Γαλλία: 15 δήμοι στα χέρια των ακροδεξιών

Γαλλία: 15 δήμοι στα χέρια των ακροδεξιών

4Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του οποίου ηγείται ο Φρανσουά Ολάντ και οι εταίροι του ηττήθηκαν στις δημοτικές εκλογές, συγκεντρώνοντας το 42% στο σύνολο των ψηφοφόρων έναντι του 49% που συγκέντρωσε η κεντροδεξιά.

Ωστόσο το Παρίσι παραμένει στους Σοσιαλιστές.

Ειδικότερα σύμφωνα με εκτιμήσεις των ινστιτούτων Ifop και SAS για το τηλεοπτικό δίκτυο i-Télé η Αν Χινταλγκό, υποψήφια του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος θα γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Παρίσι, καθώς φέρεται να επικρατεί με 54,5% της Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, υποψήφιας του κεντροδεξιού UMP για το δήμο του Παρισιού.

Η 54χρονη Αν Χινταλγκό, το δεξί χέρι του απερχόμενου σοσιαλιστή δημάρχου Μπερτράν Ντελανοέ, επικράτησε της αντιπάλου της Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, 40 ετών και συνεργάτη του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί που είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο των εκλογών. Η Μοριζέ φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 45,5% των ψήφων.

Πανωλεθρία για τους σοσιαλιστές

Πολλές πόλεις-σύμβολα για τους σοσιαλιστές, πέρασαν ήδη στη δεξιά αντιπολίτευση, όπως οι πόλεις Κενπέρ, Σεν Ετιέν, Ανζέ (Μεν-ε-Λουάρ), Ρουμπέ, Ρέϊμς (Μαρν), Μπελφόρ, ή ακόμα η Λιμόζ τις οποίες είχαν οι σοσιαλιστές από το 1912.

Σύμφωνα με τα exit polls από την BVA που μετέδωσε η γαλλική τηλεόραση, εκτιμάται ότι περισσότερες από 100 πόλεις με περισσότερους από 10.000 κατοίκους επέλεξαν την κεντροδεξιά.

Στη δεύτερη μεγάλη πόλη της Γαλλίας, τη Μασσαλία, ο Ζαν Κλοντ Γκοντέν, για τρίτη θητεία δεξιός υποψήφιος δήμαρχος, φέρεται ήδη ως νικητής, στη δε πόλη Πο (Πυρηναία) ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού κέρδισε με 63% χάρις στη συμμαχία με τη δεξιά.

Επίσης οι Οικολόγοι «άρπαξαν» τελικά την Γκρενόμπλ από τα χέρια των σοσιαλιστών.

Οι σοσιαλιστές κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις πόλεις Στρασβούργο, Λιλ και Ντιζόν.

Η αριστερά κέρδισε στην πόλη Μες (Λωραίν), καθώς και την πολύ σημαντική, στον πολιτιστικό τομέα, πόλη της Αβινιόν (Αλπ-Κυανή Ακτή) στην οποία ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου προηγείτο κατά τον πρώτο γύρο.

– See more at: http://left.gr/news/gallia-apotelesmata-ton-dimotikon-eklogon#sthash.OfoXOr9Y.wr8jPxgY.dpuf

55

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση