Απίστευτη ανατροπή στις προεδρικές εκλογές στο Ιράν: Μήνυμα (έως φάρσα) στο καθεστώς

Απίστευτη ανατροπή στις προεδρικές εκλογές στο Ιράν: Μήνυμα (έως φάρσα) στο καθεστώς

φωτό από την εξέ­γερ­ση του 2009

φωτό από την εξέ­γερ­ση του 2009

του Πάνου Πέτρου

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μεταφράζεται σε στήριξη στον ίδιο το Ροχανί, αλλά σε μήνυμα προς την κορυφή του καθεστώτος, εκφράζει το πλειοψηφικό αίτημα για δημοκρατικές ελευθερίες.

Ανα­τρο­πή όλων των προ­βλέ­ψε­ων έφερε το απο­τέ­λε­σμα των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών στο Ιράν.

Στη δια­δι­κα­σία έγκρι­σης των υπο­ψη­φιο­τή­των, ο Ανώ­τα­τος Ηγέ­της της χώρας, Αγια­το­λάχ Χα­με­νεΐ, είχε φρο­ντί­σει να «κόψει» τους δύο βα­σι­κούς αντα­γω­νι­στές του: τον Ραφ­σαν­ζα­νί, ιστο­ρι­κό ηγέτη της «με­ταρ­ρυθ­μι­στι­κής» πτέ­ρυ­γας του ιρα­νι­κού κα­θε­στώ­τος και τον Μα­σάιε, τον εκλε­κτό του απερ­χό­με­νου «σκλη­ρο­πυ­ρη­νι­κού» προ­έ­δρου Αχ­μα­ντι­νε­τζάντ, ο οποί­ος είχε έρθει επί­σης σε ρήξη με τον Αγια­το­λάχ.

Όλες οι ανα­λύ­σεις συμ­φω­νού­σαν ότι ο Χα­με­νεΐ και ο στε­νός του κύ­κλος «οχυ­ρώ­νο­νταν» απέ­να­ντι σε κάθε εν­δε­χό­με­νο:

α) Την πι­θα­νό­τη­τα οι εκλο­γι­κοί εν­δο­κα­θε­στω­τι­κοί αντα­γω­νι­σμοί να αξιο­ποι­η­θούν ως «χα­ρα­μά­δα» για το λαϊκό κί­νη­μα (όπως συ­νέ­βη το 2009, με τη λαϊκή εξέ­γερ­ση που προ­κά­λε­σε η ακύ­ρω­ση της εκλο­γι­κής νίκης του με­ταρ­ρυθ­μι­στή Μου­σα­βί).

β) Μια εν­δε­χό­με­νη όξυν­ση της έντα­σης με τις ΗΠΑ, η οποία θα απα­γό­ρευε «ανε­ξάρ­τη­τες» πο­λι­τι­κές (είτε συμ­φι­λιω­τι­κές όπως του Ραφ­σαν­ζα­νί, είτε επι­θε­τι­κές όπως του Μα­σάιε) και θα επέ­βαλ­λε τον πλήρη έλεγ­χο της δια­χεί­ρι­σης της κρί­σης από την Ανώ­τα­τη Ηγε­σία.

Μετά από αυτή την εξέ­λι­ξη, οι εκλο­γές χα­ρα­κτη­ρί­στη­καν ως «δια­γω­νι­σμός με­τα­ξύ εκλε­κτών του Χα­με­νεΐ». Η υπο­ψη­φιό­τη­τα του Χασάν Ρο­χα­νί, ενός «δευ­τε­ρο­κλα­σά­του» με­τριο­πα­θή κλη­ρι­κού, θε­ω­ρή­θη­κε –σωστά– από όλους τους ανα­λυ­τές «δια­κο­σμη­τι­κή», μια επί­φα­ση «πλου­ρα­λι­σμού» για το κα­θε­στώς.

Τη μέρα των εκλο­γών έσκα­σε η βόμβα: Αυτός ο άν­θρω­πος εξε­λέ­γη πρό­ε­δρος του Ιράν και μά­λι­στα από τον πρώτο γύρο, συ­γκε­ντρώ­νο­ντας το 51% των ψήφων.

Το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα δεν με­τα­φρά­ζε­ται σε στή­ρι­ξη στον ίδιο το Ρο­χα­νί, αλλά σε μή­νυ­μα προς την κο­ρυ­φή του κα­θε­στώ­τος, εκ­φρά­ζει το πλειο­ψη­φι­κό αί­τη­μα για δη­μο­κρα­τι­κές ελευ­θε­ρί­ες.

Το νέο δη­μο­κρα­τι­κό κί­νη­μα

Πριν το 2009, η αποχή από την πο­λι­τι­κή (και τις εκλο­γές) ήταν η κυ­ρί­αρ­χη τάση σε όσους δυ­σφο­ρού­σαν με το κα­θε­στώς. Οι αντι­φρο­νού­ντες θε­ω­ρού­σαν τις εκλο­γές φάρσα και το κα­θε­στώς μπο­ρού­σε να ελέγ­χει τις εκλο­γές.

Ο Μου­σα­βί εκεί­νη τη χρο­νιά επέ­λε­ξε να κάνει μια «κα­νο­νι­κή» προ­ε­κλο­γι­κή εκ­στρα­τεία, με πο­λι­τι­κές συ­ζη­τή­σεις, με πο­λι­τι­κές αντι­πα­ρα­θέ­σεις στα τη­λε­ο­πτι­κά πα­ρά­θυ­ρα και με κε­ντρι­κό θέμα τη δη­μο­κρα­τία. Ήταν μια προ­σπά­θεια να ξα­να­πο­κτή­σει μα­ζι­κή βάση το «με­ταρ­ρυθ­μι­στι­κό μπλοκ» που είχε απα­ξιω­θεί από τις νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες πο­λι­τι­κές που εφάρ­μο­ζε, όταν ήταν κυ­ρί­αρ­χο.

Αλλά άνοι­ξε τους ασκούς του Αιό­λου. Η βάση της ιρα­νι­κής κοι­νω­νί­ας απέ­κτη­σε εν­δια­φέ­ρον για την πο­λι­τι­κή, το κα­θε­στώς υπο­χρε­ώ­θη­κε να απα­ντή­σει με μια αυ­ταρ­χι­κή στρο­φή (και εκτε­τα­μέ­νη νο­θεία), οι μάζες απά­ντη­σαν με τη λαϊκή εξέ­γερ­ση, που τότε κα­τε­στά­λη βίαια.

Αυτή η εμπει­ρία απο­δει­κνύ­ε­ται πως έμει­νε βαθιά χα­ραγ­μέ­νη στον ιρα­νι­κό λαό. Φέτος, η Ουά­σινγ­κτον και Ιρα­νοί εξό­ρι­στοι κα­λού­σαν τον κόσμο σε αποχή από τη «φάρσα». Ο Χα­με­νεΐ, έχο­ντας δια­σφα­λί­σει τη «σύν­θε­ση» των υπο­ψη­φιο­τή­των, κά­λε­σε τους Ιρα­νούς να «συμ­με­τά­σχουν μα­ζι­κά στις εκλο­γές και να απο­δεί­ξουν την πίστη τους στην Ιρα­νι­κή Δη­μο­κρα­τία».

Ο ιρα­νι­κός λαός επέ­στρε­ψε τη «φάρσα» στον Χα­με­νεΐ. Αντα­πο­κρί­θη­κε στο κά­λε­σμά του, συμ­με­τέ­χο­ντας εντυ­πω­σια­κά κατά 75%, αλλά αξιο­ποί­η­σε τη μο­να­δι­κή «χα­ρα­μά­δα» που άφησε το κα­θε­στώς, εκλέ­γο­ντας από το που­θε­νά τον Ρο­χα­νί.

Προς το παρόν, η κο­ρυ­φή του κα­θε­στώ­τος δεν δεί­χνει ση­μά­δια πα­νι­κού, ούτε προϊ­δε­ά­ζει για κά­ποια αυ­ταρ­χι­κή στρο­φή.

Αφε­νός δεν της το επι­τρέ­πει το εκ­κω­φα­ντι­κό εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα και οι μνή­μες του 2009. Αφε­τέ­ρου ίσως πήρε στα σο­βα­ρά το μή­νυ­μα. Όχι μόνο των εκλο­γών, αλλά και των αρα­βι­κών εξε­γέρ­σε­ων. Η κα­τό­πιν εορ­τής πα­ρα­δο­χή Σύ­ριων κα­θε­στω­τι­κών πως «όλα ίσως είχαν απο­τρα­πεί, αν αντα­πο­κρι­νό­μα­σταν στα λαϊκά αι­τή­μα­τα», σί­γου­ρα έχει προ­βλη­μα­τί­σει και την Τε­χε­ρά­νη.

Με αυτή την έν­νοια ίσως δούμε το ιρα­νι­κό κα­θε­στώς να παίρ­νει το δρόμο μιας «δη­μο­κρα­τι­κής άνοι­ξης από τα πάνω». Οι πρώ­τες ενέρ­γειες του νέου προ­έ­δρου (π.χ. το αν θα ελευ­θε­ρω­θούν ή όχι οι πο­λι­τι­κοί κρα­τού­με­νοι του «Πρά­σι­νου Κύ­μα­τος») και το αν αυτές θα συ­να­ντή­σουν αντί­στα­ση από τον κύκλο του Χα­με­νεΐ, θα είναι ένα πρώτο δείγ­μα για το πώς θα αντι­με­τω­πί­σει το κα­θε­στώς την πρό­κλη­ση.

Ωστό­σο, το εν­δια­φέ­ρον στρέ­φε­ται στους «από τα κάτω». Με τη συ­μπλή­ρω­ση 45 χρό­νων από το 1968, αξί­ζει να θυ­μό­μα­στε μια άλλη «Άνοι­ξη», εκεί­νη της Πρά­γας, όταν μια αντί­στοι­χη προ­σπά­θεια με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων «από τα πάνω», οι οποί­ες θα εκτό­νω­ναν την οργή, άνοι­ξε το δρόμο σε μια μα­ζι­κή εξέ­γερ­ση που απαί­τη­σε πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρα…

– See more at: http://rproject.gr/article/apisteyti-anatropi-stis-proedrikes-ekloges-sto-iran-minyma-eos-farsa-sto-kathestos#sthash.7aDWnbAX.dpuf

32

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση