«Όχι στο Μουντιάλ σκλαβιάς του Κατάρ!»

«Όχι στο Μουντιάλ σκλαβιάς του Κατάρ!»

680x383xkatar-metanastes-ergates-ergotaksio.jpg,qitok=KGleEww8.pagespeed.ic.92MlVwPFh0Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Σάραν Μπάροου, μιλάει αποκλειστικά στο othersidefootball.com για τους νεκρούς εργάτες στα έργα για το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, το οποίο χαρακτηρίζει κράτος σκλαβιάς του 21ου αιώνα και προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν μέτρα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι θάνατοι θα συνεχιστούν. Παράλληλα, καλεί τον Σεπ Μπλάτερ να απομακρύνει τη διοργάνωση από το αραβικό κράτος.

Απλή­ρω­τοι ερ­γά­τες επί μήνες. Κα­τά­σχε­ση δια­βα­τη­ρί­ων και άρ­νη­ση έκ­δο­σης δελ­τί­ων ταυ­τό­τη­τας από ερ­γο­δό­τες. Απα­γό­ρευ­ση πρό­σβα­σης σε πό­σι­μο νερό, σε συν­θή­κες από­λυ­του καύ­σω­να. Πε­ρί­που στους 30 με­τα­νά­στες ανα­ζή­τη­σαν κα­τα­φύ­γιο στην πρε­σβεία τους για να γλυ­τώ­σουν από την βίαιη με­τα­χεί­ρι­ση των ερ­γο­δο­τών τους.

Σα­ρά­ντα τέσ­σε­ρις νε­κροί ερ­γά­τες μέσα σε διά­στη­μα δυο μηνών…

Οι απο­κα­λύ­ψεις της εφη­με­ρί­δας Guardian όσον αφορά τις συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας, εν έτει 2013, σε μια τα­χέ­ως ανα­πτυσ­σό­με­νη και αναμ­φί­βο­λα πλού­σια χώρα σαν το Κατάρ, ήρθαν να συ­ντα­ρά­ξουν την πα­γκό­σμια κοι­νό­τη­τα, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των αν­θρώ­πων γύρω από το πο­δό­σφαι­ρο.

Το πλάνο του Μπλά­τερ

Ήταν 2 Δε­κεμ­βρί­ου του 2010 όταν ο Ζεπ Μπλά­τερ ανα­κοί­νω­σε ότι το Κατάρ θα ανα­λά­βει την διορ­γά­νω­ση του Μου­ντιάλ του 2022. Το πλάνο αρ­κε­τά εντυ­πω­σια­κό. Υπερ­σύγ­χρο­να γή­πε­δα με κλι­μα­τι­σμό, χωριά που θα χτι­στούν από το μηδέν για να φι­λο­ξε­νή­σουν τους επι­σκέ­πτες, εξο­πλι­σμοί τε­λευ­ταί­ας τε­χνο­λο­γί­ας και προ­πο­νη­τι­κά κέ­ντρα που θα ζη­λεύ­ουν οι χώρες της Δύσης.

Νέοι δρό­μοι, ολο­καί­νουρ­γιο αε­ρο­δρό­μιο, αε­ρο­γέ­φυ­ρα που θα ενώ­νει το Κατάρ με το γει­το­νι­κό Μπα­χρέιν, νέο υπερ­σύγ­χρο­νο σι­δη­ρο­δρο­μι­κό δί­κτυο και 55 χι­λιά­δες δω­μά­τια ξε­νο­δο­χεί­ων που θα εξυ­πη­ρε­τή­σουν όσους επι­σκε­φτούν την χώρα. Έργα υπο­δο­μής των οποί­ων το συ­νο­λι­κό κό­στος υπο­λο­γί­ζε­ται στα 100 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δο­λά­ρια!

Κραυ­γή αγω­νί­ας

Οι ψί­θυ­ροι, όμως, δεν άρ­γη­σαν να ακου­στούν και να με­τα­τρα­πούν σε φωνές. Οι αμ­φι­βο­λί­ες για την διε­ξα­γω­γή του Μου­ντιάλ σε μια χώρα σαν το Κατάρ την πε­ρί­ο­δο του κα­λο­και­ριού που η θερ­μο­κρα­σία αγ­γί­ζει τους 50 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, δώ­σα­νε την θέση τους σε κα­ταγ­γε­λί­ες για δω­ρο­δο­κία δύο μελών της ΦΙΦΑ από αν­θρώ­πους του Κατάρ.

Τον προη­γού­με­νο μήνα οι φωνές αυτές, έγι­ναν κραυ­γές. Κραυ­γές απελ­πι­σμέ­νων με­τα­να­στών στο Κατάρ, οι οποί­ες πνί­γο­νταν τόσο καιρό, βγή­καν στην επι­φά­νεια και τα στοι­χεία που απο­κα­λύ­φθη­καν είναι πραγ­μα­τι­κά συ­ντα­ρα­κτι­κά.

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι με­τα­νά­στες, η πλειο­ψη­φία των οποί­ων προ­έρ­χε­ται από το Νεπάλ, βλέ­πουν μέρα με την μέρα τα δι­καιώ­μα­τα τους να κα­τα­πα­τού­νται όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρο. Οι πε­ρισ­σό­τε­ροι από αυ­τούς βρί­σκο­νται μπρο­στά σε ένα ολο­κλη­ρω­τι­κό αδιέ­ξο­δο. Κά­ποιοι από αυ­τούς δου­λεύ­ουν κάθε μέρα στους 40-50 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, χωρίς να έχου­νε πρό­σβα­ση σε πό­σι­μο νερό, την ώρα που οι ερ­γο­δό­τες τους αρ­νού­νται να τους πλη­ρώ­σουν.

Τα δια­βα­τή­ρια μαζί με τα υπό­λοι­πα έγ­γρα­φα τους βρί­σκο­νται στα χέρια των ερ­γο­δο­τών, οι οποί­οι αρ­νού­νται να τους τα επι­στρέ­ψουν, αλλά ακόμα και αν τους τα έδι­ναν πίσω η έξο­δος από την χώρα ή η αλ­λα­γή ερ­γο­δό­τη θα ήταν ανέ­φι­κτη.

Σύ­στη­μα… σκλα­βιάς

Αιτία είναι το «σύ­στη­μα Κα­φά­λα», το οποίο έχει θε­σπι­στεί εδώ και με­ρι­κά χρό­νια στο Κατάρ. Σύμ­φω­να με αυτό κα­νέ­νας ερ­γά­της δεν μπο­ρεί να απο­χω­ρή­σει ούτε από την εται­ρία που ερ­γά­ζε­ται – και η οποία έχει πλη­ρώ­σει για την βίζα του –, αλλά ούτε και από την χώρα, χωρίς την συ­γκα­τά­θε­ση του ερ­γο­δό­τη του.

Τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν οι ερ­γα­ζό­με­νοι με­τα­νά­στες στο Κατάρ δεν στα­μα­τούν εκεί. Ακόμα και αν πα­ρα­λά­βουν τα έγ­γρα­φα και την βίζα τους και απο­σπά­σουν την υπο­γρα­φή του ερ­γο­δό­τη προ­σπα­θώ­ντας να απο­χω­ρή­σουν, πολ­λοί από αυ­τούς έχουν επι­βα­ρυν­θεί με δά­νεια από πρα­κτο­ρεία εύ­ρε­σης ερ­γα­σί­ας στην χώρα τους, το επι­τό­κιο των οποί­ων μπο­ρεί να αγ­γί­ζει το 36%.

Την ώρα που οι άν­θρω­ποι αυτοί είναι εγκλω­βι­σμέ­νοι σε μια κα­τά­στα­ση δου­λεί­ας, οι αρ­μό­διοι της ΦΙΦΑ κω­λυ­σιερ­γούν επι­κίν­δυ­να. Ο Ζεπ Μπλά­τερ δή­λω­σε προ­βλη­μα­τι­σμέ­νος από την κα­τά­στα­ση και πα­ράλ­λη­λα δε­σμεύ­τη­κε να συ­να­ντή­σει τον Εμίρη του Κατάρ για να δο­θούν οι απα­ραί­τη­τες εξη­γή­σεις. Ενώ ο αριθ­μός των νε­κρών ερ­γα­ζό­με­νων με­τα­να­στών –οι οποί­οι υπο­λο­γί­ζε­ται ότι απο­τε­λούν το 90% του ερ­γα­τι­κού δυ­να­μι­κού της χώρας – ανε­βαί­νει, φο­ρείς όπως η Διε­θνής Συ­νο­μο­σπον­δία Συν­δι­κά­των (ITUC), προ­σπα­θούν να αντι­δρά­σουν ανα­δει­κνύ­ο­ντας την κα­τά­στα­ση στο Κατάρ και πιέ­ζο­ντας την ΦΙΦΑ να λάβει μέτρα και να υπε­ρα­σπι­στεί τα θε­με­λιώ­δη αν­θρώ­πι­να δι­καιώ­μα­τα των ερ­γα­τών.

Το othersidefootball.​com επι­κοι­νώ­νη­σε με την γε­νι­κή γραμ­μα­τέα της Διε­θνούς Συ­νο­μο­σπον­δί­ας Συν­δι­κά­των, Σάραν Μπά­ρο­ου, την «φωνή» των ερ­γα­τών ανά τον κόσμο, η οποία λέει πράγ­μα­τα που θα συ­ζη­τη­θούν…

Σε προη­γού­με­νη συ­νέ­ντευ­ξη σας σε ελ­λη­νι­κή εφη­με­ρί­δα (Αυγή, 10/2/2013) προ­βλέ­ψα­τε ότι οι ερ­γά­τες που θα πε­θά­νουν κατά την διάρ­κεια των έργων στο Κατάρ θα είναι πε­ρισ­σό­τε­ροι από τους πο­δο­σφαι­ρι­στές που θα πα­τή­σουν το πόδι τους στο γή­πε­δο. Η εφη­με­ρί­δα «The Guardian» απο­κά­λυ­ψε ότι 44 ερ­γά­τες έχα­σαν την ζωή τους στο Κατάρ με­τα­ξύ της 4ης Ιου­νί­ου και 8ης Αυ­γού­στου. Ποιες ήταν οι κι­νή­σεις που κά­να­τε αυ­τούς τους μήνες για να απο­τρέ­ψε­τε αυτά τα δυ­σά­ρε­στα πε­ρι­στα­τι­κά;

«Οι αρχές του Κατάρ οι οποί­ες είναι υπεύ­θυ­νες για τους ερ­γά­τες στην χώρα δεν έχουν κάνει ακόμα κα­νέ­να βήμα για να προ­στα­τέ­ψουν τους ερ­γά­τες και τα δι­καιώ­μα­τα τους. Θα προ­κύ­ψουν πε­ρισ­σό­τε­ροι θά­να­τοι στο Κατάρ αν δεν λη­φθούν άμεσα μέτρα από τις αρχές του Κατάρ και την ΦΙΦΑ. Η Πα­γκό­σμια Ομο­σπον­δία έθεσε μια προ­ϋ­πό­θε­ση, να προ­στα­τεύ­ο­νται τα δι­καιώ­μα­τα των ερ­γα­τών, ώστε το Κατάρ να φι­λο­ξε­νή­σει το Μου­ντιάλ του 2022 και η χώρα πρέ­πει να θέσει σε εφαρ­μο­γή τους διε­θνείς κα­νό­νες για την προ­στα­σία των ερ­γα­τών».

Στην ίδια συ­νέ­ντευ­ξη εί­πα­τε ότι η κυ­βέρ­νη­ση του Κατάρ υπο­σχέ­θη­κε να προ­βεί σε κά­ποιες αλ­λα­γές όσων αφορά το σύ­στη­μα χο­ρή­γη­σης βίζα για τους ερ­γά­τες. Υπήρ­ξε καμία πρό­ο­δος σε αυτό το θέμα;

«Οι αρχές του Κατάρ δεν ση­μεί­ω­σαν καμία πρό­ο­δο όσον αφορά τις προ­σπά­θειες για αλ­λα­γή του συ­στή­μα­τος Κα­φά­λα ή το να δώ­σουν στους ερ­γά­τες την ελευ­θε­ρία να συ­νε­ται­ρι­σθούν και το δι­καί­ω­μα να συμ­με­τέ­χουν σε συν­δι­κα­λι­στι­κές ορ­γα­νώ­σεις».

Πιέ­σα­τε τις αρ­μό­διες αρχές του Κατάρ να δρά­σουν πάνω σε αυτό το ζή­τη­μα;

«Τον Μάρ­τιο του 2013 η Διε­θνής Ομο­σπον­δία Συν­δι­κά­των (ITUC) υπέ­βαλ­λε κα­ταγ­γε­λία στο Υπουρ­γείο Ερ­γα­σί­ας ενα­ντί­ον 6 επι­χει­ρή­σε­ων στο Καταρ, μετά από την επι­κοι­νω­νία ερ­γα­τών με την Δ.Ο.Σ. για να πα­ρου­σιά­σουν τις υπο­θέ­σεις τους. Μια από αυτές τις πε­ρι­πτώ­σεις πε­ρι­λαμ­βά­νει απο­δει­κτι­κά στοι­χεία μέσω βί­ντεο ερ­γα­τών στα μάρ­μα­ρα. Οι αρχές του Κατάρ δεν ανέ­λα­βαν δράση…

Το επί­μα­χο βί­ντεο στο οποίο οι κό­φτες μαρ­μά­ρων εξη­γούν τις άκρως επι­κίν­δυ­νες συν­θή­κες κάτω από τις οποί­ες ερ­γά­ζο­νται: http://​www.​youtube.​com/​watch?​v=1g6ry7xtbs4».

Ο αριθ­μός των ερ­γα­τών που θα προ­σλη­φθούν μέσα στα επό­με­να χρό­νια ανα­μέ­νε­ται να είναι έως και 1.5 εκα­τομ­μύ­ριο. Πως μπο­ρεί αυτή η κα­τά­στα­ση να τε­λειώ­σει, πριν να έχου­με πε­ρισ­σό­τε­ρους θα­νά­τους;

«Οι νο­μι­κές και πο­λι­τι­κές λύ­σεις που θα δώ­σουν στους ερ­γά­τες τα δι­καιώ­μα­τα τους και θα δη­μιουρ­γή­σουν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για ένα ασφα­λές Μου­ντιάλ το 2022 είναι στην διά­θε­ση της κυ­βέρ­νη­σης του Κατάρ και είναι οι εξής: Να στα­μα­τή­σουν το σύ­στη­μα Κα­φά­λα και έτσι οι ερ­γά­τες θα μπο­ρούν να αλ­λά­ζουν ερ­γο­δό­τες και να εγκα­τα­λεί­ψουν ελεύ­θε­ρα την χώρα. Να πε­ρά­σουν νο­μο­θε­σί­ες που θα επι­τρέ­πουν την ελευ­θε­ρία του συ­νε­ται­ρί­ζε­σθαι για τους με­τα­νά­στες που ερ­γά­ζο­νται, δί­νο­ντάς τους το δι­καί­ω­μα να σχη­μα­τί­σουν και να συμ­με­τέ­χουν σε συν­δι­κά­τα ώστε να μπο­ρούν να δια­πραγ­μα­τεύ­ο­νται συλ­λο­γι­κά για δί­καιους μι­σθούς και ασφα­λή ερ­γα­σία. Να επα­να­δια­μορ­φώ­σουν το σύ­στη­μα πα­ρα­πό­νων, όσο αφορά τις κα­ταγ­γε­λί­ες ερ­γα­σί­ας. Να συ­νερ­γα­στούν με διε­θνείς εται­ρί­ες προ­σλή­ψε­ων ώστε να τε­λειώ­σουν οι μα­ζι­κές προ­σλή­ψεις ερ­γα­ζο­μέ­νων με­τα­να­στών».

Επι­κοι­νω­νή­σα­τε με την ΦΙΦΑ μετά τις απο­κα­λύ­ψεις για τον αριθ­μό των νε­κρών ερ­γα­τών; Υπήρ­ξε κά­ποια αντί­δρα­ση;

«Η ΦΙΦΑ προ­σέ­φε­ρε μια “εθι­μο­τυ­πι­κή επί­σκε­ψη” στον Εμίρη του Κατάρ μετά τις απο­κα­λύ­ψεις των θα­νά­των των ερ­γα­τών. Αυτό είναι κάτι εντε­λώς ανε­παρ­κές και αδυ­να­τεί να θέσει σε εφαρ­μο­γή κά­ποιο σχέ­διο για να στα­μα­τή­σουν τους θα­νά­τους».

Μπο­ρεί­τε να μας πε­ρι­γρά­ψε­τε πε­ρι­λη­πτι­κά τι ση­μαί­νει το σύ­στη­μα Κα­φά­λα για τους ερ­γά­τες και τα συν­δι­κά­τα;

«To “Σύ­στη­μα Κα­φά­λα” δε­σμεύ­ει τους ερ­γά­τες στους ερ­γο­δό­τες τους, απο­σπώ­ντας τους την οποια­δή­πο­τε ελευ­θε­ρία ή ανε­ξαρ­τη­σία να μι­λή­σουν για τις συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας τους χωρίς φόβο. Οι ερ­γα­ζό­με­νοι με­τα­νά­στες – ανε­ξαρ­τή­τως εθνι­κό­τη­τας – δεν μπο­ρούν να αλ­λά­ξουν θέ­σεις ερ­γα­σί­ας χωρίς την άδεια του ερ­γο­δό­τη τους και δεν μπο­ρούν να φύ­γουν από την χώρα εκτός εάν ο ερ­γο­δό­της υπο­γρά­ψει την άδεια εξό­δου τους».

Σύμ­φω­να με ισχυ­ρι­σμούς το Κατάρ θα ξο­δέ­ψει πε­ρί­που 100 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δο­λά­ρια για το πρό­γραμ­μα υπο­δο­μών το οποίο πε­ρι­λαμ­βά­νει την κα­τα­σκευή εγκα­τα­στά­σε­ων οι οποί­ες θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για το Μου­ντιάλ του 2022. Ποια είναι η αντί­δρα­ση σας όσων αφορά το όραμα του Κατάρ;

«Ήρθε η ώρα για τη ΦΙΦΑ να ανα­κη­ρύ­ξει επα­νά­λη­ψη της ψη­φο­φο­ρί­ας για το Μου­ντιάλ του 2022, εκτός εάν το Κατάρ συμ­μορ­φω­θεί. Δεν πρέ­πει να υπάρ­ξει Μου­ντιάλ χωρίς να προ­στα­τεύ­ο­νται τα δι­καιώ­μα­τα των ερ­γα­ζο­μέ­νων».

Εσείς πε­ρι­μέ­νε­τε από τη ΦΙΦΑ να αλ­λά­ξει η χώρα διε­ξα­γω­γής του Μου­ντιάλ;

Ένα δί­κτυο πρα­κτι­κών που κα­τα­λή­γουν σε θα­νά­τους ερ­γα­τών στο Κατάρ βα­ραί­νουν πο­λυ­ε­θνι­κές εται­ρεί­ες, την κυ­βέρ­νη­ση του Κατάρ και τη ΦΙΦΑ. Μπορώ να φα­ντα­στώ τον Σεπ Μπλά­τερ να αλ­λά­ζει τη χώρα διε­ξα­γω­γής, αν και έχει πει ότι η διορ­γά­νω­ση θα διε­ξα­χθεί κα­νο­νι­κά εκεί. Ωστό­σο, η πίεση στη ΦΙΦΑ για να απο­μα­κρύ­νει το Μου­ντιάλ από το Εμι­ρά­το ολο­έ­να θα αυ­ξά­νε­ται».

Πι­στεύ­ε­τε ότι η κα­τά­στα­ση για τους ερ­γά­τες στο Κατάρ αυτή τη στιγ­μή μπο­ρεί να θε­ω­ρη­θεί «σύγ­χρο­νη σκλα­βιά»;

«Το Κατάρ είναι ένα κρά­τος σκλά­βων του 21ου αιώνα…»

Συ­νέ­ντευ­ξη-Επι­μέ­λεια: Πάνος Κω­στό­που­λος

– See more at: http://rproject.gr/article/ohi-sto-moyntial-sklavias-toy-katar#sthash.xoohiw6l.dpuf

51

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση