Πέθανε ο Pete Seeger

Πέθανε ο Pete Seeger

pete-seeger-festival-ny-1966Ο Πιτ Σίγκερ, ο θρύλος της αμερικανικής φολκ μουσικής, πέθανε σήμερα σε ηλικία 94 ετών από φυσικά αίτια, μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την ανακοίνωση του εγγονού του Κιτάμα Τζάκσον στους «New York Times».

Ο Πιτ Σίγκερ, εντάχθηκε στη Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ το 1936 σε ηλικία 17 ετών και το 1942 στο Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ. Καταδικάσθηκε σε 10ετή φυλάκιση γιατί αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου υπό τον γερουσιαστή ΜακΚάρθι.

Μαζί με τον Γούντι Γκάθρι, θεωρείται πρωτοπόρος της αμερικανικής φολκ μουσικής που επηρέασε πολλές γενιές μουσικών όπως ο Μπομπ Ντίλαν, η Τζόαν Μπαέζ και το συγκρότημα Peter, Paul and Mary.

Ο Πιτ Σίγκερ, ήταν ιδρυτικό μέλος, δύο συγκροτημάτων: Των «Almanac Singers» και των « The Weavers». Μέσα από τη φολκ αμερικάνικη μουσική ο Πίτ Σίγκερ, μελοποίησε τους αγώνες του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ, αλλά και του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Ήταν ο δημιουργός των τραγουδιών «If I had a Hammer», «Where Have All the Flowers gone», «Turn! Turn! Turn!». Παράλληλα, ήταν ο πρώτος ερμηνευτής του τραγουδιού, «Which Side Are You On?» σε στίχους της Florence Reece, γυναίκας συνδικαλιστή μεταλλωρύχου που δολοφονήθηκε από τους μπράβους της εργοδοσίας στην Αμερική του 1931. Γράφτηκε στις μεγάλες απεργίες των ανθρακωρύχων της πόλης Χάρλαν του Κεντάκι και με την φωνή του έμεινε στην Ιστορία ως ύμνος των απανταχού εργατών.

Πηγη:902.gr

55

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση