Πέθανε χθες ο Μοχάμαντ Χασάν – θα επιτρέψουμε να ακολουθήσουν κι άλλοι;

Πέθανε χθες ο Μοχάμαντ Χασάν – θα επιτρέψουμε να ακολουθήσουν κι άλλοι;

imagesΟ Αφγανός πρόσφυγας Μοχάμαντ Χασάν πέθανε το Σάββατο στο Σισμανόγλειο, όπου είχε μεταφερθεί από το νοσοκομείο της Κορίνθου. Ο Χασάν ήταν κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου από τις 2/9/2012. Οι συγκρατούμενοί του αναφέρουν ότι ο Χασάν πονούσε πολύ καιρό πριν τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, αλλά οι αστυνομικοί αγνοούσαν τις εκκλήσεις του για ιατρική περίθαλψη. Όταν τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, η γνωμάτευση των γιατρών ήταν «λοίμωξη αναπνευστικού – αναπνευστική ανεπάρκεια τύπου 1». Μια λοίμωξη που, αν είχε αντιμετωπιστεί έγκαιρα θα ήταν πλήρως ιάσιμη, και δεν θα οδηγούσε στο θάνατο του Μοχάμαντ Χασάν.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι πρόκειται για δολοφονία. Και δεν αποτελεί έκπληξη ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Οι συνθήκες στις οποίες κρατούνται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι το λιγότερο άθλιες και απάνθρωπες. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ακόμα και μικρά παιδιά, στοιβάζονται σε βρώμικα στρατόπεδα, χωρίς ούτε τη στοιχειώδη υγιεινή, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ελάχιστο φαγητό, και το κυριότερο, χωρίς να ξέρουν πότε και αν θα βγουν από εκεί.

Στην τελευταία επίσκεψη της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που κρατούνται εκεί μας είπαν μεταξύ άλλων ότι επί πολλούς μήνες δεν είχαν πλυντήριο, και δεν μπορούσαν να πλύνουν ούτε τις κουβέρτες ούτε τα ρούχα τους. Είναι εύκολα αντιληπτό, λοιπόν, ότι κινδυνεύουν από κάθε είδους ασθένειες που μπορούν να γίνουν θανάσιμες από τη στιγμή που δεν έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη.

Πολλοί από αυτούς είχαν ζήσει και εργαστεί πολλά χρόνια στην Ελλάδα, και τώρα, αφού τους συνέλαβαν στις επιχειρήσεις «σκούπα» του Δένδια, βρίσκονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, εκτίοντας ποινή χωρίς να έχουν διαπράξει έγκλημα, και χωρίς να ξέρουν ποιο θα είναι το χρονικό διάστημα του μαρτυρίου τους.

Κανένας δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορος όταν καταπατώνται με τέτοιο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν κουρελιάζεται η αξιοπρέπεια και η ζωή τόσων ανθρώπων. Ο αγώνας των μεταναστών και των προσφύγων είναι υπόθεση όλων μας.

ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΧΑΜΑΝΤ ΧΑΣΑΝ

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

51

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση