«Η απειλή του φανατικού Ισλάμ και η εσωτερική ασφάλεια»

«Η απειλή του φανατικού Ισλάμ και η εσωτερική ασφάλεια»

diktyo

 

«Ηρθαμε ν’ ακούσουμε για τον κίνδυνο του εξτρεμισμού. Ακούσαμε πολλά για τη μετανάστευση. Κι ακούσαμε πολλά που δεν είχαν ίσως και καμία σχέση. Ο στρατηγός ντε Γκωλ είχε μιλήσει για τις απλοϊκές σκέψεις για την πολύπλοκη Ανατολή. Ακούσαμε πολλά απλοϊκά πράγματα. Κυρίως για την πατρίδα μου τη Συρία, για τη Λιβύη, για την Ερυθραία, που δεν μπορούμε να στείλουμε πίσω κόσμο. Η Ερυθραία είναι κράτος, έχει πρωτεύουσα, έχει αεροδρόμιο. Έχει δικτάτορα όμως. Και γι’αυτό φεύγει ο κόσμος. Οι περισσότεροι Σύροι που φεύγουν είναι πρόσφυγες. Φεύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς». 

 

Την πιο ανθρώπινη παρατήρηση, τη λιγότερο τεχνοκρατική, που ακούστηκε την Πέμπτη το βράδυ στην ημερίδα «Η απειλή του φανατικού Ισλάμ και η εσωτερική ασφάλεια» που διοργάνωσε το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» την έκανε κάποιος ανώνυμος από το κοινό, όχι ο Δ. Αβραμόπουλος που χαιρέτισε μέσω βίντεο, ούτε οι δύο πρώην και ο νυν υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης, Ν. Δένδιας και Γ. Πανούσης, που βρίσκονταν στο πάνελ.

Ο Γ. Πανούσης υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν λύνει προβλήματα ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής και ότι περιμένει να λήξει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να ασχοληθεί σοβαρά με το μεταναστευτικό και να μελετήσει ριζικές προτάσεις.

Ανάμεσα σε αστεία πως δέχεται κριτική όχι από την αντιπολίτευση, αλλά από την ίδια την κυβέρνηση και σε άλλα για τους πρόσφυγες που δεν μπορεί να “εξαφανίζονται” στην Ελλάδα (υπαινιγμός για τη γνωστή δήλωση της αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής), ο αν. υπουργός Δημόσιας Τάξης επισήμανε πως οι τζιχαντιστές μπαίνουν στην Ευρώπη και μέσω νόμιμων οδών, όπως ο τουρισμός και η φοίτηση σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να παρατηρεί η κυβέρνηση ποιοι μετανάστες και πρόσφυγες εισέρχονται στην Ελλάδα.

Ο Ν. Δένδιας υπερασπίστηκε άλλη μια φορά την πολιτική της κράτησης και των επιστροφών των μεταναστών, λέγοντας πως τα κέντρα κράτησης ήταν λειτουργικά όταν τα παρέδωσε στον διάδοχό του Β. Κικίλια, αλλά αγνοεί σε τι κατάσταση βρέθηκαν έκτοτε.

Σημείωσε ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη μετανάστευση τελειώνουν το 2017 και ζήτησε να υπάρξει κοινή μεταναστευτική πολιτική, που θα αναγκάζει χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές να συνεργάζονται στο θέμα της επιστροφής μεταναστών.

Έπλεξε επίσης το εγκώμιο της τεχνολογίας οπλικών συστημάτων, σημειώνοντας πως η ροή στον Έβρο δεν σταμάτησε λόγω του φράχτη, αλλά λόγω ενός συστήματος από σύγχρονες κάμερες, που επιτρέπουν σε πραγματικό χρόνο την επιτήρηση και αποτροπή της ροής, και πρότεινε να υπαχθεί μέρος του εμπορικού λιμενικού στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων αποτροπής.

Από την πλευρά του, ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε πως ο σχεδιασμός της Αμυγδαλέζας προέβλεπε 800 κρατούμενους (έναντι 1.800 που είχαν φτάσει πέρσι) και ανθρώπινες συνθήκες και σημείωσε πως είναι αδιαπραγμάτευτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός της αξιοπρέπειας.

Από την άλλη, ζήτησε να υπάρξει «γιγάντωση, ενίσχυση, οργάνωση» των συνόρων για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές των «λαθρομεταναστών», όπως τους είπε (ήταν η μόνη φορά που ακούστηκε η λέξη).

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος στο κοινό της εκδήλωσης

Στις ενδιαφέρουσες επισημάνσεις της βραδιάς συγκαταλέγονται από το κοινό η επισήμανση του Θ. Πάγκαλου, πως η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση της Ε.Ε. εναντίον των δουλεμπόρων στη Λιβύη έχει τελικό και άρρητο στόχο το πετρέλαιο της χώρας, όπως και του Π. Μπεγλίτη, που σημείωσε πως ο κανονισμός Δουβλίνο τέθηκε σε εφαρμογή για να μειωθεί η πολύ μεγάλη ροή προσφύγων που έφταναν στη βόρεια Ευρώπη και προέβλεψε πως δεν θα καταργηθούν οι διατάξεις του, αν η Ελλάδα δεν βελτιώσει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των αιτημάτων ασύλου που ικανοποιεί.Η Α. Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου, είπε πως το μεταναστευτικό και το ζήτημα του θρησκευτικού εξτρεμισμού είναι πολύπλοκα και δεν δέχονται μαγικές και συνολικές λύσεις, αλλά μόνο πρόσκαιρες και πυροσβεστικού χαρακτήρα.

Πηγή: ΕφΣυν

 

 

132

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση