως αποτέλεσμα ήρθαν οι δύο τεράστιες διαδηλώσεις για τα ορυχεία και την καταστολή στις 24 Νοέμβρη 2012 αλλά και στις 9 Μάρτη 2013 στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών στην καθεμία! Σημειολογικά ας αναφέρουμε ότι η μετοχή της Eldorado σημειώνει σχεδόν συνεχή πτώση μετά τις 24 Νοέμβρη. Σύμπτωση θα είναι…

Οι φασίστες, πέμπτος τροχός του κρατικού άρματος

Είναι κατανοητός ο πανικός του συστήματος μπροστά σε μια δεύτερη, μετά τη δεκαετία του ’90, «επενδυτική» αποτυχία. Γι’ αυτό επιστρατεύτηκε πρόσφατα (22/3) το φασιστικό δεκανίκι, η Χρυσή Αυγή, για να σπεύσει σε βοήθεια των ελληνοκαναδικών καρχαριών, στηρίζοντας την Ελληνικός Χρυσός. Α! Και τους εργαζόμενους, λένε! (Αλλά μόνο αυτούς που δουλεύουν στο χρυσωρυχείο κι όχι τους περισσότερους που θα χάσουν δουλειά και ζωή εξαιτίας του…) Η συνάντηση των φασιστών με συνδικαλιστές των ορυχείων ήδη λειτουργεί ως μπούμερανγκ για το σύστημα, γι’ αυτό και οι δηλώσεις αποστασιοποίησης που ακολούθησαν από άλλους εκπροσώπους-συνδικαλιστές (βλ. «Αγώνας στις Σκουριές: Χρυσή Αυγή εναντίον όλων ή λίγο απ’ όλα;»).

Είμαστε περισσότεροι από Μπόμπολες-Σαμαράδες- ΜΑΤ

Τοπικά κινήματα ανυποχώρητα και ριζοσπαστικά αποκτούν πανελλαδική συμπαράσταση και απήχηση. Γίνονται από τοπικά, κεντρικά και ανατροφοδοτούν και τους υπόλοιπους εργατικούς ή αντιρατσιστικούς ή νεολαιίστικους αγώνες. Επιπρόσθετα, μπορούν να κατακτήσουν και νίκες. Στη Χαλκιδική, αυτό είχε γίνει και προ κρίσης. Στην Κερατέα, με αντίπαλους, κατά σύμπτωση, πάλι κράτος και Μπόμπολα, ο αγώνας επίσης είχε δικαιωθεί το 2011. Και τότε οι διατεταγμένοι των ΜΜΕ είχαν ξεσηκωθεί εναντίον του «άνομου» λαού που τον υποκινούσε «η ολοκληρωτική αριστερά». Και τότε οι βασανιστές των ΜΑΤ αλώνιζαν. Αλλά η κυβέρνηση αναγκάστηκε, μετά από τέσσερις μήνες αγώνων, να αποσύρει ΜΑΤ, μηχανήματα και σχέδια. Στην Χαλκιδική τα λεφτά είναι πιο πολλά, σήμερα η κρίση πιο βαθιά, ο αγώνας πιο δύσκολος. Όμως οι κάτοικοι δεν -μπορούν να- το βάζουν κάτω. Το κίνημα κατά των χρυσωρυχείων αποτελεί «επικίνδυνο» παράδειγμα για όλους τους αγώνες, που για να κερδίσουν συμπαράσταση από την υπόλοιπη κοινωνία φτάνοντας την τελική νίκη, έχουν να μιμηθούν στοιχεία του: διάρκεια, αντιμετώπιση προπαγάνδας και καταστολής με μαζικούς όρους, πειστική μαχητικότητα.

Περισσότερες πληροφορίες: http://antigoldgreece.word- press.com

1.) Στην κρατική Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στις 7/12/2012. Είναι από τους βασικούς οργα- νωτές της κατάργησης του νόμου για την ιθαγένεια, πριν από την απόφαση του ΣτΕ, όπως και της αυστηρότερης ποινικής μεταχείρισης των μεταναστών, τύπου απαρτχάιντ.

Είναι ο ίδιος που αγνοεί επανειλημμένα τις κατατεθειμένες καταγγελίες για τις πολεοδομικά παράνομες εγκαταστά- σεις των μεταλλείων! Θαυμαστής της ταινίας «300» και…«αρ- χαιολάτρης», μια αντιπροσωπευτική δήλωση από αντι- προσωπευτικό δείγμα μνημονιακού αξιωματούχου.

2) 175.000 στο Κιλκίς, 130.000 στρέμματα στη Θράκη κοκ. Ουσιαστικά όλη η Β. Μακεδονία προορίζεται για ειδική οικονομική μεταλλευτική ζώνη.

Βασίλης Μορέλλας

97

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση