Κατά της έκδοσης και των πέντε φοιτητών το Συμβούλιο Εφετών

Κατά της έκδοσης και των πέντε φοιτητών το Συμβούλιο Εφετών

Screen Shot 2016-01-12 at 12.25.50 PMΑρνητικό στην έκδοση και του πέμπτου φοιτητή και μικρότερου σε ηλικία στις ιταλικές αρχές είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που συνεδρίασε τελευταία φορά σήμερα Δευτέρα για την υπόθεση
Ο συγκεκριμένος εκζητούμενος έχει διαφορετικές κατηγορίες συγκριτικά με τους προηγουμένους και για αυτό το λόγο δικάζεται ξεχωριστά.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά της 9.30, με τον κόσμο να κατακλύζει την αίθουσα, όπως και τις προηγούμενες μέρες.
Ο Πρόεδρος των Εφετών επεσήμανε στο λόγο του ότι το κείμενο δεν έχει μεταφραστεί σωστά σε 3 σημεία.
Από τη μεριά τους οι συνήγοροι τόνισαν μεταξύ άλλων ότι η έκδοση είναι αντισυνταγματική. Συγκεκριμένα η Β. Γιαννακοπούλου είπε χαρακτηριστικά ότι «όταν ψηφίστηκε το ευρωπαϊκό ένταλμα ο τότε Υπουργός δικαιοσύνης διαβεβαίωνε ότι δε θα εφαρμοστεί για έλληνες πολίτες». Στη συνέχεια, ο Κ. Παπαδάκης  έκανε σαφές ότι «καταπατάται η αρχή της αναλογικότητας, κινδυνεύει το δικαίωμα της συνάθροισης». Τέλος, η Γιάννα Κούρτοβικ υπογράμμισε ότι «τα στοιχεία της δικογραφίας δημοσιοποιήθηκαν πρώτα στα ιταλικά ΜΜΕ και μετά στους δικηγόρους και στους εκζητούμενους».
Οι μάρτυρες ωστόσο ήταν μόνο 3 και ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονταν οι Κώστας Ήσυχος, μέλος της Λαϊκής Ενότητας και ο Δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής, Γ. Σταθόπουλος.
Ο Κ. Ήσυχος από τη μεριά του, σημείωσε ότι τα εντάλματα αυτά έχουν κοινωνική και πολιτική διάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, ο ίδιος δήλωσε ότι «η Ιταλία δεν διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση της μη έκδοσης των 4 φοιτητών».
Για πρώτη φορά, σε αυτές τις τρεις δικάσιμες συνεδρίες, η εισαγγελέας τάχθηκε κατά της έκδοσης των φοιτητών από τις Ιταλικές αρχές. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι η ίδια χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ως μία κατάκτηση. Πάνω σε αυτό δεν δίστασε να απαντήσει ο συνήγορος, Παπαδάκης, ο οποίος εκτιμά το ένταλμα ως ένα τερατούργημα.
Οι Εφέτες αρνήθηκαν την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος της εισαγγελίας Μιλάνου που ζητεί να δικάσει τον πέμπτο φοιτητή για τα επεισόδια κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Μιλάνο την πρωτομαγιά με αφορμή τα εγκαίνια της EXPO 2015, δρομολογώντας ουσιαστικά τις διαδικασίες ώστε οι φοιτητές να δικαστούν στην Ελλάδα για όσα τους καταλογίζουν οι ιταλικές αρχές.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα μίας εκ των συνηγόρων, η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για τη μη έκδοση των πέντε φοιτητών, δίνει τη δυνατότητα ασυλίας των φοιτητών στην Ελλάδα. Όμως εφόσον οι φοιτητές ταξιδέψουν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Ένταλμα σύλληψης θα ισχύει. Για να μπορέσει να προχωρήσει η υπόθεση, θα πρέπει να ξεκινήσει η δίκη στην Ιταλία όπου θα αποφασιστεί εάν αποδέχονται την πρόταση του Εφετείου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το πρωί της Παρασκευής το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα των ιταλικών αρχών για τους δυο πρώτους φοιτητές, στη συνέχεια το μεσημέρι για άλλους δύο, ενώ σήμερα, Δευτέρα μπλόκαρε η έκδοση και του πέμπτου φοιτητή.

Το αίτημα της Ιταλίας, που εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τους πέντε φοιτητές πριν λίγους μήνες, αφορά κατηγορίες για αδικήματα σχετικά με «καταστροφές» και «διακεκριμένη αντίσταση», οι οποίες τιμωρούνται με ποινές από 8 έως 15 χρόνια, ενώ επιτρέπεται απροσδιόριστος χρόνος προφυλάκισης.
Από την πλευρά της υπεράσπισης ζητήθηκε να μην γίνει αποδεκτό το ιταλικό αίτημα και οι πέντε να δικαστούν στην Ελλάδα βάσει του δικαιώματος της χώρας μας να αρνηθεί την έκδοση πολίτη της.

 

Πηγή:http://www.thepressproject.gr/article/87337/Kata-tis-ekdosis-kai-ton-pente-foititon-to-Sumboulio-Efeton

77

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση