Ο φερετζές του ευρωπαϊκού αντιμεταναστευτικού απαρτχάιντ, μια χάρτινη πρόφαση ανθρωπισμού.

Ο φερετζές του ευρωπαϊκού αντιμεταναστευτικού απαρτχάιντ, μια χάρτινη πρόφαση ανθρωπισμού.

votewatch_europe_european_parliament_council_of_the_euΨηφίστηκε, λέει, σύσταση στην Ευρωβουλή που συμβουλεύει τα κράτη να μεταχειρίζονται ευνοϊκότερα τις μετανάστριες χωρίς χαρτιά, με το σκεπτικό ότι άντρες καταπιεστές-διακινητές τους που τις εκμεταλλεύονται ακόμη και σεξουαλικά (τράφικινγκ) μπορούν να τις απειλούν με την αστυνομία. Οπότε η Ευρωβουλή προτείνει η παροχή υπηρεσιών δικαιοσύνης, αλλά και ιατρικές και εκπαιδευτικές, να μην συναρτώνται με την έλλειψη χαρτιών για τις μετανάστριες και τα παιδιά τους.

Δύο παρατηρήσεις.

1)Οι άντρες μετανάστες επίσης απειλούνται με την αστυνομία (ή από την αστυνομία) όταν ζητούν τα δεδουλευμένα τους, όπως στη Μανωλάδα. Και αυτοί ζούνε με το φόβο της σύλληψης, της απέλασης και του ξυλοδαρμού από τις “Αρχές”. Οι άντρες έχουν λιγότερα δικαιώματα στην Υγεία και τη Δικαιοσύνη από τις γυναίκες;

2)Πραγματικά, έστω οι γυναίκες θα αντιμετωπίζονται τώρα καλύτερα; Ακόμα και αυτή η σύσταση είναι χωρίς αντίκρισμα. Το κάθε εθνικό κράτος είναι που αποφασίζει πώς θα φερθεί στους μετανάστες και τα παιδιά τους. Πράγμα που η σύσταση υπενθυμίζει. Ούτε καν καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου και εθνικών δικαστηρίων κατά της Ελλάδας (αλλά και άλλων χωρών) δεν έχουν “συνετίσει” τα ρατσιστικά καθεστώτα σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία.

Εάν η Ευρωβουλή ή άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί ήθελαν να πάψει ο θεσμικός και αιματηρός ρατσισμός (Λαμπεντούζα, Φαρμακονήσι) τότε θα έβγαζαν απόφαση να καταργηθεί η Frontex, να επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις στα υπόλογα κράτη, να καταργηθούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (όπου κρατούνται και ανήλικοι) κι όχι να δίνουν χρηματοδότηση στα κράτη για να τα κατασκευάζουν, να πάψουν οι “Ξένιοι Δίες” και το στοίβαγμα κατά δεκάδες στα κρατητήρια των Α.Τ. Αλλά προφανώς η ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ. Και όλα τα κράτη, από την Ελλάδα ως τη Γερμανία, ειδικά εν μέσω κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, στρέφονται στο ρατσισμό και τον αποκλεισμό των μεταναστών για αυξήσουν την εκμετάλλευση και να ρίξουν στάχτη στα μάτια του φτωχόκοσμου που αγκομαχά από τη “λιτότητα” και την ανεργία. Με ή χωρίς “Μνημόνια”, περισσότερο ή λιγότερο. Έτσι ο ακροδεξιός Δένδιας μπορεί να δηλώνει “δεν αισθανόμαστε ενοχές για τους νεκρούς” και ο κεντρώος πρωθυπουργός Λέττα να δίνει ιθαγένεια στους νεκρούς πρόσφυγες και να κλείνει στη φυλακή τους επιζήσαντες. “Μετανάστης καλός, μόνο νεκρός -ή σκλάβος”.

Με βάση τα παραπάνω, ο διαχωρισμός και η όλη “οδηγία” του Ευρωβουλής παίρνουν τις πραγματικές διαστάσεις τους. Ο φερετζές του ευρωπαϊκού αντιμεταναστευτικού απαρτχάιντ, μια χάρτινη πρόφαση ανθρωπισμού. Ίσως αυτοί που ψήφισαν ειλικρινά πιστεύοντας ότι κάτι θα αλλάξει, να αισθανθούν ότι έκαναν το καθήκον τους. Οι σοσιαλφιλελεύθεροι άλλωστε μόνο κάτι τέτοιο θα μπορούσαν ψηφίσουν. Αξιοσημείωτο ότι οι ακροδεξιοί του Λαϊκού Κόμματος καταψήφισαν μέχρι και την πρόφαση. Ειλικρινής αγριότητα. Από την πλευρά της ευρωπαϊκής Αριστεράς, η υπερψήφιση θα είχε κάποιο νόημα μόνο αν τη χρησιμοποιούσε για να δείξει την υποκρισία και τις αντιφάσεις της προπαγάνδας που λέει ότι η ΕΕ “αναγκάζει” τα εθνικά κράτη για το ένα ή το άλλο. Που οι κυβερνήσεις θυμούνται μόνο όταν πρόκειται για καμιά απελευθέρωση απολύσεων ή άλλη νεοφιλελεύθερη “μεταρρύθμιση”. Και όχι για να περιορίσει τις διεκδικήσεις της σε αυτό που τάχα συμφωνούν οι σοσιαλφιλελεύθεροι, επειδή είναι δήθεν πιο “εφικτό”. Αλλά πόσα μαζικά ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα μιλούν για απελευθέρωση-νομιμοποίηση όλων των μεταναστών; Και πόσα από την άλλη αποδέχονται το ζουρλομανδύα του αστικού πλαισίου και στα θέματα των δικαιωμάτων;

Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

63

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση