Richard Dawkins: The Root of All Evil? (full documentary/greek subs)

Richard Dawkins: The Root of All Evil? (full documentary/greek subs)

richard-dawkins-riza-olwn-twn-kakwnTο ντοκιμαντέρ του Richard Dawkins «Root of all Evil?» που αναλύει το πως ο θεϊσμός αποτελεί μια ανθρώπινη αυταπάτη αλλά και το πως ο μεσαίωνας αναβιώνει στην εποχή μας.

Αποτελεί η «πίστη» έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου, ή αποτελεί τη ρίζα όλων των κακών όπως ισχυρίζεται ο Dawkins; Είναι δυνατόν η θρησκεία να «μπλόκαρε» την εξέλιξη του ανθρώπου;

Ο αυθεντικός τίτλος του επεισοδίου είναι «Gods delusion» και είναι ομώνυμος με το best seller βιβλίο του Dawkins που οφείλει να έχει διαβάσει κάθε σοβαρός σκεπτικιστής.

Συγγραφέας πολλών κλασικών έργων επιστήμης και φιλοσοφίας που σπάνε τα ταμεία, δηλώνει παντοτε απερίφραστα οτι η πίστη στο θεό είναι παραλογισμός και έχει προξενήσει βαριές κοινωνικές βλάβες.
H θρησκεία υποδαυλίζει το πόλεμο, υποθάλπτει τη μισαλλοδοξία και κακοποιεί το νου και τη ψυχή των παιδιών.


Ο Dawkins δηλώνει οτι η διαδικασία του μή σκέπτεσθαι που αποκαλούμε πίστη, αποτελεί προδοσία της ανθρώπινης ευφυίας, υπονομεύει την επιστημονική γνώση και την καλλιέργεια ήθους και είναι άκρως επικίνδυνη.

Ο Dawkins συναντάει διάφορους θρησκευτικούς ηγέτες και οπαδούς, και εξετάζει την δύναμη και επιρροή της θρησκείας στους ενηλικες αλλά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τις επιπτώσεις της πίστης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μερικές φορές στριμώχνει τους συνομιλητες του, ενώ όταν στριμώχνεται ο ίδιος, δεν κόβει τις σκηνές αυτές απο το ντοκυμαντερ.

Η θρησκεία είναι η δύναμη της εξαπάτησης στην οποία κάθε αλλοτριωμένος νους είναι έτοιμος να υποδουλωθεί.
Τα ιερατεία όλων των θρησκειών περιορίζουν την ελευθερία του ανθρώπου γιατί εμπνέουν στους πιστούς τους την τόλμη να αρνούνται τη ζωή, το κοινωνικό ηθος, τη λογική
και να τα θυσιάζουν στο βωμό της πίστης και της ιδιοτέλειας, με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής στον άλλο κόσμο.
Ο φόβος και η ανταμοιβή ανεξίτηλα χαραγμένα στη συνείδηση του πιστού τον αποξενώνουν από τον κόσμο. Ο πιστός εξισώνει το πραγματικό με την ψευδαίσθηση, την είδηση με τo μύθο και τα όνειρα που κάνει ξύπνιος με την ουτοπία.
Η θρησκευτική συνείδηση αλλοτριώνει τον άνθρωπο, τον συνοδεύει σε ολόκληρη τη ζωή και τον διαφεντεύει κατά το πως βολεύει το σύστημα.

πηγή: myfuga.blogspot.gr

240

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση