Επιδρομή ΜΑΤ στη Θήβα

Επιδρομή ΜΑΤ στη Θήβα

2Οι Ρομά της περιοχής κάνουν λόγο για «στοχοποίηση» και ζητούν από την αστυνομία «να συλλαμβάνει τους παραβάτες, χωρίς να προχωρά σε επιχειρήσεις που προκαλούν τους νομοταγείς κατοίκους»

Του Γιώργου Δελιχά

Σε νέα εκτεταμένη επιχείρηση στον καταυλισμό των Ρομά στο Πυρί Θηβών προχώρησαν χθες το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, δίνοντας συνέχεια σε αντίστοιχες ενέργειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα τόσο στη Στερεά Ελλάδα όσο και σε άλλες περιφέρειες της χώρας και οι οποίες έχουν ως διακηρυγμένο στόχο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Τα αποτελέσματα, ωστόσο, των ελέγχων και των ερευνών που πραγματοποίησαν οι δεκάδες αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση –ανάμεσά τους και δύο διμοιρίες αποκατάστασης της τάξης από την Αττική– δεν ήταν ανάλογα με το κλίμα στοχοποίησης που έχει δημιουργηθεί συνολικά απέναντι στους Ρομά. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ελέγχθηκαν συνολικά 566 άτομα, από τα οποία ωστόσο συνελήφθησαν μόλις τα 17. Μάλιστα, ανάμεσα στους 17 συνολικά συλληφθέντες συμπεριλαμβάνονται 11 αλλοδαποί που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράνομη διαμονή στη χώρα, ενώ επίσης συνελήφθη ένας ημεδαπός για κλοπές, δύο ημεδαποί για ναρκωτικά και όπλα και τρεις ημεδαποί για καταδικαστικές αποφάσεις.

Μικροποσότητες…

Επίσης στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν, παρουσία δικαστικού λειτουργού, συνολικά 34 έρευνες σε κατοικίες, όπου κατασχέθηκαν μικροποσότητες κάνναβης, ναρκωτικών χαπιών και κυνηγετικών φυσιγγιών, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 78 οχήματα και βεβαιώθηκαν 24 παραβάσεις. Αντίστοιχες επιχειρήσεις διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια του Αυγούστου στη Βοιωτία και κυρίως στην Πελοπόννησο.

Το θετικό, ωστόσο, είναι ότι στη χθεσινή επιχείρηση δεν υπήρχαν εντάσεις, κάτι που έχει σημειωθεί αρκετές φορές στο παρελθόν στον καταυλισμό στο Πυρί. Μάλιστα οι Ρομά της περιοχής κάνουν λόγο «για στοχοποίηση του καταυλισμού» και ζητούν από την αστυνομία «να συλλαμβάνει τους παραβάτες, χωρίς να προχωρά σε επιχειρήσεις που προκαλούν και στοχοποιούν τους νομοταγείς κατοίκους του καταυλισμού».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Ρομά του καταυλισμού των Θηβών έχουν κατηγορηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για παραβατική συμπεριφορά, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις άλλων κατοίκων της περιοχής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν λείψει οι εντάσεις και τα μικροεπεισόδια.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Το παραμύθι της παραβατικότητας των Ρομά

Αλλο ένα ρατσιστικό παραμύθι, με το οποίο μας νανουρίζουν κυβέρνηση, κρατικός μηχανισμός και τα δελτία των 8, αποδεικνύεται η περίφημη ταύτιση των Ρομά με την εγκληματικότητα.

Την απόδειξη δίνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα ίδια τα στοιχεία της αστυνομίας. Από τις 27 Ιουλίου, όταν ξεκίνησαν τα μαζικά πογκρόμ κατά των Ρομά της Πελοποννήσου ύστερα από απαίτηση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη (ζήτησε να διαλυθούν «όλοι οι υφιστάμενοι καταυλισμοί των Ρομά στην Πελοπόννησο» καθώς, όπως είπε, «οι Ρομά», έτσι, με το άρθρο, «λεηλατούν τις αγροτικές και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις»), η αστυνομία έχει κάνει 4.235 προσαγωγές Ρομά και έχει συλλάβει 432 απ’ αυτούς. Ποσοστό περίπου 10%, τόσο μικρό που μόνο για αστείο μπορεί να θεωρηθεί ότι χαρακτηρίζει το σύνολο των Ρομά.

Στην πραγματικότητα, το ποσοστό των παραβατικών Ρομά είναι πολύ μικρότερο, γύρω στο 2%, καθώς η αστυνομία ελέγχει περίπου πενταπλάσιο αριθμό Ρομά σε σχέση με αυτούς που προσάγει. Ακόμα και αυτό το ελάχιστο ποσοστό συλλήψεων αφορά σε μεγάλο βαθμό διοικητικές ή τροχαίες παραβάσεις και δεν έχει καμία σχέση με εγκληματική δράση.

Μια τρύπα στο νερό λοιπόν τα μαζικά πογκρόμ κατά των Ρομά, όπως άλλωστε ο περίφημος «Ξένιος Δίας», με ποσοστό επιτυχίας κοντά στο 1%, αλλά τεράστιο κόστος σε εργατοώρες αστυνομικών και στον στιγματισμό και την ταλαιπωρία ήδη ταλαιπωρημένων ανθρώπων κι ενώ χρυσαυγίτες τούς στοχοποιούν. Η αστυνομία υπόσχεται ότι θα συνεχίσει «με αμείωτο ρυθμό» αυτή την απαγορευμένη πρακτική «εθνοτικού προφίλ», δηλαδή τις διακρίσεις με βάση την εθνοτική καταγωγή και όχι με βάση αιτιολογημένη υποψία για διάπραξη αδικήματος. Συνεχίζει μάλιστα να συνδέει στα δελτία Τύπου την εγκληματικότητα με τους Ρομά, κατασκευάζοντας ένα μύθο που γνωρίζει καλά ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Δημήτρης Αγγελίδης

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Σκηνικό εκδίωξης από την Αχαΐα

ΠΑΤΡΑ

Τη δόξα του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη ζήλεψε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και χθες άρχισε το ίδιο σκηνικό εκδίωξης Ρομά απ’ τους καταυλισμούς τους, εννοείται δίχως σχέδιο για το πού θα καταλήξουν αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους.

Σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας νωρίς χθες το πρωί, άνδρες της Αστυνομίας εισέβαλαν σε καταυλισμούς των Ρομά στα Βραχνέικα, στο Ρίο, στον Ριγανόκαμπο με την επίσημη δικαιολογία πως έψαχναν για ναρκωτικά και όπλα.

Εως αργά χθες βράδυ η Αστυνομική Διεύθυνση δεν είχε ενημερώσει για τα ευρήματα της επιχείρησης, το σίγουρο είναι πάντως πως οι περισσότεροι από τους Ρομά που προσήχθησαν στην Ασφάλεια για εξακρίβωση στοιχείων και έλεγχο αφέθησαν στη συνέχεια ελεύθεροι.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας, όπως και στις περιπτώσεις της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας και της Αργολίδας, έγινε παρουσία εισαγγελικού λειτουργού.

Δ.Τερζ.

Πηγη:efsyn.gr

89

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση