Η άλλη όψη του American Dream: Φρικτά πορτρέτα μεταναστών που πέρασαν τα σύνορα – Γνώρισαν μόνο βία και κακοποίηση [εικόνες]

Η άλλη όψη του American Dream: Φρικτά πορτρέτα μεταναστών που πέρασαν τα σύνορα – Γνώρισαν μόνο βία και κακοποίηση [εικόνες]

al-otro-lado-del-sueo-the-other-side-of-the-american-dream6_700_2Από στατιστικές έρευνες του τελευταίου έτους, προκύπτει πως το 13% των συνολικών κατοίκων των Η.Π.Α είναι μετανάστες. Αν δε υπολογίσει κανείς και τους μετανάστες δεύτερης γενιάς, τότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 25% του συνολικού πληθυσμού. Ωστόσο, η κοινωνία δεν δείχνει διατεθειμένη να δεχτεί αυτό το φαινόμενο.

Στην προσπάθεια τους να περάσουν τα σύνορα για να βρεθούν στην χώρα που, υποθετικά, θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον, πάρα πολλοί άνθρωποι βιώνουν φρικτά δυστυχήματα. Από τις πρώτες κιόλας στιγμές τους στις Η.Π.Α, οι… ντόπιοι τους δείχνουν τις άγριες διαθέσεις τους. Μετά από το σκληρό τους ταξίδι, οι μετανάστες αντιμετωπίζουν κάθε είδους εξευτελιστικές, σεξουαλικές ή ακόμα και φονικές επιθέσεις.

Αρκετές απαράδεκτες ομάδες ατόμων αλλά και οι ίδιες οι μεταναστευτικές αρχές, είναι σε επιφυλακή στα σύνορα περιμένοντας να «τιμωρήσουν» τους ανθρώπους που μετά βίας έχουν φτάσει στην χώρα τους.

Σε ένα πρότζεκτ με στόχο να ευαισθητοποιηθεί η αμερικανική κοινωνία, ο φωτογράφος Nicola Frioli δημιούργησε μια πολύ «δυνατή» συλλογή φωτογραφιών. Κακοποιημένοι μετανάστες ποζάρουν στον φακό, περνώντας το μήνυμα τους προς τους Αμερικανούς πολίτες και δείχνοντας τους την άλλη όψη του American Dream.

Ο Τεόφιλο Σάντος Ριβέρα, 42 ετών από τον Παναμά, δέχθηκε επίθεση από μέλη συμμορίας ενώ περνούσε από το Μεξικό. Πήδηξε από την οροφή τρένου, τραυματίζοντας τα πόδια του. Επασχε ακόμη από κίρρωση του ύπατος και από καρκίνωμα στην πλάτη. Τον Ιανουάριο του 2014 ο γιατρός του έδωσε 40 ημέρες ζωής. Ηθελε να φτάσει στις ΗΠΑ για να αποχαιρετίσει τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Η 29χρονη Μαριάνα από την Ονδούρα δέχθηκε επίθεση διασχίζοντας το Μεξικό για να φτάσει τις ΗΠΑ. Οι δράστες την έσπρωξαν σε φαράγγι, αλλά κατάφερε να γλιτώσει από το βιασμό. Οι συνταξιδιώτες της ξυλοκοπήθηκαν όταν προσπάθησαν να την υπερασπιστούν. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και στη συνέχεια σε άλλα τρία, αλλά σε κανέναν δεν της έκαναν την απαραίτητη επέμβαση. Μετά από 15 ημέρες, η κατάσταση ήταν κρίσιμη. Ο τελευταίος γιατρός που την είδε απλά της έβαλε νέο νάρθηκα και κάλεσε την υπηρεσία μετανάστευσης.

Ο Αρμάντο από το Ελ Σαβαδόρ είχε προορισμό τις ΗΠΑ, αλλά τον απέλασαν ενώ βρισκόταν σε τρένο που διέσχιζε το Μεξικό. Αποφάσισε να ξαναπροσπαθήσει. Τη δεύτερη φορά, ενώ προσπαθούσε να ανέβει στο τρένο, έπεσε και ένας άλλος συρμός του έκοψε το χέρι.

Ανθρωπος που δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, κρύβεται με τις δύο κόρες του πίσω από χαρτόνι. Το μήνυμα λέει: «Συνεργάστηκα με εμπόρους ναρκωτικών στην Ονδούρα για να στηρίξω την οικογένειά μου, μέχρι τη στιγμή που το έσκασα για την ασφάλεια των παιδιών μου».

Ο Γκονζάλο έκλεισε τα 22 του ενώ ταξίδευε σαν μετανάστης χωρίς έγγραφα στο Μεξικό. Η οικογένειά του στην Ονδούρα ήλπιζε να τα καταφέρει να φτάσει στις ΗΠΑ. Μέσω του πρότζεκτ έστειλε ένα μήνυμα στη σύζυγό του και την εννέα μηνών κόρη τους. «Λορένα, Ραφαέλα, μου λείπετε. Eπιστρέφω σύντομα».

Η 8χρονη Γένιφερ από τη Γουατεμάλα. Μαζί με την 12χρονη αδερφή της και 11 ακόμη μετανάστες είχαν τροχαίο ατύχημα όταν έσκασε το μπροστινό λάστιχο του φορτηγού που τους μετέφερε. Ο μόνος που σκοτώθηκε ήταν ο οδηγός. Ηθελαν να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Πηγή: iefimerida.gr

249

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση